upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego. Sprawdzone smaki, doskonale połączone w całość, są gwarancją doskonałego smaku. Jeżeli tylko
Świat Domowej Kuchniciasto znam od swojej babci, resztę jak zwykle dodałam od siebie i wyszło to cudo. :) To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie śliczne. :) Ciasto(...)krem wymieszany z owocami. Kilka kosteczek możecie zostawić do ozdobienia góry deseru. Wierzch posypujemy pozostałymi herbatnikami. Et voila! :) Gdy nie zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce
Cooking Monsterpiękne, pachnące latem i słońcem. A skoro już je wydostałam, wykorzystałam je do przygotowania szybciutkiego, pysznego deseru. Zrobiłam dziś dla chłopaków i dla siebie coś banalnego – truskawki w galaretce. Niby nic, a jak wspaniale smakuje i doskonale poprawia humor. Polecam. Składniki: • 2 galaretki truskawkowe • zamrożone truskawki (bez rozmrażania) • cukier waniliowy, ewentualnie biały -do smaku • 100 ml śmietany kremówki + 1 łyżeczka(...)włożyć zamrożone truskawki. Zalać owoce bardzo gorącą galaretką, która szybciutko stężeje. Dzięki mrożonym owocom tężenie galaretki zajmie dosłownie kilka minut. 3. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Kleksem śmietany ozdobić deser. Uwaga: w podobny sposób można przygotować inne mrożone owoce – maliny z galaretką malinową, jagody z galaretką o smaku owoców leśnych, itp. Smacznego
W mojej kuchniJakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z truskawkami. Foremka Liliana w kształcie babki ma pojemność 1,5 l. Służy do przygotowywania deserów i innego jedzonka na zimno. Foremka ma fajny kształt, kolor też bardzo mi się podoba. Jest łatwa w użytkowaniu(...)myje. Dodatkowym atutem jest to, że foremka ma pokrywkę i możemy przykryć zawartość. Jeśli mamy mało miejsca w lodówce można śmiało coś na niej postawić a jeśli przygotujemy deser nie przyjmie on zapachu innych produktów z lodówki. Foremki niczym nie smarowałam. Gotowy schłodzony serniczek wyjęłam na kilkanaście minut z lodówki i zostawiłam, potem odjęłam kominek a serniczek sam wyskoczył
Monia miesza i gotujeżółtek. A tu znajdziecie inną wersję deseru na dzień zakochanych. DESER WALENTYNKOWY DAMA KIER (mus z białej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy
Bon appetit mon amieprzygotowałam, bo moje wypadają 16 czerwca (w tym roku sama o nich zapomniałam, ale kilka osób pamiętało;)). Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego co rok staramy się wykorzystać go jak najlepiej, czego efektem jest nie tylko wyjadanie samych owoców, ale codzienne koktajle, desery, pyszne wypieki oraz przetwory Nie wszystko, co przygotowuję ląduje na blogu - głównym tego powodem jest czas(...)szkl. mleka 1/2 kostki masła 82 % tłuszczu Krem jogurtowy z ricottą: 375 g sera ricotta 750 g gęstego jogurtu greckiego 1 niebieska galaretka 3/4 szkl. wrzątku Warstwa truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 2 szkl. wrzątku świeże truskawki mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Brownie z czekoladą: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli mieszamy w misce
Kolorowy PrzepisownikDesery przygotowałam na Walentynkowy wieczór, wyszły bardzo smaczne i wręcz się rozpływają w ustach. Składniki: 350 ml. śmietany 30% 300 gram twarogu mielonego 3 galaretki truskawkowe 2 opakowania herbatników 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 szklanki Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody, jedną część przelewamy na płaski talerz a pozostałą część przelewamy(...)sztywno, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, ucierając dodajemy po łyżce zmielonego sera. Masę przekładamy do szklanek, uważając żeby serduszka cię nie odkleiły. Rozdrobnioną galaretkę wykładamy na wierzch deserów, wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniazdjęcie samej autorki na okładce zachęcają do zapoznania się z jej treścią. Książka podzielona jest na cztery główne rozdziały, pory roku a każdy rozdział na trzy podrozdziały: śniadania, obiady, desery. Pomiędzy każdym z nich możemy podziwiać zestaw starannie dobranych zdjęć, adekwatnych do pory roku. Każde z nich jest wyjątkowe, przyciągają i cieszą oko. Przepisy są proste, czytelne i jasno(...)wiele mam ochotę wypróbować. Oto przykładowe przepisy z wybranych pór roku: Śniadania - chałka z sosem truskawkowym i brzoskwiniowym - domowe gofry z truskawkami - jajecznica z twarogiem i kminkiem Obiady: - knedle ze śliwkami i cynamonem - placuszki z cukinii ze szparagami - domowe lasagne z mozzarellą Desery: - krucha tarta z orzechami włoskimi - puszyste serniczki cytrynowe na zimno - czekoladowy pudding Przepisy z tej książki
Szefowa kuchniBardzo lubię przygotowywać tarty. Kolejną odsłoną jest z gruszką i śliwkami. Super propozycja w okresie jesienno-zimowym. Składniki: Spód: 1 jajo 20g erytrytolu 100g mąki pszennej
Truskawkowa Fiesta(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Leśny mech z musem truskawkowym Leśny mech z musem truskawkowym to niezwykle smaczne ciasto o pięknym zielonym kolorze. Warstwa ciasta ze
Przepiski.plŚwięta tuż, tuż. Na każdym rodzinnym stole znajdują się wykwintne dania i desery! Mam doskonałą propozycję na bardzo delikatne ciasto z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Z polewą
Truskawkowa Fiestamrożony deser. Składa się z jajek, śmietany i dodatków w postaci owoców, bakali. W mojej wersji są jeszcze bezy, dżem. Kto na diecie niech ucieka im dalej tym lepiej. To jest mega obłędne. Nie oderwiecie się od tego deseru. Słodkie, kuszące, owocowe. 250 g serka mascarpone 2 jajka 250 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki jagód 125 ml dżemu truskawkowego
wesoła kuchniaŚwięta tuż, tuż. U mnie w mieszkaniu pachnie przyprawą do piernika. Szczerze nie przepadam za świętami, ale potrawy świąteczne są pyszne! Uwielbiam ciasta z bakalii, pierniki
Truskawkowa FiestaNaleśniki to danie, które mogę jeść codziennie! Ta wersja jest nieco inna niż pozostałe. Idealne na zbliżający się sezon zimowy! Składniki: Ciasto naleśnikowe 2 jaja 6
Truskawkowa Fiesta