Tiramisu znaczy... uniesienie. A ja dziś uniosłem się i odszedłem od standardów w przygotowaniu tego pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem
kulinarnyJakrólestwie Mimi stara się wykorzystywać produkty sezonowe. Podzielone zgodnie z porami roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można(...)zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię. Proponowane na lato truskawki w winie będą stanowiły wspaniałe alternatywę dla naszych tradycyjnych deserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapewnością coś zrobić. Wybór padł na pseudo tiramisu - nasączone biszkopty przełożone masą z mascarpone i śmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser. Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki(...)cukier puder, biszkopty, truskawki, likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Biszkopty, o ile deser przygotowujemy w szklance, przekroić na pół, każdą część nasączyć likierem Baileys. Następnie tworzymy warstwy z kremu, truskawek, nasączonych biszkoptów, postępując tak do końca szklanki kończąc
Plate of Joylodowce i zajęłam się przygotowaniem śmietany. Połączyłam schłodzoną śmietanę z serkiem i cukrem pudrem i ubiłam mikserem na sztywno.Do pucharków na dno wyłożyłam zmiksowane truskawki a na nie śmietanę.Udekorowałam rodzynkami i orzechami włoskimi.Desery ustawiłam w lodówce uprzednio każdy z osobna przykrywając folia aluminiową ...śmietana bardzo szybko łapie zapachy z lodówki
Gosia gotujeSzaleństwo truskawkowe trwa! Truskawki dają tyle możliwości, że po prostu nie mogą się znudzić. Truskawkowa pianka chodziła za mną od dawna. Jest pyszna, lekka, dzięki amarantusowi
DefinicjaSmakuniedziele pojechałem po truskawki na deser, który ukażę się na blogu jutro :) Ale oprócz truskawek przywiozłem bób, jak ja go dawno nie jadłem pomyślałem :) Jak tylko zobaczyłem na straganie, musiałem go kupić i za chwilę już był w parowarze, a po chwili na talerzu razem z młodymi ziemniaczkami:) Składniki : 3 młode ziemniaczki 2 garście bobu 2 pomidorki
Parowar FacetaStrawberries in a basket. Proponuję deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3 szt .na
Kulinarny karnet ChristopheraChyba nie ma już osoby, która nie znała by tego wspaniałego deseru! Połączenie śmietany, bezików i truskawek jest po prostu genialne! Niesamowicie pyszne! Składniki: 330 g śmietanki kremówki, kilka / kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji(...)domu - jak widzicie na zdjęciach - kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem. Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać, aczkolwiek ja wolałam ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie ;) Nakładałam truskawki z bezikami, które przykrywałam śmietaną. Całość udekorowałam bezikami i truskawkami. Smacznego
Plate of JoyNadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec , do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu
niecodziennikparywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam desery budyniowe i czasami najprostsze rozwiązania są najpyszniejsze! Domowy budyń jest nieporównywalnie smaczniejszy i zdrowszy od tego z torebki. Choć przyznam, że używam tego w proszku - dla wygody, to kiedy mam czas i odrobinę weny - robię go sama. Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam(...)Całość połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy i następnie zdjąć z ognia. Deser przelać do foremek (miseczek) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Przygotować sos. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji). Sos można delikatnie podgrzać (opcjonalnie) i polać nim stężały budyń. Budyń można spożywać na ciepło
Di gotujeupalny dzień najlepiej sprawdzi się deser z galaretką. Potrzebne tylko 3 składniki-truskawki, jogurt i galaretka i deser gotowy. Jak chcemy żeby deser ładniej się prezentował przyda się kleksik śmietany i listek mięty, ja jeszcze dorzuciłam posypkę z pokruszonego ciastka. Desery można zrobić różnej wielkości, można pobawić się też w warstwy. składniki: 300 g truskawek 1 duży jogurt grecki(...)masa lekko stężała. Truskawki zmiksować, mogą być na gładko na mus lub żeby były wyczuwalne kawałeczki. Zmiksowane truskawki połączyć z drugą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę jogurtową. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ubić śmietankę i udekrować deser. Na wierzchu posypać pokruszonym ciastkiem, uderować listkiem mięty
Monia miesza i gotujeCzasami z niczego można wyczarować "coś" :) Podobny deser z budyniem w roli głównej przedstawiałam już kiedyś na blogu - chętnych odsyłam tutaj ( klik ) Ciasto czekoladowe wykonałam z tego przepisu ( klik ) Porcja dla 4 osób Składniki: ciasto czekoladowe, pokruszone (lub herbatniki, biszkopty itp.) 2 budynie waniliowe 1 litr mleka 4 łyżki cukru 350 g truskawek (użyłam mrożonych) cukier do smaku Z mleka(...)blaszki zalać 1/2 budyniu. Na to znowu ułożyć ciasto i zalać resztą budyniu. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Całość odłożyć w chłodne miejsce. Truskawki rozmrozić i zmiksować na puree. Posłodzić wedle uznania. Całość zagotować. Gotowy deser polać gorącym sosem truskawkowym
My simple kitchenRyż z koktajlem truskawkowym czyli pyszny smakołyk z dzieciństwa w sam raz na letni obiad, prosty deser z truskawkami lub smaczną kolację. Danie błyskawicznie znika z talerzy jest bardzo łatwe w przygotowaniu a przy tym niesamowicie smaczne, idealne dla najmłodszych. Składniki na 3 porcje : 300 g ryżu 300 g truskawek 400 g jogurtu naturalnego 4 szklanki mleka ( około
Smakowite DaniaKusząca soczysta czerwień truskawek pachnących słońcem aż zachęca by zrobić deser na słodko, bo o tej porze szkoda czasu na długie pieczenie. Tym razem postawiłam na truskawki na gorąco z zimnymi waniliowymi lodami na spodzie z owsianych ciasteczek, z dodatkiem bitej śmietany, szybki deser a smak poezja! Składniki: 4 pucharki: 40 dag świeżych truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka
Wanilia i Kardamon