akurat znajdowało się w lodówce i drewnianych szafkach zdecydowałam się na czystą improwizację. Łącząc wszystkie moje ulubione smaki w jedną całość, stworzyłam całkiem pyszny, delikatnie kremowy deser. Lekki deser z kokosowo-migdałową nutą Składniki : na spód (tortownicy o śr. ok. 26 cm): - 200 g herbatników/ciasteczek zbożowych -100 g masła -1/4 szklanki mleka Ciastka rozkruszyć(...)mnie 100 g jaglanych i 60 g ryżowych ) - opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego - ponad litr mleka 2 % - cukier (ja dałam 2 łyżki i wyszedł umiarkowanie słodki) - 2 łyżki wiórek kokosowych - 3 łyżeczki żelatyny Mleko zagotować zostawiając 1/2 szklanki i rozprowadzając w niej proszek budyniowy. Gdy płyn się zagotuje wsypać płatki, budyń, cukier, wiórki i żelatynę. Gotować ok. 3 minut
Kuchnia ElliePudding chia, czyli nowy trend w kuchni. Ostatnio przeglądając Instagram co chwilę natrafiałam na zdjęcia tego cuda. Przygotowywany na najróżniejsze sposoby, z owocami, orzechami, na mleku
Zgrabne GotowanieTakie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana. Składniki
Niezły MłynekJak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej
W kuchni bez szafekSkładniki: 200 g białej czekolady 3 łyżki mleka w proszku 100g wafli tortowych 1 łyżka masła około 20 migdałów całych 50 g wiórek kokosowych papilotki Wykonanie
kolorowotorcikowoPostanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć(...)zielona z długimi zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchrzanu, który często zastępuję wasabi dla podkręcenia smaku. Na deser solidna porcja zielonego smoothie, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. I tyle, prosto i ze smakiem. Na zdrowie! * SKŁADNIKI na 24 wrapy i 2 smoothie Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach
Food SquareZdrowy pomysł na pyszne śniadanie czy deser :) Ciacho wychodzi niezwykle mięciutki, dość wilgotne i idealnie słodkie. Kruszonka wyszła nieziemsko pyszna! Tak, to prawda nie przypomina typowej kruszonki, ponieważ nie ma charakterystycznych "zlepek". Ale były! :D Tylko podczas pieczenie całość się rozlała, tworząc taką jakby słodką migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się
Zdrowie na języku :Pwymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem(...)Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL MACHA – do ryb gotowanych na parze, ryżu, lodów i deserów z bitą śmietaną. Świetna do sera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki
Karo in the KitchenOd jakiegoś czasu staram się robić swoje nalewki, dzisiaj zrobiłam domowe malibu. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie i jest naprawdę pyszne, idealne do kawy albo na babskie
Niezły MłynekPersowie. W XIV wieku mistrzami w robieniu tego deseru stali się Wenecjanie, którzy potrafili stworzyć lody o idealnym smaku, kolorze i konsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku. Oto łatwy przepis na domowe lody bananowo - czekoladowe. Składniki 4 banany 4 kostki schłodzonej gorzkiej czekolady 4 łyżki mocno schłodzonego mleczka kokosowego Banany myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zawijamy
My Chcemy JeśćUwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie
Rozpustne gotowaniemoże być zdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się w nim bez pamięci... Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód: - opakowanie otrębów granulowanych o smaku żurawiny - 4 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego Wykonanie spodu: W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę
SMYKWKUCHNIkonkretną konsystencję, podobną do śmietanki kremówki bądź mleka kokosowego. Przepis poniżej jest bardzo prosty i przedstawia wytrawną wersję, która idealnie nada się do zabielania zup czy przyrządzania sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać syrop klonowy i ziarenka wanilii, aby stworzyć pyszną słodką wersję, wprost wymarzoną do deserów. W przeciwieństwie do innych rodzajów mleka z orzechów, mleko
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: (na 16 sztuk) -200 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów -1 opak. serka homogenizowanego o smaku waniliowym -100 g roztopionej białej czekolady -1 opak. wiórków
KasiekGotuje