lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe
Takie tam pichcenieTruskawka lemoniada Truskawka lemoniada Na upalne dni polecam truskawkową lemoniadę. Składniki 1truskawek malin sok z jednej cytryny łyżka miodu szklanka schłodzonej wody Wykonanie Truskawki
Pomysłowa kuchniawolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy(...)godzin a najlepiej na całą noc. Aby zgrabnie wyciągnąć Panna Cottę z pucharków, należy włożyć pucharek na kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniwolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy(...)godzin a najlepiej na całą noc. Aby zgrabnie wyciągnąć Panna Cottę z pucharków, należy włożyć pucharek na kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniChoć sezon tegorocznych truskawek już bezpowrotnie minął, czasem można jeszcze spotkać je na straganach, co mnie bardzo cieszy. To mój ulubiony owoc zarówno w wersji pierwotnej, jak i po przetworzeniu. Dzisiaj zapraszam na eton mess, deser, który jest tradycyjnie serwowany w Eton College 's w co rocznej grze w krykieta z uczniami Harrow School
Gosia gotujeSezon na truskawki w pełni, więc trzeba go pracowicie wykorzystać, choć chyba nie mam szczęścia do kupna tych wybitnie słodkich. Od pewnego czasu nie mamy
Gosia gotujestudzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę przekładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wkładamy do lodówki. Przed podaniem deser dekorujemy truskawkami. Smacznego
Kuchenne Wariacjemniejsze porcje: 200 g mrożonych/świeżych truskawek 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru, np. brązowego 4 łyżki surowego ryżu basmati ½ szklanki przegotowanej wody do dekoracji: świeże truskawki Co najmniej 1 godzinę przed przygotowanie deseru: ryż zalać wodą. Odstawić. Następnie wylać wodę, pozostawiając 2-3 łyżki. Całość zmiksować. Musi utworzyć się biała zawiesina. Mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier. Zagotować. Następnie
UgotowaćTruskawki już się kończą, a ja przytyłam chyba ze 2 kilo :) i zaczynają się maliny... a jeszcze tyle wspaniałych deserów przede mną z innymi owocami... ;) Ten deser malinowy jest banalnie prosty i na pewno każdemu z Was zasmakuje :)Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 250 g malin, 5 łyżek cukru, 1/2 opakowania otrębów granulowanych Kupiec. Przygotowanie
Aga w kuchniWitam kochani dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle. Składa się z galaretki z truskawkami, budyniem jak curd oraz ubitą śmietaną. Na te upalne dni taki deser jest idealny. Rewelacyjnie smakuje. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych składników wychodzi około 10 pucharków WARSTWA BUDYNIOWA -750 ml mleka -0,5 szkl cukru -2 żółtka -1 cukier waniliowy(...)cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy. Na masę budyniową wykładamy po trochu śmietany. Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. I gotowe. Desery powinny postać w lodówce kilka godzin. Są rewelacyjne, masa budyniowa jest kremowa, lekko lejąca, świetnie komponuje się z galaretką i śmietanką. Pyszny deser, który mnie zachwycił, moja rodzine
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprosty i szybki, a gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% cukier puder do smaku (może być również zwykły) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone(...)Dlatego pokroiłam na niewielkie kawałki jeszcze kilka truskawek, dodałam je do pianki i wymieszałam, a całość przełożyłam do filiżanek. na wierzchu ułożyłam jeszcze po połówce truskawki i również schowałam do lodówki. Obie wersje deseru wyszły super, jednak jeśli do pianki dodacie kawałki truskawek, musicie pamiętać, że one na pewno puszczą sok i deser nie zetnie się całkowicie. Na pewno
Ratunku obiadletni i pyszny. Z delikatną nutką kokosa. I oczywiście z truskawkarni. Koniecznie trzeba go przygotować póki są jeszcze nasze pyszne i aromatyczne truskawki. Delikatnie schłodzony smakuje bosko ! Kokosowy deser z truskawkami Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki 500 g jogurtu typu greckiego 330 śmietanki kremówki 30% 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki wrzącej wody
Kulinarne przygody GatityKeto chia trifle z truskawkami Truskawki górą W związku z tym, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, nie mogłam sobie odmówić pysznego deseru z ich udziałem. Postawiłam na chia pudding z mleka kokosowego posłodzony odrobiną stewii z owocami sezonu, czyli truskawkami. Pudding z chia podałam w wysokiej szklance przekładając go musem truskawkowym. Tym samym powstał deser przypominający trifle , czyli(...)istotny, gdyż – stanowiąc pożywienie dla dobrych bakterii w jelicie – pozytywnie wpływa na proces trawienia. Chia trifle z truskawkami Keto chia trifle z truskawkami to smakowita wariacja na temat klasycznego angielskiego deseru. W roli puddingu chia z mlekiem kokosowym, a do tego pyszne słodziutkie truskawki. Kto jest się w stanie temu oprzeć? Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska , Vegan
Modern Cave GirlPyszny, warstwowy deser wywodzący się z Anglii. Składa się z warstwy galaretki z truskawkami, biszkoptu nasączonego galaretką, budyniu (warto pokusić się o zrobienie go samodzielnie) oraz bitej śmietany. Przepis znaleziony u Doroty . Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 1 galaretka truskawkowa około 350 g truskawek kilka biszkoptów lub domowego biszkoptu budyń waniliowy 500 g mleka do przygotowania budyniu(...)kawałki biszkoptów. Nasączyć galaretką. Odłożyć do lodówki. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Ułożyć na warstwie biszkoptów. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na budyń. Deser ozdobić plasterkami truskawek. Smacznego
Moja Galeria SmakuSłońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje, chłodzi i orzeźwia. Poza tym sernik na zimno to nieskomplikowany deser, który przyrządza się szybko i łatwo. Musi jedynie odstać swoje(...)lodówce, ale dwie godziny da się wytrzymać. U nas w domu sernik bez pieczenia jest właściwie na jedno posiedzenie. Ani się nie obejrzałam i już została ćwiartka deseru! Na szczęście sezon na truskawki wciąż trwa. Truskawki coraz tańsze, więc je kupuję już kilogramami, również z myślą o kolejnych przepisach z truskawkami. Mój małżonek uwielbia truskawki, zresztą cała rodzina, więc konkurencja
codojedzenia