przygotować fit desery lub lekkie śniadaniowe puddingi. Lubię je też dodawać do koktajli czy smoothies. Na powitanie sezonu truskawkowego proponuję deser, którym możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 łyżki nasion chia 150 ml napoju/mleka migdałowo-ryżowego truskawki do dekoracji i musu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowo(...)gęsty pudding chia. Do naczynia (słoika) wkładamy pokrojone truskawki i przykrywamy je warstwą przygotowanego wcześniej puddingu chia. Jogurt i kilka truskawek miksujemy na gładki mus, który dodajemy do deseru i dekorujemy truskawką
Smakowity Blog KulinarnyEton mess czyli pyszny, słodziutki bałagan na talerzu ;) Polskie truskawki pojawiły się już na straganach więc od razu naszła mnie ochota na ten deser. Soczyste rozgniecione na talerzu owoce wymieszane z bitą śmietaną i posypane pokruszonymi bezami. Banalnie proste a jakie smaczne! Deser niestety nie należy do dietetycznych ale tłustą śmietanę tym razem zastąpiłam ubitym mleczkiem kokosowym. Nie dość(...)nieco odchudziłam deser to uważam, że wersja z delikatną nutą kokosu jest jeszcze smaczniejsza od oryginału. Polecam :) 3-4 małe porcje lub 2 duże: 400-500 g soczystych truskawek 200 g schłodzonego mleczka kokosowego 1 białko szczypta soli 50 g drobnego cukru Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera
Mienta blogSkładniki:1 sojowy krem waniliowy,70 g truskawek,1 łyżeczka cukru pudru,płatki kokosa. Przygotowanie: Deser w wykonaniu jest banalnie prosty(...)Postanowiłam wykorzystać w nim -sojowy krem waniliowy. Truskawki miksujemy blenderem z cukrem pudrem. Do przezroczystych szklanek wkładamy na zmianę trochę sojowego kremu waniliowego i przygotowanego sosu z truskawek. Na sam koniec deser posypujemy płatkami kokosa. Proporcje składników są podane do przygotowania jednego deseru
Aga w kuchniDzisiaj klasyka... jeden z naszych ulubionych, letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna Pavlova z już znikającymi z rynku polskimi truskawkami. Ten deser zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi i zawsze tak samo pysznie smakuje. I jest to oczywiście idealny sposób na pozbycie się nadmiaru białek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTruskawki z musem z białek i śmietanki z dodatkiem likieru amaretto, posypane siekanymi migdałami. Składniki na 6 porcji: truskawek 300 g śmietany 30% 2 białka 3
wyzwania kuchennesię, a później delektować smakiem.Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowySkładniki:7 sztuk okrągłych biszkoptów180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)250g mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty(...)bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki
Smakołyki Berenikimasy. Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na moment podstawić pod kran z gorąca wodą. Oczywiście ,podłożyć talerz, aby deser nie wpadł do zlewozmywaka. Na wierzchu galaretki ułożyć ładnie pociętą truskawkę
Kulinarny karnet ChristopheraTruskawki w śmietanie to pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietankowo-serową na spodzie maślanym. Jest bardzo lekkie i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi truskawek. Zrobiłam to
Pieprzyć z Fantazjązwijam w kłębuszek, i mogę tak spędzać całe dnie, tygodnie... A może i lata? O ile los na to pozwoli... Dzisiaj mam dla Was cudowny, wybitnie walentynkowy deser. Czerwone truskawki to idealny walentynkowy owoc; niedawno kupiłam całą skrzynkę. Zaskoczona intensywnym zapachem, nie mogłam się oprzeć. I muszę przyznać, że to jedne z lepszych truskawek, jakie jadłam. Owszem, brakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii. SKŁADNIKI 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 200 ml wody 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g jogurtu naturalnego sezonowe owoce do dekoracji deseru WYKONANIE Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać do garnuszka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i wsypać galaretki mieszając. Dobrze rozmieszane zostawić do ostudzenia. Schłodzoną masę truskawkową przelać do miski, dodać(...)wymieszać (ja użyłam trzepaczki). Gotową masę przelać do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Nieco masy zostawić i po lekkim zgęstnięciu wycisnąć przez szprycę na stężały deser. Udekorować owocami. Podawać schłodzone z lodówki
Passions hobbies lifeZnudziły się już Wam truskawki ze śmietaną, jogurtem, w galaretce tudzież z innymi, podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki(...)rumu (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu balsamicznego Duże truskawki dzielimy na 4 części, małe na 2 i przekładamy do pojemnika. Miętę siekamy, dodajemy do truskawek, dokładamy cukier, rum i ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i schładzamy 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Można podać go samodzielnie albo
Rozpustne gotowanieTruskawki w pełni więc wykorzystajmy je godnie. Dzisiaj przepis na bardzo fajny sernik z roladą i truskawkami. Taki tort gościł na naszym stole z okazji
Niezły Młynekżelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki. Składniki (na ok. 5 porcji): 600 ml śmietanki 30 proc. pół szklanki trzcinowego cukru pudru 1 łyżka żelatyny do deserów na galaretkę: ok. 10 truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności trzeba przygotować galaretkę. W tym celu truskawki ( o tej porze roku mrożone) zalewamy niewielką ilością wody(...)gotujemu do miękkości. W kubku zalewamy wrzątkiem 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy. Gdy się rozpuści, dodajemy do truskawek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do przestygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła. Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę (dodatek wody zapobiegnie przypaleniu się śmietany). Do gorącej
W SMAKDeser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru(...)pudru 200 g zimnej śmietanki 30% Wykonanie: Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę
Kulinarne przygody Gatity