W tamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnicaJI ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz WymalujSkładniki: Beza* – 3-4 zimnych białek – 200g cukru Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 1 łyżka cukru – 3 figi – 3
I LOVE LIFEDziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy
karmelowyskładniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To
Wrzosowa PolanaBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikMyśląc, że śniadania jak z obrazka zajmują zbyt wiele czasu, a my przecież jesteśmy w ciągłym biegu, bo dzieci do szkoły, bo praca, bo coś tam
Karczma HonoriettyNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiCzasem mam ochotę na coś słodkiego. No dobrze, trochę częściej niż czasem… Okej, okej! Często. No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z
Jak gotować i nie zwariowaćGruszki z ogrodu gdzie biegałam jako mała dziewczynka, sentymentalnie tak trochę mnie zakołysało w serduchu jak po nie weszłam w dzikie chaszcze i pokrzywy....kwaśne, twarde
Apetyczna babeczkaSłodkie bezy o ciekawym kształcie, przełożone kremem truskawkowym. Ten deser łączy w sobie słodycz z lekko kwaskowymi truskawkami i dzięki temu jest przepyszny. Krem nakładam tuż przed podaniem, aby zachować chrupkość bezy. BEZY: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM TRUSKAWKOWY: 450 g truskawek mrożonych Hortex 1/4 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki(...)Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Najlepiej sprawdzić to, rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na papierze do pieczenia wyciskać punktowo kopczyki, obok siebie, tworząc coś w rodzaju kwiatka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
https:KKuchniaMniamśmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Słodką, pyszną bezę proponuję w ramach Błyskawicznego Piątku . Podsumowanie błysawicznego(...)świeże owoce Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100-120 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gotową bitą śmietanę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na wystudzoną bezę wykładamy
Życie zaczyna się w kuchnibez dodatku cukru, fit i z sekretnym, zdrowym składnikiem jakim jest… Burak! Rozpływające się w ustach i niesamowicie smaczne Zaufajcie mi, nie ma nic lepszego niż takie placuszki na niedzielne śniadanie. A nawet jeśli ktoś nie lubi buraczków to dzięki temu, że pankejki polane są sosem kakaowym i podane z jogurtem jest on zupełnie niewyczuwalny. Takie desery(...)klik ! Bordowe Pankejki 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: buraczki ze słoiczka 110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna 75g kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie
rabarbarowoświecie, to z pewnością ;) Ale od czasu do czasu warto skusić się na przyrządzenie takiej bomby kalorycznej. Ja przyrządziłam deser dla czekoladolubnych gości i to był strzał w dziesiątkę, polecam. Przepis pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru(...)gładkie ciast i schładzamy je w lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm). Schładzamy jeszcze 15 minut, po czym pieczemy ok. 15-17 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spód tarty. Odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy karmel. Na nieprzywieralnej patelni lub w garnku podgrzewamy cukier. W drugim naczyniu podgrzewamy
Mienta blog