Małopolanie gotują - najlepsze przepisy czytelników" - upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy
Mania WypiekaniaDzisiejszy przepis to pomysł na łatwy, szybki i przyjemny deser. Zimna i owocowa przekąska, idealna dla dzieci i tych troszkę starszych. Coś pysznego na małe co nieco po obfitym obiedzie, nie za słodki, orzeźwiający, doskonały! Składniki: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie to klasyka gatunku. Brzoskwinie odsączyć, zblendować. Ja zrobiłam
Cakes By Kejtnaszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki 2 goździki opcjonalnie śmietana
W kuchennym oknie Ewydodać sok z limonki, wymieszać. Z arbuza wyciąć kulki, ułożyć na wierzchu deseru i delikatnie polewać przygotowaną ciepłą glazurą. Odstawić do schłodzenia. Uwagi: Zamiast bawić się z pieczeniem biszkoptu, można użyć spokojnie naszych podłużnych biszkoptów. Walory smakowe pozostaną takie same:) Nie mam pojęcia, czy zwykła galaretka stężeje na arbuzie, dlatego wolałam użyć specyfiku ze Słowacji, który wylewany na owoce
In my kitchendzisiaj dwa kilo szczęścia i postanowiłam zrobić sernik na zimno. Szybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki
Kuchnia w opałachmoje oko już bardziej zainspirować się już nie można. Świetny deser obrazujący ten kraj samym sobą. Truskawkowo - waniliowy smak i delikatność jogurtu. Całość zamknięta w bardzo pomysłowej wersji. Flaga Szwajcarii - sernik. Składniki: 600 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy cukier 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Żelatynę zalewamy pół szkl zimnej przegotowanej wody, odstawiamy na kilka
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm
W Mojej Kuchni LubięPeach and berry cheesecake. Składniki. 2 opakowania biszkoptów podłużnych 60dag serka ricotta 4 łyżki cukru krystalicznego 2 łyżki cukru pudru 3 galaretki brzoskwiniowe 50dag jagód 2
Kulinarny karnet Christopherakolacja Walentynkowa to i deser być musi. Moja propozycja będzie dzisiaj w pucharkach, które przygotujemy wcześniej i ozdobimy tuż przed podaniem. Składniki : * mała śmietanka kremówka * mały serek waniliowy * ciastka czekoladowe przekładane kremem np. Oreo * dowolne owoce * truskawkowa galaretka Przygotowanie : Galaretkę przygotować dzień wcześniej. Wylać do płaskiego naczynia. Wyciąć serduszka, a to co zostanie pokroić w kosteczkę. Kremówkę ubić, ja już
Magiczne Życie MartyTchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę
W kuchni Karmel-itkipotrafię? Czy uda mi się znaleźć tę decydującą kropelkę, która zwykłą woń wznosi na poziom czegoś niezapomnianego. Sięgam po płatki róż suszone w letnim słońcu. Otwieram słoik różanej galaretki - jak bajkowy gin unosi się z niego zapach setek róż. Odkręcam flakonik wody różanej - kilka kropel kładę na dłoni i rozcieram w palcach. Pachną różaną poezją. A więc można(...)zjeść. Creme brulee o smaku najpiękniejszych róż, płatków rozchylonych porannym słońcem. Za tym tęsknie. Za kwiatami, zapachami, za kwitnącym krzakiem róży pod oknem. Czy się uda? Kładę deser na stole i nie mówię nic, zupełnie jakby się zjawił za sprawą magii. Czekam. Słyszę stukanie. To łyżeczki pytają karmel o zgodę. Złocista skorupka rozchyla się i uwalnia zapach
KUCHARNIAulubionych. Oczywiście wafle można przełożyć inną masą – kajmakową, kakaową, orzechową, galaretką , dżemem… i nie tylko. Wybór zależy od preferowanych smaków. Jedno nie ulega wątpliwości, domowe wafelki robi się bardzo szybko i tak samo szybko się zjada. Chrupane na sucho, czy przełożone jakąkolwiek masą wafle, to świetna przekąska – deser dla dzieci… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowe
mojewypiekiinietylkoPozostały sok jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia i od razu dodać żelatynę i mieszać do połączenia się soku z żelatyną. Ostudzić i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem(...)rozpinanej formie firmy Lekule . Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym względem! Znacznie ułatwia pracę z przygotowaniem i serwowaniem delikatnych ciast tj. sernik na zimno, musowe ciasta czy piankowych deserów. Silikonowa forma nie wymaga smarowania jakimkolwiek tłuszczem, czy wykładaniem formy papierem do pieczenia. Do ceramicznego spodu nic nie przywiera, do tego spód ten nie rysuje się podczas krojenia. Dodatkowym
CookYourselfśmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam ich w swojej kuchni, a dzięki temu ciasta i desery tylko zyskują na smaku. Zielona podbiła nasze kubki(...)Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Galaretka zielona: 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe) 2 duże jabłka 2 garści świeżego szpinaku 750 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Jabłka umyć
Domowa cukiernia Ewypysznie! Gdy do tego dołożyłam masę jogurtową z delikatną ricottą i truskawki , powstało prawdziwe niebo w gębie, od którego ciężko mi się było oderwać! Z premedytacją wybrałam do masy galaretkę z niebieskich owoców - nadaje taki lekki odcień, przełamuje biel, efekt jest piękny (nie wiem, czy widać to tak dobrze na zdjęciach, ale uwierz - to niebiański odcień, podobnie jak smak(...)kilka osób pamiętało;)). Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego co rok staramy się wykorzystać go jak najlepiej, czego efektem jest nie tylko wyjadanie samych owoców, ale codzienne koktajle, desery, pyszne wypieki oraz przetwory Nie wszystko, co przygotowuję ląduje na blogu - głównym tego powodem jest czas, a właściwie jego brak - na zrobienie zdjęć do przepisu. Często jest tak, że jeszcze
Kolorowy Przepisownik