Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi
Niezły MłynekOdkąd zaczęłam rozszerzać dietę mojej córze, staram się kombinować tak byśmy wszyscy mogli jeść to samo. Przygotowałam już kilka fajnych rzeczy i postanowiłam wprowadzić dodatkową
Cynamonowe szczęścieskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: marmolada lub dżem do przełożenia
Domowy Smak JedzeniaBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno
Ze smakiem bez glutenuBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno
Ze smakiem bez glutenuPogoda nie nastraja do niczego, pada, ciemno i obawiam się, że teraz już tak będzie. Uwielbiam jesień, ale gdy jest taka wiecie... piękna, ciepła i mieniąca
Kuchnia w czekoladzieSmakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części
CzarnawisienkaPyszne, lekkie i nie za słodkie ciasto (a właściwie deser), które wprost rozpływa się w ustach. Na dość cienkim spodzie bezowym, z warstwą delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego i bitej śmietany. Z dużą ilością pestek granatu i odrobiną frużeliny z marakui, która świetnie przełamuje słodki smak bezy. Blat bezowy można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY(...)marakuja 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody DEKORACJA: pestki granatu, pralinki rafaello WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie
cool and mintyspodzie proponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;) Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na tartę oraz markizy na bazie ciasta twarogowego. ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI Czas przygotowania 15-20 minut Z podanych składników wychodzą dwie małe(...)zwartą masę Masa jest dość klejąca, więc żeby ułatwić sobie uformowanie spodu zrobić z ciasta kulkę, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na pożądaną grubość Rozwałkowany spód przełożyć na patelnię Smażyć bez tłuszczu pod przykryciem aż spód się zarumieni Odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem, położyć dodatki i zapiekać aż druga strona się
HealthyCreationsTaki deser skusi chyba każdego – cudowne połączenie kokosa pod różnymi postaciami z czekoladą, a do tego prosty, nieskomplikowany przepis na bazie kilku produktów, czy muszę dalej przekonywać do wypróbowania? Wykonanie Wstaw mleko kokosowe do lodówki (najlepiej dzień wcześniej). Oddziel białka od żółtek i do wysokiej miski wlej białka, dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je mikserem na sztywną pianę(...)papierowego posmaruj odrobiną oleju kokosowego blaszkę – dzięki temu po upieczeniu bez problemu wyjmiesz gniazdka z foremki. Nakładaj po łyżce masy do każdego otworu a w środku zrób lekkie wgłębienie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza na około 40 minut. Przykryj foremkę papierem do pieczenia, by brzegi nie spiekły się zbyt mocno. Wyjmij z piekarnika, przestudź
Eat me! Fit me!Dziś zapraszam Was na pyszne pączki serowe , które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy miska, serek śmietankowy mielony typu pacynka, chwila zabawy w rolowanie kuleczek i
Słodkie okruszkiWalentynki już jutro! Z tej okazji przygotowałam dla Was zestawienie zarówno starszych jak i nowszych inspiracji na śniadanie, deser lub słodką kolację. Przy wyborze konkretnych dań kierowałam się przede wszystkim obecnością truskawek (które chyba wszystkim kojarzą się z Walentynkami), jak i kszałtem serca :) Oczywiście w ten dzień sprawdzi się dowolny przepis z bloga(...)Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami
Poranek na słodkoKażdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek(...)jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru (można trochę mniej) 250 g miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Kruszonka: 30g orzechów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSezon na śliwki w pełni, więc jest jak tu nie piec. Uwielbiam śliwki, i właśnie jestem na etapie wybierania idealnego gatunku do swojego ogrodu, bo niestety
greenscarf