Tabliczka czekolady-może dać początek niezwykłemu deserowi, ten puszysty mus z owocami truskawek i malin to nie tylko ogromna dawka czekolady, to coś więcej ! Rozpływa się w ustach i słodko syci, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na więcej . Czekolada to coś co zawsze poprawia mi humor i wywołuje uśmiech , uwielbiam ją w każdej postaci. Pisząc przepis na ten deser(...)pucharek tego deseru to potężna dawka endrofin szczęścia J Składniki na 6 dużych pucharków : 330 ml śmietanki kremówki 30% 20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto lub rumu Bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 1 pełna łyżeczka cukru pudru Sos owocowy: 15 dag mrożonych malin 20 dag truskawek
Wanilia i KardamonSezon malinowy dobiega finiszu, więc musi tradycji stać się zadość i jakieś ciasto z malinami stworzyć wypadało. Ostatnio mam fazęna wypieki z płatkami owsianymi, więc jak
W kuchni Karmel-itkiMaliny tu, maliny tam.Malinowe owoce błyszczą się w porannym słońcu.W lekkiej sukience wybiegam na ogród,zrywam je do koszyczka.Później zamykam się w małej, cichutkiej
W kuchni Karmel-itkisłodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej(...)pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu znów ułożyć nasączone biszkopty. Tak składniki układamy warstwami do wyczerpania. Na samym końcu powinien być krem. Deser wstawić do lodówki na parę godzin. 4. Tiramisu przed podaniem udekorować owocami. Smacznego
Mała Cukierenkasłodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej(...)pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu znów ułożyć nasączone biszkopty. Tak składniki układamy warstwami do wyczerpania. Na samym końcu powinien być krem. Deser wstawić do lodówki na parę godzin. 4. Tiramisu przed podaniem udekorować owocami. Smacznego
Mała CukierenkaTo że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnaradycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby ukryć je w pierzynce z bitej śmietany i umieścić na chrupiącej bezie z piankowym wnętrzem. W tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i upiec ogromny tort bezowy przełożony skarbami lata. Po przygotowaniu(...)deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze — delikatnie kwaśne maliny, jeżyny i porzeczki, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Ja bym nie dał się dłużej kusić? Kto pobija rekord na największy tort bezowy razem ze mną? :D * SKŁADNIKI na duży
Food SquareMASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać
Cakes By Kejttwierdzą Szkoci), a teraz przyszedł czas na trifle w wersji prawdziwie szkockiej. Oczywiście lepszej! ;) Maliny to specjalność i bogactwo szkockich farm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza(...)przez sitko do miski i odstawić do schłodzenia. Wyłożyć do pucharków jako środkową warstwę. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na custard. Odstawić deser do lodówki do schłodzenia na 1/2 do 1 godziny. Udekorować malinami
zadanie-gotowanieLato to czas, kiedy owoce aż krzyczą by je zjeść. Kuszą kolorami i zapachem. Ja przepadam za malinami. Szczególnie tymi samodzielnie zebranymi lub przynajmniej kupionymi na
Poezja smakuSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 4 szklanki mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki cukru 250 g malin Sposób wykonania: Kaszę płuczemy na sitku w ciepłej wodzie
Qchnia po prostuWiosna się zbliża, więc czym prędzej wyjadamy zapasy poczynione kilka miesięcy temu. Dzisiaj w ruch poszły ostatnie maliny. Świetnie się komponują z korzennymi przyprawami. Przypominamy sobie
GRUBY WAŁEKporzeczkowy warto przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Nie zraźcie się długim opisem, deser nie jest skomplikowany, jest troszkę czasochłonny i pracochłonny. Ale cudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą(...)będzie się pocił i pianka będzie się rozpuszczać). Smacznego! Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy z porzeczkową pianką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1000 gr świeżych lub mrożonych malin Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (około 160 gr) 500 gr sera białego trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka
moj przepis nanaszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka. Jedna blaszka to stanowczo za mało Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami, jedna blaszka
kuron.com.plmąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu (wystarczy zmielić płatki migdałowe), tworzy super bazę do smacznego deseru. Środek zapiekanki wypełniamy ulubionymi owocami, mogą to być suszone lub świeże, słodkie czy lekko cierpkie, jak kto woli. Ja wybrałam świeże maliny oraz suszoną żurawinę. Dodatkowo na wierzch wcisnęłam pokrojoną w paski gruszkę, którą już sobie dojrzewała w koszyczku i czekała(...)Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal B 16 g W 62 g T 19 g Składniki na 4 porcje: ▸250 g płatków jaglanych
Zdrowie i pysznie na talerzu