Ciasto Monte Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się Jasny biszkopt, krem mleczny
RelaxtimeMój syn miał niedawno imieniny. Uwielbia bezę. Zawsze znika w zastraszającym tempie. Lubię patrzeć jak smakuje:) PRZEPIS: białka z 5 jajek cukier/ksylitol 1 szklanka ocet jabłkowy
AZgotuj!Uwielbiam lody. Gdy tylko pojawiają się pierwsze ciepłe dni, świeże owoce, wprost nie mogę się oprzeć pokusie, by nie zjeść takiego pysznego, zimnego deseru. Tak, czasem
Słodkie okruszkiDziś wyjątkowo opublikuję dwa przepisy, a to dlatego, że jeden powiązany jest z drugim, oba znalazłam na fantastycznym blogu jakim jest http://whiteplate.blogspot.com/ zaczniemy od
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTak sobie pomyślałam, że taką przysłowiową wisienką wszystkich moich przepisów z użyciem oleju rzepakowego, jak również ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie
Malinowe PocałunkiOboje z żoną od dziecka jesteśmy amatorami ziemniaków. Spójrzcie, jak wyglądają po wyjęciu z piekarnika. My nie potrafimy się im oprzeć. Prawdę mówiąc, nawet nie próbujemy
Ania i Marcin gotująDzisiaj zabieram was w daleką podróż... Gdzie się wybieramy? Do Indii, kraju pachnącym milionem różnych przypraw. Jakiś czas temu moja teściowa przeżywała renesans miłości do bollywoodzkich
vaniliowoczekoladowaJuż nie raz pisałam ,że jestem łakomczuchem i bardzo lubię piec ciasta. Tym razem upiekłam iście świąteczny tort a przepis zaczerpnęłam z książki Doroty Swiątkowskiej - Moje wypieki na 4 pory roku , Większość z Was zapewne kojarzy tę Panią, prowadzi najsłodszy blog w sieci. Wydała już kilka książek, w tej przepisy posegregowane są sezonowo. Przepisy z książki znajdziecie(...)stronie internetowej. To taki zbiór najlepszych a może najbardziej popularnych ciast i deserów z jej bloga. Ja prawdę mówiąc bardzo często zaglądam na jej stronie, chociażby po to aby uzyskać jakąś informacje, bo z komentarzy zawartych pod danym przepisem można dowiedzieć się naprawdę wiele a dzięki temu ciasta wychodzą perfekcyjne. Jak sama nazwa wskazuje przepisy podzielone
Radość kipiąca uśmiechem.sprężysty i wilgotny. Nie ma w nim ani mąki, ani cukru – elegancko zastępują je płatki owsiane i miód. Cynamon i mielony imbir zaokrąglają jabłkowy smak – to pyszny i zdrowy deser. Jeszcze jesteście nieprzekonani ? To ciasto zrobicie w blenderze! Do zrobienia tego chlebka nie nadają się żadne mini blendery, wynalazki typu nutri-bullet czy blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu(...)masę. Słabym, małym blenderem to nie ma prawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto szykujemy sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki!). Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy
Karo in the Kitchenzjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie "Krówka" bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy
Health-Fit-Lifeobiad albo nawet deser – rozpływa się w ustach: słodka, owocowa i lekko podkreślona ostrym sosem chili. Pomarańczę trzeba najpierw koniecznie umyć dokładnie w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Następnie(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Marchew cienko obieramy i kroimy na grube, równe kawałki, wysokości półtora centymetra. Na patelni rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Jeśli nie możecie użyć masła klarowanego albo go nie macie, sklarujcie zwykłe masło lub użyjcie oleju który nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze – ryżowego lub kokosowego. Do podgrzanego tłuszczu
Karo in the KitchenSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem
Mienta blogbardzo elegancki i prosty deser. Powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Delikatna słodka, jednym słowem pyszna. Nie zraźcie się jak Wam za pierwszym razem nie wyjdzie doskonała. Beza kapryśna jest, ale nawet jeśli za bardzo się spiecze, lub pokruszy, nadal jest pyszna. Można zrobić do bezy krem z mascarpone, lub najprostszą bitą śmietanę(...)Pamiętajcie jednak, że kremy na śmietanie mogą bezę rozpuścić, i należy położyć krem bezpośrednio przed serwowaniem. Krem, który Wam dziś proponuje to krem maślany z malinowym pure. Można krem położyć wcześniej. Bardzo fajnie trzyma formę i świetnie nadaje się do dekoracji- krem na bezie szwajcarskiej- (swiss meringue buttercream) Porcja na 5 sztuk całkiem sporych torcików bezowych 5 białek
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa(...)delikatnie posolić i gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. • Ostudzić kaszę i zblendować na papkę. • Dodać po kolei wszystkie składniki i wymieszać mikserem. Na końcu wmieszać orzechy. • Blaszkę ok. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. • Piec ok. 45 minut
To co kochaminspiracja; w oryginale nie było ani poziomek, ani bezy. Na początku tylko te maleńkie truskaweczki miały być niecodziennym dodatkiem, ale gdy wyjęłam tartę z piekarnika, zdecydowanie czegoś jej brakowało. Myślałam, myślałam; aż wymyśliłam. Wyobraźcie to sobie: chrupiący, kruchy spód, kwaśny rabarbar i smakujące lasem poziomki, a to wszystko pod imponującą czapą bezy włoskiej. Delikatnie opaliłam ją palnikiem do creme brulee(...)deser po rodzinnym, czerwcowym grillowaniu. Tarta z rabarbarem, poziomkami i bezą włoską Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 500 g rabarbaru 350 g poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 35 g mąki ziemniaczanej beza włoska
Pożeraczka, czyli raz adobrze