Składniki:100 g całych migdałów bez skórki60 g pistacji150 g + 350 g cukru200 g śmietany kremówki350 g czekolady 70% kakao250 g masła5 jajek1 łyżka
Smakowity Blog KulinarnyPavlova to bardzo popularny deser, choć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis(...)Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować
Z miłości do słodkościTarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja
Poezja smakuPuszysty biszkopt, nasączony ponczem alkoholowym, do tego bita śmietana i czekolada, porostu niebo w gębie 😋😋😋. No i ta intrygująca nazwa, grzechem było by nie zrobić tego
RAROSSAOwsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe
Moja DelicjaUwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi
Niezły MłynekOdkąd zaczęłam rozszerzać dietę mojej córze, staram się kombinować tak byśmy wszyscy mogli jeść to samo. Przygotowałam już kilka fajnych rzeczy i postanowiłam wprowadzić dodatkową
Cynamonowe szczęścieskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: marmolada lub dżem do przełożenia
Domowy Smak JedzeniaBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno
Ze smakiem bez glutenuBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno
Ze smakiem bez glutenuPogoda nie nastraja do niczego, pada, ciemno i obawiam się, że teraz już tak będzie. Uwielbiam jesień, ale gdy jest taka wiecie... piękna, ciepła i mieniąca
Kuchnia w czekoladzieSmakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części
CzarnawisienkaPyszne, lekkie i nie za słodkie ciasto (a właściwie deser), które wprost rozpływa się w ustach. Na dość cienkim spodzie bezowym, z warstwą delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego i bitej śmietany. Z dużą ilością pestek granatu i odrobiną frużeliny z marakui, która świetnie przełamuje słodki smak bezy. Blat bezowy można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY(...)marakuja 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody DEKORACJA: pestki granatu, pralinki rafaello WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie
cool and mintyspodzie proponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;) Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na tartę oraz markizy na bazie ciasta twarogowego. ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI Czas przygotowania 15-20 minut Z podanych składników wychodzą dwie małe(...)zwartą masę Masa jest dość klejąca, więc żeby ułatwić sobie uformowanie spodu zrobić z ciasta kulkę, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na pożądaną grubość Rozwałkowany spód przełożyć na patelnię Smażyć bez tłuszczu pod przykryciem aż spód się zarumieni Odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem, położyć dodatki i zapiekać aż druga strona się
HealthyCreations