składniki: 350 g maki 250 g margaryny 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu sok z
Domowy Smak Jedzeniaswoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTort malinowy z paloną białą czekoladą to mój sposób na uczczenie piątych urodzin Poezji Smaku. Jako że wypadają tuż przed Dniem Kobiet chciałam, aby tort był
Poezja smakuJesień w pełni. W sklepie można kupić truskawki czy maliny ale nie są One już tak słodkie jak latem. Na stole więc królują cięższe desery niż latem. Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant
Kuchnia w oparachKokosowy koktajl z malinami i chia Kokosowy koktajl z malinami i nasionami chia polecam wszystkim łasuchom, którzy uwielbiają słodycze oraz kokosowy smak! Kokosowy koktajl stanowi doskonały deser i jest świetnym zamiennikiem "czegoś" słodkiego :) ! Składniki: - 150 ml mleka ryżowego; - 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin; - 1 łyżeczka nasion chia; - 1 łyżeczka płatków jaglanych; - 1 łyżeczka wiórek kokosowych. Składniki połącz ze sobą
MintTastejuż samym pięknym pudełeczkiem. I tak powstało pyszne smoothie, które można zjeść na śniadanie albo jako szybki i orzeźwiający deser. Jedząc je można już poczuć powiew wiosny. I do tego ten piękny kolor :) Składniki (1 porcja): 1/2 szklanki mrożonych malin Hortex 1 średni dojrzały zamrożony banan* 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki
Healthy food explorermalin. Ja je uwielbiam! Teraz, gdy mam ich dużo w ogrodzie wykorzystuje je na wiele sposobów. Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na deser. Składniki: 500ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 250g mascarpone 100g białej czekolady Maliny i mięta do dekoracji Śmietankę należy lekko podgrzać, dodać pokruszoną białą czekoladę, pozostawić na kilka minut a następnie wymieszać i rozpuścić czekoladę. Wstawić
Słodki ZakątekDeser, który powstał pod wpływem chwili, miałam bowiem w lodówce serek homogenizowany, któremu kończyła się data ważności, w ogrodzie czerwieniły się maliny, w szufladzie zaś znalazłam malinową galaretkę... I tak oto powstały mocno malinowe, orzeźwiające mini serniczki. Szybkie w wykonaniu i dziecinnie proste :). Deser w sam raz na upalne dni, które podobno się zbliżają ;). Przygotowałam je w silikonowych foremkach(...)będzie to po prostu łatwiejsze. A ostatecznie można deser wyjadać łyżeczką prosto z foremki ;). Udekorowałam go roztopioną białą czekoladą, ale fajnie by też smakował z bitą śmietaną. Polecam :). Składniki na około 12 sztuk ( w foremkach na muffinki o standardowej wielkości ): 400 g serka homogenizowanego naturalnego * 1 galaretka malinowa 250 g malin około 4 łyżki cukru pudru, lub więcej ( do smaku
Opowieści z piekarnikamróz zmrozi nasze ciało. Nadają się również idealnie do różnego rodzaju deserów. Oto przykład jednego z nich. Deser jest zdrowy, niskokaloryczny, a co najważniejsze smaczny. Głównym elementem wiążącym, nadającym delikatną słodycz jest właśnie domowy sok malinowy. Jeśli nie posiadacie domowego soku z malin, możecie użyć kupnego. Uważajcie, jednak na jego skład. Składniki: (2 porcje) 1 szkl. jogurtu typu greckiego
Słodkie okruszki, sorbet, Sorbet melonowo – malinowy Sorbet melonowo – malinowy propozycja na upalne dni. Sorbet melonowo – malinowy Składniki na sorbet malinowy: 500g malin 4 łyżki cukru żelującego 1 płatek
Pomysłowa kuchniaDzisiaj coś dla łasuchów, lubiących słodki smak. Pyszny dżem z malin z dodatkiem borówki amerykańskiej oraz szczypty przypraw jak kardamon i cynamon. Ja dodatkowo dla podkręcenia smaku dżemu, dodałam laskę wanilii. Dżem wychodzi dość słodki, ale nie wykrzywia buzi od słodkiego smaku Świetny jako dodatek do deserów, nadziewania naleśników czy przekładania ciast. A swoją droga, to jak mówicie d-żem(...)ogniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 20 min. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-z-malin-z-borowka-amerykanska-dzem-malinowy/ MieszamWGarnku Artykuł Dżem z malin z borówką amerykańską, dżem malinowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubary specjalizujące się w przygotowywaniu tak zdrowych deserków. Na dobrą sprawę, każdy może taki deser wykonać sam, dodając swoje ulubione owoce, jogurty, bakalie, polewy, dżemy, konfitury. W moim przepisie pojawiły się owoce jagodowe, i ulubiony granat, oczywiście, nie zabrakło też płatków owsianych :) Zapraszam. Składniki: Maliny Borówki Truskawki Granat Musli owsiane ( http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/03/domowe-batony-musli-z-suszonymi.html ) Jogurt Naturalny (150 gram) Przygotowanie
Pause Gotowanie!pierwszego zjedzonego serniczka ten deser został zdecydowanie moim numerem jeden. Serniczki smakują cudownie, obłędnie. To istny romans puszystego serka i lekko kwaskowatej maliny. Miłość od pierwszego serniczka. Składniki 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 200g serka homogenizowanego 30g cukru pudru 15g żelatyny 1/4 szklanki wrzątku mrożone maliny Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem
Gotowanie i blogowanieNa pyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale
Pieguskowa KuchniaPodczas meczu reprezentacji potrzebna jest dawka pozytywnej energii :) Owocne kibicowanie = pyszny biało-czerwony deser ! Składniki na 3 porcje: galaretka malinowa 0,5 szkl. malin 0,5 szkl. truskawek ok. 350 ml. śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki płatków migdałów 3 szt. ulubionych pralinek (np. Ferrero) 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odstaw(...)przestygnięcia. Zimną galaretkę wlej do szklanek/pucharków, dodaj po kilka sztuk owoców i wstaw do lodówki do stężenia - naczynie ustaw pod kątem aby uzyskać odpowiedni kształt deseru. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Bitą śmietaną wypełnij szklankę (za pomocą strzykawki cukierniczej). Deser udekoruj resztą owoców, migdałami, pralinką a czekoladę zetrzyj na tarce
Alutka-Gotuje