Dzień dobry Kochani! Za oknem szaro, buro... Ale dzisiaj już piątek! :) Na pocieszenie może ktoś się skusi i upiecze pyszną szarlotkę? :) Pyszna, szybka w przygotowaniu. Osobiście
TrufelkowoKruchy i bardzo cynamonowy placek z jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już
Niezły MłynekTo przepis jednoskładnikowy. Ale efekt jest zachwycający - chrupiące chipsy i prawdziwy jabłkowy smak. Naprawdę przepyszne! Z jednego jabłka wychodzi porcja "na raz" dla 1-2 osób
Czerwony GupikHej! Dziś się objadamy :) zrobimy kruche ciacho z świetną kompozycją owoców: brzoskwinia, borówka amerykańska i banan. Wszystko przykryjemy białkowym puchem i zapieczemy :) Zaskoczycie się rewelacyjnym połączeniem
Kuchnia PROzdrowotnazmienia smaku podczas gotowania i pieczenia oraz można wykorzystywać ją w wypiekach drożdżowych. Uwaga: Nie jest łatwo znaleźć czystą tagatozę, dlatego słodziki na jej bazie w tym Tagatesse zawierają jeszcze inne dodatkowe substancje, dlatego jego słodkość jest dwukrotnie wyższa. Producent zapewnia, że można wykonać na jego bazie ciasto drożdżowe, bezę oraz karmel. Inne składniki Tagatesse: Izomalt (E953(...)gorzki a jego smak jest bardzo, bardzo zbliżony do cukru. Zatem sprawdziłyśmy go w deserze na zimno. Sernik już przy mniejszej ilości słodziku (w porównaniu do ksylitolu) nabrał idealnej słodyczy a jej poziom nie zmniejszył się po wpływem czasu i zimna lodówki. Przy próbie pieczenia zauważyłyśmy te same właściwości a dodatkowo nie nadał gorzkiego posmaku. Ciasta drożdżowego jeszcze
Candy Pandasmasa i lekka puszysta owocowa pianka totalnie podbiły nasze serca! Sernik został okrzyknięty jednym z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek robiłyśmy! I zgadzam się w 100%! Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki. Każdy będzie chciał dokładkę – gwarantuję! Lekki, puszysty, delikatny …. dla każdego! Mam już pomysł na kolejną wersję! Wypatrujcie! SKŁADNIKI : ( 24×26 cm ) SPÓD: * ciasteczka kruche(...)łyżki * cukier – 100 g * żelatyna spożywcza – 28 g Ps. spód możemy przygotować również z herbatników, bez mielenia. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciasteczka miksujemy na pył, zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki wkładamy do misy, mieszamy kilka sekund – tylko
Ostra na Słodkopopularny jak w Stanach Zjednoczonych. Szkoda, ponieważ jest świetną alternatywą na zagospodarowanie bardzo dojrzałych bananów, które często wizualnie sprawiają, że nie chcemy ich już zjeść. Chlebek jest pyszny jako deser, ale również idealnie wpasowuje się w tematykę śniadania np do szklanki mleka, podany z konfiturą. Zdecydowanie polecam :) Składniki (blaszka 10 x 22 cm): 3 duże bardzo dojrzałe banany 1 duże(...)masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej kilka kropli zapachu waniliowego Przygotowanie: Formę na ciasto delikatnie natłuszczamy. Ciasto na chlebek bananowy wyrabia się bez użycia miksera. Roztapiamy w małym garnuszku masło. W tym czasie obieramy banany i rozgniatamy je dokładnie widelcem. Do owoców dolewamy roztopione masło, cukier, jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie
ChilliJemyDzisiejszy przepis to idealny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości i kawy Ciasto znalazłam na blogu Kingi Paruzel i postanowiłam spróbować czegoś nowego. Akurat miałam nadmiar daktyli i pozostałe potrzebne składniki. Dokonałam drobnych modyfikacji w przepisie z ilością oleju kokosowego, użyłam ksylitolu zamiast cukru kokosowego, mąki orkiszowej zamiast pszennej i dodatkowo dosypałam orzechy włoskie, bo z orzechami wszystko smakuje jeszcze lepiej(...)babka wielkanocna (możliwe, że znowu odrobinę zmodyfikowana ;)). Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami 200 g daktyli bez pestek 1,5 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej 1,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g oleju kokosowego 1/3 szklanki ksylitolu 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki mielonych orzechów
FitkotJednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej😍 Pomyśleć, że zjadasz całe ciasto sama?😂 Wymyśliłam je w formie omleta i coś czuję, że raz na
Zdrowie i pysznie na talerzuKolendra moja ukochana i tu domowa chałwa z ziarnami kolendry, pistacjami i propolisem czy pomarańczowe kokosanki z kolendrą. Kminek i przepisy na biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy(...)zrobienia w najbliższej przyszłości. Niektóre przepisy są bardzo proste do zrobienia inne trudniejsze, ale jak dla mnie zaletą i to wielką tej książki jest przybliżenie ziół jako składników deserów, bo czy wcześniej pomyślałabym żeby zrobić cremme brulle z liśćmi laurowymi ? na pewno nie .. Zdjęcia w książce są fajne, takie normalne nie udziwnione. Piękna jest twarda żółta okładka, oj bardzo
Kuchnia na wzgórzulubię siedzieć w kuchni od rana do nocy robiąc tylko jedno danie, ale są też takie, kiedy lubię zrobić w ciągu jednego dnia kilka potraw tj. zupę, drugie danie, deser, pieczywo i jakiś dodatek. Teraz, gdy zajęcia na uczelni się zaczną, trzeba będzie postawić na szybkie, proste i niezabierające dużo energii dania. Dlatego chciałabym przedstawić jedno z nich. W gruncie(...)rzeczy, pesto możemy zrobić ze wszystkiego i to jest pięknie. Owszem, ktoś może się upierać, że pesto jest tylko bazyliowe, ale równie dobrze hummus może być tylko z ciecierzycy bez dodatków typu burak, dynia. Moim zdaniem, o to chodzi, żeby dać się ponieść w kuchni i tworzyć coraz to nowe połączenia i smaki. Dlatego przedstawiałam Wam już standardowe pesto
Be Fit Be Strongtwarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) szczypta(...)łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagarderobie.Pigwa na turecką modłę to wspaniały deser ,ale i dodatek do mięs. Składniki.1 pigwa1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny suszonej1 łyżeczka masła1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie.Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie.Przygotować nadzienie.Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem.Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest(...)cytrynylaska cynamonu5 goździków1 anyż3 plasterki imbiru świeżego2 łyżki pistacji posiekanychWykonanie.Ugotować syrop z cukru i wody, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i dodać syrop buraczany i sok z cytryny.Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie.Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista.Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić
Kulinarny karnet ChristopheraKruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku
Wanilia i KardamonDziś na blogu słodkości. Pyszne i wilgotne muffiny z jabłkami i cynamonem, które robi się dosłownie w chwilę, nawet bez użycia miksera. Natknęłam się na
karmelowy