przymrozki to koniec sezonowych owoców, w tym malin, które są teraz jak dla mnie najsmaczniejsze! Dlatego nie ma na co czekać, tylko trzeba te ostatki w kuchni wykorzystywać - i choć nie jest to już czas na przetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz(...)najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy od Was, kiedy nadejdzie ochota na jego przygotowanie. Może dziś? Składniki : 4 jajka szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
Słodkie PrzyjemnościZ okazji nadchodzącego Halloween przygotowałam dzisiaj babeczki red velvet. Postanowiłam je nieco podkręcić i powbijałam w nie nieco potłuczonego
Rozpustne gotowaniePyszny, prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w upalne dni, deser mrożony. Składniki: 1/2 litra śmietany 36% 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki świeżych malin kilka łyżek soku z truskawek Wykonanie: Śmietanę ubijam na sztywno dodając dwie łyżki cukru pudru. Jajka oparzam wrzątkiem, żółtka ucieram na parze z dodatkiem pozostałego cukru pudru, na puszystą pianę. Łączę ze sobą(...)składniki. Maliny rozcieram widelcem i łączę z masą śmietankowo-jajeczną. Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładam masę do formy i wstawiam do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Deser wyjmuję na talerz, kroję w plastry i każdy polewam niewielką ilością soku truskawkowego
Ciasteczkowy PotwórNiedawno otrzymałam nowe wegańskie białko od Siła Roślin , a dokładnie białko z ryżu brązowego z wyciągiem ze stewii oraz naturalnym aromatem waniliowym marki Plantforce. Smakuje bardzo
Zdrowie na języku :Pbył sezon na maliny, w ogóle ich nie kupowałam . Po pierwsze dlatego, że ich cena była dość wysoka, a po drugie dlatego, że z powodu tej ceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone. Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu
Wiem co jemTaką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać
Kuchnia PokoleńAquafaba czyli woda z ciecierzyce,którą można wykorzystać do wegańskich słodkości. Mus czekoladowy jest lekki, puszysty znakomicie smakuje z mrożonymi malinami. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką i dodać 1 łyżeczkę cukru będzie to wegański deser. Składniki: 150 ml aquafaby ( woda z puszki ciecierzycy) 200 g mlecznej czekolady szczypta soli garść mrożonych malin Przygotowanie: Czekoladę roztapiam
KukuleczkiUwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D TRUDNOŚĆ: średnie
Gotuję Testujębrzmi kusząco?;) Taki deser najczęściej podaje się z owocami lub sosem przygotowanym z owoców. Ja najbardziej lubię z owocami sezonowymi, malinami czy truskawkami. Świetnie komponuje się także z jagodami i borówkami. Do przygotowanie tego deseru będziecie potrzebowali: 500 ml śmietany kremówki 50 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru wanilinowego kilka truskawek (lub innych owoców) Przygotowanie
Zasmakuj KuchniJedwabisty w smaku, wybitnie delikatny, kremowy i wcale nie ciężki deser. Niesamowity smak, mimo niewielkiemu nakładowi pracy. Bardzo dobrze pasują tu maliny, które sprawiają, że całość nie jest mdła, a pucharki prezentują się ślicznie. Polecam :-) Składniki (5 porcji) 10 sporych ciasteczek (dowolnych, Waszych ulubionych - u mnie domowe) tabliczka czekolady opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 500 ml mleka) * 6 łyżek
Słodkie inspiracjeW weekend było bardzo słodko! W przydomowym ogródku znalazłam kolorowe i dojrzałe owoce, które wraz z pnącymi kwiatami nasturcji, aż prosiły się, by zerwać je z
Sajkofanka smakuKolejna moją propozycja dla zakochanych i nie tylko. Jakiś czas temu zdobyłam foremki silikonowe do pralinek. Takie słodkie serduszka. Ile razy już robiłam
Malinowe PocałunkiMaliny to pyszne, niskokaloryczne owoce, doskonale nadające się na wszelkiego rodzaju desery. Zapewniają uczucie sytości i dostarczają dużo cennego błonnika. Jeśli chcesz aby koktajl miał rzadszą konsystencję, możesz dodać również szklankę wody. Czas przygotowania: 4 minuty Smak: przewaga malin Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść malin • banan • cytryna • 2 szklanki chudego mleka • siemię lniane • szklanka wody ( opcjonalnie Przygotowanie : Obierz
KUCHNIA POLSKAbułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki, 30g świeżych drożdży, 3 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki oleju
Z miłości do słodkościdowolnych owoców. Ja proponuję Wam dzisiaj sorbet o smaku malinowym z nutą kokosową. Ilość miodu można dostosować do własnych potrzeb. Jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie go troszkę więcej. Polecam! Składniki: 600 g mrożonych malin 6 łyżek wiórków kokosowych+ odrobina do podania 2-3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli maliny są kwaśne) Przygotowanie: Maliny wyjąć
Nastoletnie Wypiekanie