warto je jeszcze wykorzystać. Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące pszennej, są pyszne i pożywne. Idealne na śniadanie czy na deser. Razowe placuszki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTruskawki, truskawki, kto ich nie lubi :) Dziś mam propozycję deseru. Powstał oczywiście spontanicznie :) Miał być mus truskawkowy z bitą śmietaną, ale patrzę, stoją sobie serki waniliowe w lodówce :) Już miałam pomysł. Pomyślałam i zrobiłam. Mówię Wam, pycha. Dzielę się przepisem, żebyście też mogli spróbować. Czekam na Wasze opinie. Z podanych składników, zrobiłam 5 deserów. Składniki(...)truskawek 3 łyżki cukru 250 ml. śmietanki 30 % 2 małe serki waniliowe Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zblendować z cukrem na mus. Śmietankę ubić na gęsty krem. Do ubitej śmietany dodać serki. Zmiksować do połączenia składników. Do pucharków, wlać mus truskawkowy. Mniej więcej do 1/3 wysokości. Trochę musu zostawić na górę deseru. Na mus wyłożyć
Agusiowe smakołykiróżowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania do degustacji przygotowała restauracja Brasserie Warszawska . Rozpoczęliśmy od Cremant de Loire (importer(...)lepiej dopasowało się Domaine de la Gitonniere. Rose d’Anjou i beza truskawkowa . Wino jak to bardzo trafnie określił prowadzący takie trochę “dziewczyńskie” Jasne, delikatne w nosie dominują maliny, truskawki i cytryny. W ustach landrynkowe. Niestety nie dało rady unieść pysznej bezy truskawkowej (producent Maison Castel cena 18 zł). Bardzo ciekawa i pouczająca degustacja, która uświadamia, że pomimo wielu oczywistości
królestwo garówCzęsto mrożę też sam jogurt z dodatkami np. z sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru, ale dzisiaj miałam ochotę na czekoladę i truskawki. Postanowiłam przygotować sobie mrożony jogurt z czekoladą i truskawkami. Samo przygotowanie tego deseru zajmuje chwilkę, czyli tyle ile trwa pokrojenie składników i ich wymieszanie, natomiast kilka godzin trwa oczekiwanie na efekt końcowy, czyli mrożenie masy jogurtowej(...)Mrożonego jogurtu z czekoladą i truskawkami wykorzystałam: 150 g jogurtu greckiego, 3-4 truskawki, kostkę czekolady gorzkiej. Czekoladę siekamy, truskawki kroimy, mieszamy z jogurtem, przekładamy np. do szklaneczki, wstawiamy do zamrażalnika i czekamy…. bo musimy mieć trochę cierpliwości by otrzymać pyszny jogurt mrożony z czekoladą i truskawkami J. Mrożony jogurt z czekoladą i truskawkami wyciągamy z zamrażalnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 szklanki truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 200 ml kremówki, 1 budyń waniliowy, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka żelatyny do deserów. Przygotowanie: Z truskawek odcinamy szypułki i myjemy je dokładnie. Następnie przecinamy każdą truskawkę na pół i wkładamy do 1/2 objętości szklanki. Do miseczki wsypujemy 2 galaretki i zalewamy 0,5 wrzątku. Mieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka(...)łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Przepis na deser podpatrzyłam na blogu Smaczna Pyza, choć troszkę go zmodyfikowałam
Aga w kuchnidietetyczny posiłek, można przygotować na śniadanie, czy kolację. Można granolę zastąpić crunchy , musli, płatkami owsianymi lub inną mieszanką zbożową. Polecam też inne podobne przepisy na dietetyczne posiłki: Dietetyczny deser z truskawkami, jogurtem, crunchy dietetyczny deser malinowy Dietetyczny deser z figami Dietetyczny deser pomarańczowy Dietetyczny jogurt z kiwi, czyli fit danie na śniadanie : Składniki: 2 łyżki granoli z truskawkami suszonymi(...)Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy kiwi z jogurtem i połowę nakładamy do szklanki, dosypujemy 1 łyżkę granoli, uzupełniamy resztą jogurtu z kiwi. Powierzchnię deseru posypujemy resztą granoli, układamy truskawki, dekorujemy świeżą miętą. Polecam na śniadanie, jest to pyszne połączenie. The post Jogurt z kiwi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięEton College przez żółtego Labradora ;) Cóż, pewne jest jedno. Deser składa się z trzech składników - śmietanki, bezy i dowolnych owoców - u mnie z czereśni, choć tradycyjnie powinny być to truskawki. Deser jest bardzo słodki mimo braku dodatku cukru. Koniecznie spróbujcie! Na pewno przypadnie Wam do gustu."Składniki na 4 porcje:250 ml śmietanki 30%2 szklanki czereśnikilka średnich bezSposób przygotowania
