deser z truskawkami - 6914 przepisów (strona:19/461)

Eton mess z nutą kokosową 144

Eton mess czyli pyszny, słodziutki bałagan na talerzu ;) Polskie truskawki pojawiły się już na straganach więc od razu naszła mnie ochota na ten deser. Soczyste rozgniecione na talerzu owoce wymieszane z bitą śmietaną i posypane pokruszonymi bezami. Banalnie proste a jakie smaczne! Deser niestety nie należy do dietetycznych ale tłustą śmietanę tym razem zastąpiłam ubitym mleczkiem kokosowym. Nie dość(...)nieco odchudziłam deser to uważam, że wersja z delikatną nutą kokosu jest jeszcze smaczniejsza od oryginału. Polecam :) 3-4 małe porcje lub 2 duże: 400-500 g soczystych truskawek 200 g schłodzonego mleczka kokosowego 1 białko szczypta soli 50 g drobnego cukru Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera

Mienta blog
Deser z sojowym kremem waniliowym 206

Składniki:1 sojowy krem waniliowy,70 g truskawek,1 łyżeczka cukru pudru,płatki kokosa. Przygotowanie:  Deser w wykonaniu jest banalnie prosty(...)Postanowiłam wykorzystać w nim -sojowy krem waniliowy. Truskawki miksujemy blenderem z cukrem pudrem. Do przezroczystych szklanek wkładamy na zmianę trochę sojowego kremu waniliowego i przygotowanego sosu z truskawek. Na sam koniec deser posypujemy płatkami kokosa. Proporcje składników są podane do przygotowania jednego deseru

Aga w kuchni
Pavlova z truskawkami 527

Dzisiaj klasyka... jeden z naszych ulubionych, letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna Pavlova z już znikającymi z rynku polskimi truskawkami. Ten deser zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi i zawsze tak samo pysznie smakuje. I jest to oczywiście idealny sposób na pozbycie się nadmiaru białek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Truskawki z musem amaretto 218

Truskawki z musem z białek i śmietanki z dodatkiem likieru amaretto, posypane siekanymi migdałami. Składniki na 6 porcji: truskawek 300 g śmietany 30% 2 białka 3

wyzwania kuchenne
Deser truskawkowy 3230

się, a później delektować smakiem.Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowySkładniki:7 sztuk okrągłych biszkoptów180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)250g mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty(...)bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki

Smakołyki Bereniki
Odwracany deser truskawkowo serowy. 178

masy. Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na  moment podstawić pod kran z gorąca wodą. Oczywiście ,podłożyć talerz, aby deser nie wpadł do zlewozmywaka. Na wierzchu galaretki ułożyć ładnie pociętą truskawkę

Kulinarny karnet Christophera
Truskawki w śmietanie – ciasto 104

Truskawki w śmietanie to pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietankowo-serową na spodzie maślanym. Jest bardzo lekkie i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi truskawek. Zrobiłam to

Pieprzyć z Fantazją
Definicja miłości. I krem czekoladowy z wasabi 205

zwijam w kłębuszek, i mogę tak spędzać całe dnie, tygodnie... A może i lata? O ile los na to pozwoli... Dzisiaj mam dla Was cudowny, wybitnie walentynkowy deser. Czerwone truskawki to idealny walentynkowy owoc; niedawno kupiłam całą skrzynkę. Zaskoczona intensywnym zapachem, nie mogłam się oprzeć. I muszę przyznać, że to jedne z lepszych truskawek, jakie jadłam. Owszem, brakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekki deser truskawkowo-jogurtowy 140

dodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii. SKŁADNIKI 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 200 ml wody 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g jogurtu naturalnego sezonowe owoce do dekoracji deseru WYKONANIE Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać do garnuszka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i wsypać galaretki mieszając. Dobrze rozmieszane zostawić do ostudzenia.  Schłodzoną masę truskawkową przelać do miski, dodać(...)wymieszać (ja użyłam trzepaczki). Gotową masę przelać do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Nieco masy zostawić i po lekkim zgęstnięciu wycisnąć przez szprycę na stężały deser. Udekorować owocami. Podawać schłodzone z lodówki

Passions hobbies life
Truskawki w syropie miętowym. 164

Znudziły się już Wam truskawki ze śmietaną, jogurtem, w galaretce tudzież z innymi, podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki(...)rumu (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu balsamicznego       Duże truskawki dzielimy na 4 części, małe na 2 i przekładamy do pojemnika. Miętę siekamy, dodajemy do truskawek, dokładamy cukier, rum i ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i schładzamy 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Można podać go samodzielnie albo

Rozpustne gotowanie
Sernik cytrynowy z roladą truskawkową 181

Truskawki w pełni więc wykorzystajmy je godnie. Dzisiaj przepis na bardzo fajny sernik z roladą i truskawkami. Taki tort gościł na naszym stole z okazji

Niezły Młynek
Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką 141

żelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki. Składniki (na ok. 5 porcji): 600 ml śmietanki 30 proc. pół szklanki trzcinowego cukru pudru 1 łyżka żelatyny do deserów na galaretkę: ok. 10 truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności trzeba przygotować galaretkę. W tym celu truskawki ( o tej porze roku mrożone) zalewamy niewielką ilością wody(...)gotujemu do miękkości. W kubku zalewamy wrzątkiem 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy. Gdy się rozpuści, dodajemy do truskawek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do przestygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła. Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę (dodatek wody zapobiegnie przypaleniu się śmietany). Do gorącej

W SMAK
Mus truskawkowy z bitą śmietaną 230

Deser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była  kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru(...)pudru 200 g zimnej śmietanki 30% Wykonanie: Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5  łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę

Kulinarne przygody Gatity
Trójkolorowy deser warstwowy z truskawkami 174

smakowy. Zwieńczeniem całości jest jej apetyczny wygląd - podkreślony barwami, które ze sobą kontrastują.  (3 porcje) 9 + 3 herbatniki kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie ) 7 truskawek 400 ml gęstej śmietany do deserów (użyłam 22%) 2 łyżki cukru Dodatkowo:  9 bezików (mogą być kupne, przepis tu - klik ) 3 truskawki 3 kostki czekolady wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałowe(...)porcji śmietany, truskawki pokrojone w plasterki, pozostałe herbatniki (3) i wyłożyć resztę śmietany. (W przypadku, gdy truskawki są kwaśne - należy ich warstwę oprószyć cukrem pudrem.) Na wierzchu każdego deseru ułożyć po truskawce - uprzednio zamoczonej w roztopionej czekoladzie. Całość udekorować resztą rozpuszczonej czekolady, wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów i bezikami. Przed podaniem deser można schłodzić w lodówce (nie jest to obowiązkowe

Di gotuje
Panna Cotta 228

słodkiej śmietanki 30% 50 g cukru laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny) 2 łyżki zimnej wody mus + dekoracja: 300 g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Przygotowanie deseru: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć z niej ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody, robię to w szklance. Śmietankę wlać(...)delikatnie, rozlać do nich śmietankę i poczekać aż przestygnie. Wtedy wstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam je na całą noc. Mus truskawkowy Kilka truskawek zmiksować z cukrem pudrem na gładko. Jak wyciągać deser? Aby z łatwością wyciągnąć nasz deser należy włożyć (miseczkę/filiżankę) po sam brzeg (na parę sekund) do miski z gorącą wodą, następnie ułożyć

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania