schłodzonej · 125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na ręczniku papierowym) Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania puszystego kremu. Maliny zmiażdżyć na talerzu, wrzucić do ubitej kremówki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Czekoladowe ganache: · 125 ml śmietany kremówki 36% - pół szklanki(...)powstanie gładki i błyszczący sos czekoladowy. Lekko przestudzić. Uwaga: Sosu może wyjść nieco więcej, więc można go później wykorzystać do innego deseru lub jako polewa do naleśników. Dodatkowo: · garść malin, ok 125 g ( ja użyłam mrożonych, wcześniej odmrożonych na ręczniku papierowym) Wykonanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Na niego wyłożyć krem śmietanowo
Calzonella.comwyśmienita! Podobnie jest z czekoladą, do której również miałam wątpliwości. Ale nie mając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :) Wyszły mi 3 porcje. Składniki na mus malinowy: 125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów) 15 gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia(...)delikatnie mieszamy każdą przełożoną porcję trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce, mus czekoladowy Deser ozdabiamy listkami świeżej mięty, pozostawionymi 25 gramami malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać kakaem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniawyśmienita! Podobnie jest z czekoladą, do której również miałam wątpliwości. Ale nie mając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :) Wyszły mi 3 porcje. Składniki na mus malinowy: 125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów) 15 gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia(...)delikatnie mieszamy każdą przełożoną porcję trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce, mus czekoladowy Deser ozdabiamy listkami świeżej mięty, pozostawionymi 25 gramami malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać kakaem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZapraszam na super zdrowe śniadanie z dodatkiem nasion chia inaczej znanych szałwią hiszpańską. Przygotowujemy je wieczorem, wkładamy do lodówki i na rano śniadanie będzie gotowe. Przepyszna
Moja Galeria Smakupuszysty, delikatny, kremowy. Panna cottę można podać na wiele sposobów. Najczęściej zagotowaną śmietankę wylewa się do małej foremki, a gdy stężeje wykłada “babeczkę” na talerz. Aby wyjąć deser z foremki należy ją na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie. Można również panna cottę podać w pucharkach lub szklaneczkach. Fajny efekt dekoracyjny uzyskacie wlewając śmietankę do szklaneczki ustawionej(...)kątem :) SKŁADNIKI: Na 4 porcje. Panna cotta : 500 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 laska wanilii 70 g cukru 6 g żelatyny Sos malinowy: 450 g malin (mogą być mrożone) cukier (do smaku) sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta: 1. Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski
W kuchni KatieGofry kojarzą się raczej z kalorycznym deserem niż ze zdrowym posiłkiem. Te, przygotowane z mąki kokosowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Są
Chocolate Muffin BlogSernik na zimno z białą czekoladą i malinami to proste ciasto bez pieczenia. Sernik jest bardzo delikatny i ma nieco piankową strukturę. Słodycz białej czekolady ciekawie
Poezja smakuPomyślcie... coś słodkiego. I kwaśnego. I gorącego. I zimnego. Podpieczona skorupka i płynny w środku. Taki jest mój ulubiony deser. Oto on. Składniki: (na 4 kokilki) 300 gram świeżych malin 100 gram czekolady (u mnie mleczna, a co!) 3 jaja 100 gram masła (+ ciut do wysmarowania kokilek) 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru lody waniliowe szczypta soli Maliny(...)blenderujemy na mus-sos. I to tyle z malinami. Jeżeli są kwaśne- tym lepiej. Będą wspaniałym przełamaniem smaku dla słodkiego deseru ze słodkimi lodami. Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tak jest najszybciej i najłatwiej). Gdy już wszystko się rozpuści, odstawiamy na moment masę czekoladą do wystygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy czekoladowo
Mango Papajapotrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty, a stworzymy deser palce lizać. To jak skusicie się na taki deser na niedzielę? Składniki: 1/2 szklanki śmietany kremówki 5 łyżek mascarpone cukier puder- do smaku szklanka malin 7 biszkoptów podłużnych rurki czekoladowe do dekoracji listki
Z Majeczką w kuchniMalinami i Morelami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów 100g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 110ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa jogurtowa: 500g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów(...)łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 23g żelatyny + 210ml wody 1 puszka moreli w syropie 850ml 120g umytych malin 220g konfitury malinowej Wierzch: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jak tort będzie dłużej stał to radzę użyć) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego maliny
Mała CukierenkaUwielbiam maliny. Małe, słodkie czerwone owoce, które pasują do każdego deseru. Dziś zapraszam Was na przepis na malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. Aż chce się jeść i… jeść… Placek z malinami jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Takie ciasto posmakuje każdemu. Nawet moja koleżanka, która bardzo przestrzega diety tej malinowej słodkości nigdy
Słodkie okruszkimnie niesłabnącym powodzeniem w postaci deseru z owocami sezonowymi. W zależności jakiego płynu użyjemy do przygotowania deseru: jogurtu, mleka smakowego, czy soku Pudding chia będzie mieć różny smak. Do deseru z nasion chia można wykorzystywać też różne świeże, czy suszone owoce, oraz dodatki w postaci bakalii, musli, orzechów, czy ziaren. Mam kilka ulubionych wersji puddingu z chia, szczególnie polecam chia(...)owocami , Pudding chia kakaowy , A dzisiaj Wam polecam sezonowy pudding chia z truskawkami o posmaku kokosowym, latem warto wykorzystywać do puddingu inne sezonowe owoce jak maliny, borówki, czereśnie, wiśnie – jak zawsze deser wyszedł ładny i smaczny! Składniki na 2 porcje: 4 łyżki nasion chia 1 ½ szklanki rozcieńczonego z wodą mleka kokosowego 1: 1, lub napoju kokosowego ½ -1 łyżeczki miodu truskawki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem ciekawa, ukośna linia między masami gubi się w pastelowych barwach. Niemniej deser wyszedł wyśmienity. Nieoczywisty, delikatny smak geranium sprawia, że goście zaczynają się głowić, co to właściwie jest. Całość jest lekka i kremowa, i choć porcje wyszły mi raczej słuszne (spokojnie wystarczy(...)białych porzeczek i 30 g cukru 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 białko 40 g cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę z mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiszkopt z dodatkiem kremówki z pysznymi owocami. Świetnie się prezentuje w dwukolorowym, owocowym wydaniu, a smakuje jeszcze lepiej! Składniki: 4 jajka 1 łyżka śmietanki kremówki ¾
Tradycyjna KuchniaOstatnio jak były takie upały w Polsce trzeba było się chłodzić czym tylko było można. Akurat miałam w tym czasie u siebie wnuki więc musiałam im
Gotuję Testuję