Słodkie PrzyjemnościTruskawki zaczynają królować w naszych domach i z ochotą wykorzystujemy ich smak i wygląd. U mnie przy okazji serniczka na zimno powstał deser z galaretką, truskawkami i bananami. SKŁADNIKI 1 galaretka truskawkowa kilka truskawek 1 banan 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru dowolna posypka ( u mnie kolorowa posypka do ciast) WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy
W kuchennym oknie Ewytruskawkami. Zdrowa odskocznia od klasycznych przepisów, które ostatnio pokazujemy na blogu. Coś lekkiego na ząb podczas upałów jest wskazane. Nasiona Chia poznałam ładnych parę lat temu, a pierwszy przepis z chia ukazał się na blogu przed 4 laty tutaj. Od tamtej pory pudding chia jem dosyć regularnie na śniadanie i cieszy się u mnie niesłabnącym powodzeniem w postaci deseru(...)pudding z klementynką i physalis , Pudding chia z owocami , Pudding chia kakaowy , A dzisiaj Wam polecam sezonowy pudding chia z truskawkami o posmaku kokosowym, latem warto wykorzystywać do puddingu inne sezonowe owoce jak maliny, borówki, czereśnie, wiśnie – jak zawsze deser wyszedł ładny i smaczny! Składniki na 2 porcje: 4 łyżki nasion chia 1 ½ szklanki rozcieńczonego z wodą mleka kokosowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deserek nafaszerowany truskawkami, w postaci musu truskawkowego, na spodzie z ciasteczek maślanych, ze świetną warstwą kokosową. Pyszniutki, prosty, efektowny i lekki. Jeżeli chcecie aby deser był w 100 % bezmleczny upieczcie biszkopt, zamiast spodu ciasteczkowego. Pomysł autorski. Składniki na tortownicę 24 cm: Spód: 200 g maślanych ciasteczek lub innych 40 g roztopionego masła Spód tortownicy(...)krótko zmiksować. Dodać truskawki wymieszać. Mus kokosowy ostrożnie i powoli przelać na zastygnięty mus truskawkowy, wyrównać, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Tuż przed podaniem deser udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic
moj przepis nawyczarować coś niesamowitego. Poniższy deser to połączenie musu truskawkowego i zmiksowanego serka typu grani. Deser jest bardzo pożywny, nie za słodki w smaku i najlepiej smakuje podany mocno schłodzony z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 kg świeżych truskawek 1 opakowanie serka typu grani (200 g) ewentualnie odrobina soku z cytryny cukier do smaku do dekoracji(...)schować do lodówki i mocno schłodzić. Przed podaniem ozdobić połamanymi herbatnikami i świeżymi truskawkami. Truskawki przed i po zmiskowaniu Serek typu grani przed i po zblendowaniu Poszczególne warstwy desery: mus z truskawek, masa z serka grani i ponownie mus z truskawek
UgotowaćDeser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą to szybki, pożywny i zdrowy sposób na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Pięknie wygląda, pysznie smakuje. Przygotowany w słoiczkach, świetnie sprawdzi się na majówce (warto skorzystać z termolodówki). W takim wypadku granolę pakujemy osobno i posypujemy bezpośrednio przed podaniem (inaczej zmięknie). Jeśli nie znacie Skyra, to więcej pisałam o Skyrze tutaj . The post(...)Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaDzisiaj zapraszam Was na domowy budyń przygotowany na bazie kaszy jaglanej i truskawek. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej to kaszę ugotujcie na mleku roślinnym. Przed podaniem, budyń udekorujcie plasterkami świeżych truskawek i domowym sosem truskawkowym. Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki
UgotowaćBardzo dobry deser. Możecie zrobić z dowolnymi owocami. Zawsze będzie pyszny. Wykonanie – dwie galaretki truskawkowe rozmieszać w gotującej się wodzie. Odstawić do zgęstnienia. Jak już zaczyna galaretka gęstnieć rozlać do pucharków lub miseczek. Do każdego pucharka wrzucić truskawki lub inne owoce. Wstawić do lodówki i poczekać aż całkowicie zgęstnieje. Wykonanie kremu – pokruszoną czekoladę umieścić w miseczce i położyć
Kuchnia PokoleńWitam serdecznie Sezon truskawkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami. Deser jest bardzo smaczny, idealny na upalne dni i efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm, można użyć mniejszej lub większej. około 800 g truskawek
Uwaga Babcia Gotuje