zwijam w kłębuszek, i mogę tak spędzać całe dnie, tygodnie... A może i lata? O ile los na to pozwoli... Dzisiaj mam dla Was cudowny, wybitnie walentynkowy deser. Czerwone truskawki to idealny walentynkowy owoc; niedawno kupiłam całą skrzynkę. Zaskoczona intensywnym zapachem, nie mogłam się oprzeć. I muszę przyznać, że to jedne z lepszych truskawek, jakie jadłam. Owszem, brakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii. SKŁADNIKI 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 200 ml wody 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g jogurtu naturalnego sezonowe owoce do dekoracji deseru WYKONANIE Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać do garnuszka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i wsypać galaretki mieszając. Dobrze rozmieszane zostawić do ostudzenia. Schłodzoną masę truskawkową przelać do miski, dodać(...)wymieszać (ja użyłam trzepaczki). Gotową masę przelać do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Nieco masy zostawić i po lekkim zgęstnięciu wycisnąć przez szprycę na stężały deser. Udekorować owocami. Podawać schłodzone z lodówki
Passions hobbies lifeZnudziły się już Wam truskawki ze śmietaną, jogurtem, w galaretce tudzież z innymi, podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki(...)rumu (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu balsamicznego Duże truskawki dzielimy na 4 części, małe na 2 i przekładamy do pojemnika. Miętę siekamy, dodajemy do truskawek, dokładamy cukier, rum i ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i schładzamy 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Można podać go samodzielnie albo
Rozpustne gotowanieTruskawki w pełni więc wykorzystajmy je godnie. Dzisiaj przepis na bardzo fajny sernik z roladą i truskawkami. Taki tort gościł na naszym stole z okazji
Niezły Młynekżelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki. Składniki (na ok. 5 porcji): 600 ml śmietanki 30 proc. pół szklanki trzcinowego cukru pudru 1 łyżka żelatyny do deserów na galaretkę: ok. 10 truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności trzeba przygotować galaretkę. W tym celu truskawki ( o tej porze roku mrożone) zalewamy niewielką ilością wody(...)gotujemu do miękkości. W kubku zalewamy wrzątkiem 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy. Gdy się rozpuści, dodajemy do truskawek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do przestygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła. Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę (dodatek wody zapobiegnie przypaleniu się śmietany). Do gorącej
W SMAKDeser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru(...)pudru 200 g zimnej śmietanki 30% Wykonanie: Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę
Kulinarne przygody Gatitysmakowy. Zwieńczeniem całości jest jej apetyczny wygląd - podkreślony barwami, które ze sobą kontrastują. (3 porcje) 9 + 3 herbatniki kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie ) 7 truskawek 400 ml gęstej śmietany do deserów (użyłam 22%) 2 łyżki cukru Dodatkowo: 9 bezików (mogą być kupne, przepis tu - klik ) 3 truskawki 3 kostki czekolady wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałowe(...)porcji śmietany, truskawki pokrojone w plasterki, pozostałe herbatniki (3) i wyłożyć resztę śmietany. (W przypadku, gdy truskawki są kwaśne - należy ich warstwę oprószyć cukrem pudrem.) Na wierzchu każdego deseru ułożyć po truskawce - uprzednio zamoczonej w roztopionej czekoladzie. Całość udekorować resztą rozpuszczonej czekolady, wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów i bezikami. Przed podaniem deser można schłodzić w lodówce (nie jest to obowiązkowe
Di gotujesłodkiej śmietanki 30% 50 g cukru laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny) 2 łyżki zimnej wody mus + dekoracja: 300 g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Przygotowanie deseru: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć z niej ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody, robię to w szklance. Śmietankę wlać(...)delikatnie, rozlać do nich śmietankę i poczekać aż przestygnie. Wtedy wstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam je na całą noc. Mus truskawkowy Kilka truskawek zmiksować z cukrem pudrem na gładko. Jak wyciągać deser? Aby z łatwością wyciągnąć nasz deser należy włożyć (miseczkę/filiżankę) po sam brzeg (na parę sekund) do miski z gorącą wodą, następnie ułożyć
Zasmakuj Kuchnilubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe
Takie tam pichcenieTruskawka lemoniada Truskawka lemoniada Na upalne dni polecam truskawkową lemoniadę. Składniki 1truskawek malin sok z jednej cytryny łyżka miodu szklanka schłodzonej wody Wykonanie Truskawki
Pomysłowa kuchniawolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy(...)godzin a najlepiej na całą noc. Aby zgrabnie wyciągnąć Panna Cottę z pucharków, należy włożyć pucharek na kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniwolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy(...)godzin a najlepiej na całą noc. Aby zgrabnie wyciągnąć Panna Cottę z pucharków, należy włożyć pucharek na kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniChoć sezon tegorocznych truskawek już bezpowrotnie minął, czasem można jeszcze spotkać je na straganach, co mnie bardzo cieszy. To mój ulubiony owoc zarówno w wersji pierwotnej, jak i po przetworzeniu. Dzisiaj zapraszam na eton mess, deser, który jest tradycyjnie serwowany w Eton College 's w co rocznej grze w krykieta z uczniami Harrow School
Gosia gotujeSezon na truskawki w pełni, więc trzeba go pracowicie wykorzystać, choć chyba nie mam szczęścia do kupna tych wybitnie słodkich. Od pewnego czasu nie mamy
Gosia gotujestudzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę przekładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wkładamy do lodówki. Przed podaniem deser dekorujemy truskawkami. Smacznego
Kuchenne Wariacje