suszone aromatyczne malinki. Postanowiłam z nich zrobić naleweczkę z miodem do herbaty na przeziębienie. Wyszła pyszna. Nadaje się również jako dodatek do kremów lub deserów. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 4 łyżek suszonych malin ja użyłam od firmy Becla 2 łyżki miodu 300 ml rumu Wykonanie : Do słoiczka lub zamykanej butelki wsypać maliny, następnie dodać miód
Sama słodycz i szczypta chiliMakaron z serem i owocami to danie z mojego dzieciństwa. Jednak tutaj nie będzie to typowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej wersji
Kuchnia MagdaLenyletnie imprezy, grille, spotkania w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak również jako owocowy deser dla dorosłych. Polecam!!! Składniki na Sangrię: 750 ml czerwonego wina (ja zazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna
Rozpustne gotowanieowocowy domowy budyń. Dotychczas zawsze robiłam waniliowy lub czekoladowy . Smak jest bardzo fajny mimo, że robiony z mrożonych malin. Na pewno wrócę do tego przepisu i spróbuję przygotować go w wakacje z owoców sezonowych. Dla kogo: dla fanów owocowych deserów dla kochających budynie dla lubiących przygotować coś słodkiego bez zbędnych dodatków "E" Składniki: 500ml mleka pół łyżeczki ekstraktu
Mania WypiekaniaOstatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Na taką pogodę proponuję tylko czekoladę i torcik brownie z kremem i malinami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldmalinowo-bananowy milkshake z dodatkiem nasion chia może być świetną propozycją na drugie śniadanie lub popołudniowy deser. Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżeczka chia Banana obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Po zmiksowaniu poczekać kilka minut, aż nasiona chia namokną i napęcznieją. Smacznego
Moja Galeria Smakucukrem pudrem. 3. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. 4. Wlewamy mus malinowy do pucharka, następnie przykrywamy go jogurtem. Całość oblewamy gorzką czekoladą. Deser jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran, - magnez (pochodzący z czekolady), który zapewnia odpowiednie przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrównież w wersji kawowej w duecie z sosem malinowy :) Prosty i szybki w przygotowaniu włoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od panna cotty Najpierw wlewamy do garnka(...)garnka wsypujemy maliny, dodajemy cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania a następnie na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy panna cotta stężeje wyciągamy ją z kokilek, przekładamy na talerzyki i dodajemy wystudzony malinowy sos Na koniec możemy nasz deser przyozdobić startą mleczną czekoladą
Kuchenne WariacjeWłoch. Lekki, prosty w przygotowaniu, bardzo charakterystyczny, wyglądem przypomina odwróconą babeczkę. Panna cotta składa się głównie ze śmietanki 30-36%, żelatyny i cukru. Deser dekoruje się świeżymi owocami i powstałym z nich musem, najczęściej truskawkami czy malinami z dodatkiem wanilii (wersja z cynamonem lub cytrusami też jest pyszna!). Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerzu, ma lekko drgać
Zasmakuj KuchniPyszny, puszysty omlet z miodem i malinami jest doskonałym pomysłem na wiosenne śniadanie lub deser. Ta odrobina miodu robi robotę Dzięki dodaniu do niego ubitych białek po upieczeniu jest delikatny i puszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki
karmelowypopołudnie spędzone w gronie najbliższych lub wieczór z przyjaciółkami. Drodzy Panowie- to również świetna propozycja dla Was. Myślę, że takim deserem oczarujecie niejedną kobietę, szczególnie tego pięknego dnia. Składniki (na 2-3 porcje): 200 gram świeżych malin biszkopt czekoladowy (np. z tego przepisu średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady(...)mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko
Pyry na GazPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w
Kuchnia Pokoleńdopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń
Wanilia i Kardamonwielu innych deserów znajdziecie w sklepie Patiserka , właściciel to nie tylko koneser, ale i ekspert w dziedzinie czekolady. Składniki na 4 sztuki: 200 g białej czekolady (ja użyłam białej czekolady, kaletki firmy Callebaut ze sklepu Patiserka) 100 g serka mascarpone 1 żółtko ok. 10 g cukru pudru 1 łyżeczka herbaty Matcha Skworcu 20 sztuk malin listki melisy do dekoracji Wykonanie
Blondynka Gotuje