Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle aromatyczne ciasteczka pochodzące z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Niezwykły smak ciastka „Amoniaczki” zawdzięczają dodatkowi amoniaku. Są to pyszne, kruchutkie ciasteczka, gdzie zupełnie nie
Ciasta z tradycjamiBardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, nie wyłączając amerykańskich pancakes. Konieczność przejścia na dietę bezglutenową wymusiła na mnie poszukiwanie bezglutenowych wersji moich ulubionych mącznych potraw. Ze zdumieniem
Kawa z mlekiemDzisiaj mamy dla Was typowo wakacyjny przepis. Łatwe w przygotowaniu i bardzo pożywne babeczki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem. Zostały zjedzone tak szybko, że ledwie udało
Moja Mama Gotuje1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki) 3 płaskie łyżki otrębów pszennych (30 g) 1 płaska łyżeczka mąki pszennej (ok. 8 g) 1
Vroblewska-fitlifeJeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag
Proste PotrawyKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie
Tagebuch po polskuDziś dzień chłopaka, więc postanowiłam przyrządzić (prócz tarty, ale o niej wkrótce) szybką i pyszną przekąskę, na jeden kęs dla mojego mężczyzny. Powiecie mi, że dzień
Be Fit Be StrongDziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-), ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki
Kulinarne przygody GatitySzybki, pyszny deser idealny, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Smażone banany z lodami i kokosowym ciasteczkiem. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Taki deser możecie
Słodkie okruszkiMąż po jednym kawałku grzecznie podziękował. Starszy syn ze łzami w oczach poprosił, abym już takiego tortu nie robiła… chodziło mu o to, że dałam
Słodki Pomysłsobie czekoladowych przysmaków, Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam . SKŁADNIKI: 20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 20 dag masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych mrożonych malin Sposób(...)czekoladę z masłem, zmiksować na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonŚnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny środek. Do dekoracji bezy można użyć dowolnych owoców, najważniejsze żeby były kwaskowe, co zrównoważy słodycz bezy. Składniki bezy: 3 białka z jajek eko 150 g cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego(...)porcjami, łyżka po łyżce. Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy. Masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi. Papier oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki czemu beza nie będzie przywierała do papieru. Wyciskać z masy białkowej kule
Codziennik Kuchennyglutenu, to ten wpis jest jak najbardziej dla Ciebie. Moje propozycje na bezglutenowe desery są dodatkowo odchudzone, ale z nutką grzeszków w postaci polewy. Można ją oczywiście pominąć i ciasto podać np. z domowymi lodami jogurtowo bananowymi lub malinowymi. Smacznego! Kolejność wypieków jak na zdjęciu. Muffinki bez mąki – z kakao i malinami Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych(...)Jogurt wymieszać dokładnie z jajkiem i ksylitolem. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, na koniec dodać maliny (nie trzeba rozmrażać). Masę rozłożyć do 6-7 silikonowych foremek na muffinki. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, termoobieg, ok 30 minut. Bezglutenowe brownie z solonym karmelem Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu
Mój pomysł namała fotorelacje z warsztatów oraz przegląd wykonanych potraw wykonanych pod czujnym okiem Dominika Moskalenki. Zdjęcia dzięki uprzejmości organizatora. Bardzo dziękuje za możliwość wzięcia udziały w warsztatach. wesoły autobus bez konserwantów i pysznie drugie śniadanie w świetnym towarzystwie dietetyk podpowiada obieram siekam focę macham :) i się śmieję I jeszcze kilka fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica(...)dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru
Dzieje kuchennej Wiewiórykogo: dla mających ochotę na pyszny letni deser dla fanów czereśni dla chcących skosztować tego francuskiego przysmaku o ciekawie brzmiącej nazwie Składniki: 650g czereśni 200g mąki 4 jajka 270ml śmietany 12% 125g cukru kopiata łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z cytryny melisa lub mięta (do dekoracji) cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Czereśnie umyj, oderwij łodyżki i wydryluj. Włóż(...)jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw
Mania Wypiekaniacytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną).Schłodzić 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie piec w 180 st. C. przez 10 minut.Zdjąć z blachy, wystudzić.Białko ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier puder, cały czas(...)miksować, aż nie będzie w masie grudek.Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut.Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia.Przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj nie ma, więc chyba udam się do kuchni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak nie piekłam ciast to nie piekłam - teraz nadrabiam. W ostatnich dniach sporo gości przewija się przez Nasz dom więc trzeba mieć pysznego do
Niespełnione zdolności kulinarnePierwszy raz miałam okazję robić tą bezę ale wyszła całkiem fajnie. Do tej pory bezy oglądałam w programie MasterChef aż w końcu w projekcie „Palcem po
Kuchenne WariacjeCiasto z pianką i powidłami nazywane jest dosyć zabawnie "pleśniakiem". Pomimo niezbyt apetycznej nazwy to ciasto jest wprost przepyszne ! Składanki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru
Tradycyjna KuchniaObiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejny przepis, który jest bardzo prosty i zdrowy. Lubię siedzieć w kuchni, ale nie cały dzień nad jedną rzeczą. Kombinator to moje drugie imię haha :) Z
Czarnawisienka..cytuje za autorka przepisu Dorotą...z moja zmianą sera na twaróg z wiaderka śmietankowy President..... Polecam. SKŁADNIKI na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej , pół kostki
w mojej kuchni