smakowy. Zwieńczeniem całości jest jej apetyczny wygląd - podkreślony barwami, które ze sobą kontrastują. (3 porcje) 9 + 3 herbatniki kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie ) 7 truskawek 400 ml gęstej śmietany do deserów (użyłam 22%) 2 łyżki cukru Dodatkowo: 9 bezików (mogą być kupne, przepis tu - klik ) 3 truskawki 3 kostki czekolady wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałowe(...)porcji śmietany, truskawki pokrojone w plasterki, pozostałe herbatniki (3) i wyłożyć resztę śmietany. (W przypadku, gdy truskawki są kwaśne - należy ich warstwę oprószyć cukrem pudrem.) Na wierzchu każdego deseru ułożyć po truskawce - uprzednio zamoczonej w roztopionej czekoladzie. Całość udekorować resztą rozpuszczonej czekolady, wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów i bezikami. Przed podaniem deser można schłodzić w lodówce (nie jest to obowiązkowe
Di gotujesłodkiej śmietanki 30% 50 g cukru laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny) 2 łyżki zimnej wody mus + dekoracja: 300 g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Przygotowanie deseru: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć z niej ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody, robię to w szklance. Śmietankę wlać(...)delikatnie, rozlać do nich śmietankę i poczekać aż przestygnie. Wtedy wstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam je na całą noc. Mus truskawkowy Kilka truskawek zmiksować z cukrem pudrem na gładko. Jak wyciągać deser? Aby z łatwością wyciągnąć nasz deser należy włożyć (miseczkę/filiżankę) po sam brzeg (na parę sekund) do miski z gorącą wodą, następnie ułożyć
Zasmakuj Kuchnilubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe
Takie tam pichcenieTruskawka lemoniada Truskawka lemoniada Na upalne dni polecam truskawkową lemoniadę. Składniki 1truskawek malin sok z jednej cytryny łyżka miodu szklanka schłodzonej wody Wykonanie Truskawki
Pomysłowa kuchniawolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy(...)godzin a najlepiej na całą noc. Aby zgrabnie wyciągnąć Panna Cottę z pucharków, należy włożyć pucharek na kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniwolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy(...)godzin a najlepiej na całą noc. Aby zgrabnie wyciągnąć Panna Cottę z pucharków, należy włożyć pucharek na kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniChoć sezon tegorocznych truskawek już bezpowrotnie minął, czasem można jeszcze spotkać je na straganach, co mnie bardzo cieszy. To mój ulubiony owoc zarówno w wersji pierwotnej, jak i po przetworzeniu. Dzisiaj zapraszam na eton mess, deser, który jest tradycyjnie serwowany w Eton College 's w co rocznej grze w krykieta z uczniami Harrow School
Gosia gotujeSezon na truskawki w pełni, więc trzeba go pracowicie wykorzystać, choć chyba nie mam szczęścia do kupna tych wybitnie słodkich. Od pewnego czasu nie mamy
Gosia gotujestudzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę przekładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wkładamy do lodówki. Przed podaniem deser dekorujemy truskawkami. Smacznego
Kuchenne Wariacjemniejsze porcje: 200 g mrożonych/świeżych truskawek 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru, np. brązowego 4 łyżki surowego ryżu basmati ½ szklanki przegotowanej wody do dekoracji: świeże truskawki Co najmniej 1 godzinę przed przygotowanie deseru: ryż zalać wodą. Odstawić. Następnie wylać wodę, pozostawiając 2-3 łyżki. Całość zmiksować. Musi utworzyć się biała zawiesina. Mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier. Zagotować. Następnie
Ugotowaćświętach przyda się trochę odpoczynku od kalorycznych słodkości. Dzisiaj proponuję pomysł na kaszę kukurydzianą z jogurtem i truskawkami. Świetny deser na drugie śniadanie, do pracy czy szkoły. Gorąco polecam! Składniki: (na 1 porcję) Warstwa kukurydziana: 50 g kaszy kukurydzianej 150 ml mleka 1 łyżka miodu Warstwa jogurtowa: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów(...)kaszka kukurydziana 2. warstwa jogurtowa 3. pokruszone ciasteczka owsiane 4. warstwa truskawkowa 5. płatki owsiane 6. warstwa jogurtowa 7. pokrojone truskawki 8. kaszka kukurydziana 9. pokrojone truskawki 10. pokruszone ciasteczka owsiane Deser podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieTruskawki już się kończą, a ja przytyłam chyba ze 2 kilo :) i zaczynają się maliny... a jeszcze tyle wspaniałych deserów przede mną z innymi owocami... ;) Ten deser malinowy jest banalnie prosty i na pewno każdemu z Was zasmakuje :)Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 250 g malin, 5 łyżek cukru, 1/2 opakowania otrębów granulowanych Kupiec. Przygotowanie
Aga w kuchniWitam kochani dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle. Składa się z galaretki z truskawkami, budyniem jak curd oraz ubitą śmietaną. Na te upalne dni taki deser jest idealny. Rewelacyjnie smakuje. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych składników wychodzi około 10 pucharków WARSTWA BUDYNIOWA -750 ml mleka -0,5 szkl cukru -2 żółtka -1 cukier waniliowy(...)cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy. Na masę budyniową wykładamy po trochu śmietany. Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. I gotowe. Desery powinny postać w lodówce kilka godzin. Są rewelacyjne, masa budyniowa jest kremowa, lekko lejąca, świetnie komponuje się z galaretką i śmietanką. Pyszny deser, który mnie zachwycił, moja rodzine
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprosty i szybki, a gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% cukier puder do smaku (może być również zwykły) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone(...)Dlatego pokroiłam na niewielkie kawałki jeszcze kilka truskawek, dodałam je do pianki i wymieszałam, a całość przełożyłam do filiżanek. na wierzchu ułożyłam jeszcze po połówce truskawki i również schowałam do lodówki. Obie wersje deseru wyszły super, jednak jeśli do pianki dodacie kawałki truskawek, musicie pamiętać, że one na pewno puszczą sok i deser nie zetnie się całkowicie. Na pewno
Ratunku obiadDzisiaj klasyka, połączenie, które nigdy nie zawodzi! Truskawki w deserowej czekoladzie to prosty, smaczny i niskokaloryczny deser. Można podawać go na dwa sposoby- czekając, aż czekolada zastygnie na owocach lub od razu na bieżąco, tuż po zamoczeniu truskawki w płynnej czekoladzie. Gorąco polecam! Składniki: 1/2 kg świeżych truskawek 100 g czekolady deserowej 2 łyżeczki oleju kokosowego
Nastoletnie Wypiekanie