To że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnaradycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby ukryć je w pierzynce z bitej śmietany i umieścić na chrupiącej bezie z piankowym wnętrzem. W tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i upiec ogromny tort bezowy przełożony skarbami lata. Po przygotowaniu(...)deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze — delikatnie kwaśne maliny, jeżyny i porzeczki, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Ja bym nie dał się dłużej kusić? Kto pobija rekord na największy tort bezowy razem ze mną? :D * SKŁADNIKI na duży
Food SquareMASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać
Cakes By Kejttwierdzą Szkoci), a teraz przyszedł czas na trifle w wersji prawdziwie szkockiej. Oczywiście lepszej! ;) Maliny to specjalność i bogactwo szkockich farm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza(...)przez sitko do miski i odstawić do schłodzenia. Wyłożyć do pucharków jako środkową warstwę. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na custard. Odstawić deser do lodówki do schłodzenia na 1/2 do 1 godziny. Udekorować malinami
zadanie-gotowanieLato to czas, kiedy owoce aż krzyczą by je zjeść. Kuszą kolorami i zapachem. Ja przepadam za malinami. Szczególnie tymi samodzielnie zebranymi lub przynajmniej kupionymi na
Poezja smakuSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 4 szklanki mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki cukru 250 g malin Sposób wykonania: Kaszę płuczemy na sitku w ciepłej wodzie
Qchnia po prostuWiosna się zbliża, więc czym prędzej wyjadamy zapasy poczynione kilka miesięcy temu. Dzisiaj w ruch poszły ostatnie maliny. Świetnie się komponują z korzennymi przyprawami. Przypominamy sobie
GRUBY WAŁEKporzeczkowy warto przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Nie zraźcie się długim opisem, deser nie jest skomplikowany, jest troszkę czasochłonny i pracochłonny. Ale cudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą(...)będzie się pocił i pianka będzie się rozpuszczać). Smacznego! Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy z porzeczkową pianką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1000 gr świeżych lub mrożonych malin Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (około 160 gr) 500 gr sera białego trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka
moj przepis nanaszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka. Jedna blaszka to stanowczo za mało Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami, jedna blaszka
kuron.com.plmąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu (wystarczy zmielić płatki migdałowe), tworzy super bazę do smacznego deseru. Środek zapiekanki wypełniamy ulubionymi owocami, mogą to być suszone lub świeże, słodkie czy lekko cierpkie, jak kto woli. Ja wybrałam świeże maliny oraz suszoną żurawinę. Dodatkowo na wierzch wcisnęłam pokrojoną w paski gruszkę, którą już sobie dojrzewała w koszyczku i czekała(...)Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal B 16 g W 62 g T 19 g Składniki na 4 porcje: ▸250 g płatków jaglanych
Zdrowie i pysznie na talerzu2 szklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub
KorniszonkiRozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak
W kuchni Karmel-itkipotrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania. Przykładem tego są tosty(...)gałką lodów waniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego. Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb
Oryginalny smakOstatnio podzieliłam się z Was obiadami, także teraz czas na pyszny deser 😎 Do tego ze świeżymi sezonowymi owockami 🌴 Aby stworzyć ten smakołyk potrzeba 10 min i tylko 4 składników, które są łatwo dostępne, tanie no i oczywiście zdrowe👌 Składniki: -150 g malin -80 g twarogu chudego -10 g płatków migdałowych -50 g płatków (u mnie jaglane) Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy
Zdrowie i pysznie na talerzuZmiksowałam różne owoce i taki mi pyszny i zdrowy deserek powstał Składniki na 2 porcje: 1 szkl. malin 1/2 szkl. jeżyn 1/2 szkl. borówek 2 kiwi
Kolorowa kuchnia Elki