sprężysty i wilgotny. Nie ma w nim ani mąki, ani cukru – elegancko zastępują je płatki owsiane i miód. Cynamon i mielony imbir zaokrąglają jabłkowy smak – to pyszny i zdrowy deser. Jeszcze jesteście nieprzekonani ? To ciasto zrobicie w blenderze! Do zrobienia tego chlebka nie nadają się żadne mini blendery, wynalazki typu nutri-bullet czy blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu(...)masę. Słabym, małym blenderem to nie ma prawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto szykujemy sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki!). Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy
Karo in the Kitchenzjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie "Krówka" bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy
Health-Fit-Lifeobiad albo nawet deser – rozpływa się w ustach: słodka, owocowa i lekko podkreślona ostrym sosem chili. Pomarańczę trzeba najpierw koniecznie umyć dokładnie w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Następnie(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Marchew cienko obieramy i kroimy na grube, równe kawałki, wysokości półtora centymetra. Na patelni rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Jeśli nie możecie użyć masła klarowanego albo go nie macie, sklarujcie zwykłe masło lub użyjcie oleju który nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze – ryżowego lub kokosowego. Do podgrzanego tłuszczu
Karo in the KitchenSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem
Mienta blogbardzo elegancki i prosty deser. Powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Delikatna słodka, jednym słowem pyszna. Nie zraźcie się jak Wam za pierwszym razem nie wyjdzie doskonała. Beza kapryśna jest, ale nawet jeśli za bardzo się spiecze, lub pokruszy, nadal jest pyszna. Można zrobić do bezy krem z mascarpone, lub najprostszą bitą śmietanę(...)Pamiętajcie jednak, że kremy na śmietanie mogą bezę rozpuścić, i należy położyć krem bezpośrednio przed serwowaniem. Krem, który Wam dziś proponuje to krem maślany z malinowym pure. Można krem położyć wcześniej. Bardzo fajnie trzyma formę i świetnie nadaje się do dekoracji- krem na bezie szwajcarskiej- (swiss meringue buttercream) Porcja na 5 sztuk całkiem sporych torcików bezowych 5 białek
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa(...)delikatnie posolić i gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. • Ostudzić kaszę i zblendować na papkę. • Dodać po kolei wszystkie składniki i wymieszać mikserem. Na końcu wmieszać orzechy. • Blaszkę ok. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. • Piec ok. 45 minut
To co kochaminspiracja; w oryginale nie było ani poziomek, ani bezy. Na początku tylko te maleńkie truskaweczki miały być niecodziennym dodatkiem, ale gdy wyjęłam tartę z piekarnika, zdecydowanie czegoś jej brakowało. Myślałam, myślałam; aż wymyśliłam. Wyobraźcie to sobie: chrupiący, kruchy spód, kwaśny rabarbar i smakujące lasem poziomki, a to wszystko pod imponującą czapą bezy włoskiej. Delikatnie opaliłam ją palnikiem do creme brulee(...)deser po rodzinnym, czerwcowym grillowaniu. Tarta z rabarbarem, poziomkami i bezą włoską Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 500 g rabarbaru 350 g poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 35 g mąki ziemniaczanej beza włoska
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzwarcwaldzka Pavlova, to niesamowity słodki deser, który pokocha każdy lubiący bezy. Moi goście zawsze są nią zachwyceni(...)bezę jest gotowa, rozgrzać piekarnik do 180stopni. Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem i narysować okrąg o średiny ok.22cm. Ja mam pokrywkę od garnka mniej więcej o tej średnicy i od niej odrysowuję :) Masę bezową wyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140stopni. Piec przez ok.90 minut. Beza
W kuchni u Monikipogardzę. To też z wielką przyjemnością prezentuję dziś sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek(...)podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę w temperaturze 150 ° C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10-15 minut. By przygotować polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę i czekoladę
Przysmaki KarolkiCałe wieki nie jadłam Pleśniaka. Przez przypadek przypomniałam sobie o nim przeglądając mój stary zeszyt z przepisami poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy
Bon appetit mon amieOd jakiegoś czasu staram się ograniczać spożycie białej mąki i cukru, gdyż wiem, że te produkty do najzdrowszych nie należą. Niestety moja połówka domaga się słodkości
karmelowySmaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp. Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia PokoleńSkładniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka 100 g sera białego 4 łyżki wiórek kokosowych 3 czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na
kgwjanczewoPrzedstawiam przepis na bardzo popularne ciasto, ale znane zazwyczaj pod zupełnie inną nazwą - skubaniec, pleśniak, ale w mojej rodzinie to ciasto funkcjonuje właśnie pod nazwą "kalafior
Kawa z mlekiemTo ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość
Quinoa Raz!Takie ciasteczka przygotowałam na Dzień Ojca. Większość mężczyzn na hasło „ciasteczka z marchewką” pokręci nosem, jednak nie w tym przypadku. Ten słodkawy wypiek
Szybko Tanio SmacznieRobiąc przedświąteczne porządki natknęłam się na dawno zapomnianą foremkę do pieczenia blatu z rantem. Pomyślałam, że wykorzystam ją do zrobienia ciasta-torcika z pomarańczami, bitą
Kuchenne zapiski EdytyDziś przedstawiam w końcu coś słodkiego Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne
karmelowyNumber Cake podbija serca wszystkich łasuchów, staje się pyszną ,,atrakcją,, wszelkich uroczystości. Niezależne od tego którego kraju przeglądam blog zawsze można natrafić na tort w kształcie
RAROSSAmojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia
moj przepis na