Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową , które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale
Kuchnia co dniaZdecydowanie na takie ciasto miałam ochotę. Niestety nie miałam sprawdzonego przepisu na nie i musiałam zdać się na poszukiwania w internecie. Wyboru jest mnóstwo i pojawił
W kuchni u MonikiPuszyste ciasto, o wyraźnej śmietankowej nucie z mrożonymi malinami, oczywiście w sezonie jak najbardziej można użyć też świeżych, jedno z moich ulubionych, zawsze chętnie do
Wanilia i KardamonO tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto i dyniowy krem. Ten krem z dyni robi się błyskawicznie, więc
Ugotowane pozamiataneDefinitywnie mogę napisać, że to najlepszy i najpyszniejszy omlet! Nie spodziewałam się, że tak proste dodatki jak owoce cytrusowe mogą dać tak niesamowity efekt. Aromat pomarańczy
Zdrowie na języku :PJakie ciasto na niedzielę ? Ja proponuję karpatkę więc może w tym tygodniu zrobicie właśnie ją? Taką prawdziwą, domową a nie z kartonika i gotowców. Ciasto parzone
Smaczna PyzaKiedyś przysięgałam na wszelkie świętości, że nie będę piekła nic poza sernikiem i szarlotką. Nie tknę się niczego, co wymaga precyzji, wag, termometrów i innego ustrojstwa
ladykitchenOstatnio przeżywałam dramat, dwa ciasta z rzędu mi nie wyszły, pierwsze to było ciasto fasolowo-czekoladowe, sławny wegański przepis, wyszedł mi glut nad gluty, drugie podejście
greenscarfJaglano-owsiana kruszonka jest według mnie o niebo lepsza od tej tradycyjnej. W tym wydaniu przykryła truskawki, co okazało się niesamowicie smaczne. Crumble świetnie sprawdzi się
Czarnawisienka> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada
Pełny talerzTaki słodycz idealnie nadaje się do porannej kawy, jako poobiedni deser lub na podwieczorek. Przechodząc do rzeczy... Zapraszamy na ciasto! (: Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 bardzo dojrzałe banany 1 jajo (można dodać 2) 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu 1 łyżka golden syrup (opcjonalnie- można(...)jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Ciasto piekłam ok. 40 minut, ale jak wszyscy wiemy czas pieczenia zależy
Symfonia SmakówSiemanko! Dzisiaj na słodko w sumie pół-słodko, bo z rabarbarem, mogę śmiało powiedzieć, że jest to smak, który pamiętam bardzo wyraźnie i zawsze będzie mi
Kuba GotujePączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naszym blogu W pustyni bez puszczy możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast(...)esencją pomarańczową) 1/4 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu szczypta soli opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawinnego lub jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 100ml likieru Baileys 2 fixy do śmietany Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do roztopienia wiórki czekoladowe do posypania (ja starłam czekoladę obieraczką do warzyw, patrz FILM ) Beza: 1. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, trochę ubiją(...)się połączyły ( patrz FILM ). 2. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund. 3. Gotową bezę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować taki kopczyk, ładny okrąg ( patrz FILM ). 4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na funkcji termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 100C. Suszyć bezę
Mała Cukierenka