mało, należy dolać wodę i zagotować, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Kule mrożone: 280 ml przecieru z rabarbaru wlać do garnka, dodać 20 ml syropu z czarnego bzu (w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem), zagotować, rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać(...)wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ laski” rabarbaru: 2 pozostałe kawałki rabarbaru pokroić na 8 - 10 kawałów. Jagody jałowca rozgnieść z cukrem. Rabarbar ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać jałowcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Rabarbar powinien być lekko twardy. Na patelni rozgrzać syrop i przesmażyć na nim rabarbar. Sos: czekoladę posiekać
królestwo garówprzygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć(...)zimnego masła 2-3 łyżki drobnego cukru (białego lub brązowego) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik to chyba jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów jaki jest do zrobienia :) Każdemu smakuje, pasuję do każdej okazji i nie da się go nie zrobić prawidłowo :D Składniki: 1 kg twarogu (sernikowy będzie łatwiej i szybciej) budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka kakao 4 jajka słodzik (nie za dużo) bakalie (np. rodzynki) i wiórki kokosowe (opcjonalnie) Przygotowanie(...)zmianę nakładamy łyżkę masy białej, łyżkę czekoladowej tworząc "koła" . Na koniec możemy ręcznie rozprowadzić jeszcze 6. Pieczemy 60 min i po wył. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA przez 15 min bo opadnie :P Zrobienie zajmuje tylko ok 30 min plus pieczenie i do tego bardzo łatwy przepis :) Najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzony w lodówce
Zdrowie i pysznie na talerzupopołudniowej kawy już upieczone…A po południu czas w drogę…Jutro będę pisać do Was z Polski… Ciasteczka z masła fistaszkowego robię często. Ciastka to szybki deser, więc po co jeść kupne, kiedy można upiec domowe i zdrowe. Ciasteczka mają intensywny smak ziemnych orzeszków. Można do nich dodać również pokruszone orzeszki czy czekoladę (dla łasuchów żaden problem(...)zmiksuj jeszcze raz. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przykryj blaszki papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg, (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Podziel ciasto na porcje o około 35 gram każda. Uformuj kule i obtocz w cukrze. Ułóż na blasze w odstępach
codojedzeniasłońce, długie i ciepłe dni, za aromat kwitnących kwiatów takich jak bez i róże. Postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na cudowny, aromatyczny cukier różany, który w kilka chwil przypomni ci tą wspaniałą porę roku, gdy za oknem będzie już szaro i buro. Idealny do deserów, sosów i słodkich wypieków. Jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności(...)młynka do kawy, moździerza lub babcinej makutry. Dodaj cukier i za pomocą paluszków połącz go z kwiatami. Cukier stanie się wilgotny dlatego wysyp go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i susz na słońcu ok. 24 h (pamiętaj, aby przykryć go ściereczką lub gazą) Cukier raz na jakiś czas przemieszaj i rozetrzyj palcami aby nie zrobiły się grudki
Wielki apetytWyważone smaki, chrupkość, lepkość, delikatność, symfonia smaków. W dodatku, jest bez pieczenia i całość jego przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 45 minut(!) Moimi głównymi pomocnikami w sprawach smaku przy tym obłędnym serniku byli: olej arachidowy Oleofarm od Oleje Świata masło z nerkowców od Primavika Bez tych dwóch panów sernik nie byłby tak wyśmienity ;) Potrzebujemy: SPÓD: około(...)utworzyły cienką warstwę. Wkładamy do lodówki. MASA JAGLANA: szklanka suchej kaszy jaglanej dwie szklanki wody do ugotowania kaszy 10 truskawek 100 ml oleju arachidowego jeśli lubicie bardzo słodkie desery, możecie dodać 3 łyżki cukru Kaszę jaglaną najpierw obficie przelewam na sitku wrzątkiem, później zimną wodą. Dopiero wtedy wrzucam ją do garnka zalewam dwiema szklankami wody i gotuję na małym ogniu
MamaOskarkaSprawa wydawała mi się niemożliwa dopóki nie zajrzałam do Doroty z MW [ klik ] a tam piękne bezy ale okazuje się że to nie bezy z białek
Moje Małe Czarowaniepolskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne. Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński do panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze(...)ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje się do masy serowej nieco mąki ziemniaczanej lub pszennego grysiku, a w celu podniesienia pulchności trochę proszku do pieczenia. Użycie proszku pozwala na zredukowanie
Ciastka - domowe słodkościBabka piaskowa od zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą. U mnie w domu i pewnie u wielu z Was będzie ona pieczona w tym roku. Babka
mecooksZ racji 5 rocznicy ślubu postanowiłam zaskoczyć męża jakimś nowym, pysznym torcikiem. Upiekłam wiec tort bezowy. Przepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis
Wielki apetytSkładniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MojaQchnia.plSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka) 140g mąki pszennej tortowej 70 g masła 35 g cukru pudru 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki
ClauditteMissCookingPropozycja na śniadanie, ale także na podwieczorek to Pancake. Oczywiście to nie są pierwsze tego typu placuszki, które robiłam, ale te są nieco inne, bo bez
Kuchnia co dniaU mnie już powoli coraz bardziej świątecznie... Wyciągam ozdoby z szafek, wyciągnęłam pudła z bombkami i wybraliśmy choinkę na tegoroczne święta... Dlatego te ciasteczka również już
CzarnawisienkaKlasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu
Wanilia i Kardamon