słońce, długie i ciepłe dni, za aromat kwitnących kwiatów takich jak bez i róże. Postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na cudowny, aromatyczny cukier różany, który w kilka chwil przypomni ci tą wspaniałą porę roku, gdy za oknem będzie już szaro i buro. Idealny do deserów, sosów i słodkich wypieków. Jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności(...)młynka do kawy, moździerza lub babcinej makutry. Dodaj cukier i za pomocą paluszków połącz go z kwiatami. Cukier stanie się wilgotny dlatego wysyp go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i susz na słońcu ok. 24 h (pamiętaj, aby przykryć go ściereczką lub gazą) Cukier raz na jakiś czas przemieszaj i rozetrzyj palcami aby nie zrobiły się grudki
Wielki apetytWyważone smaki, chrupkość, lepkość, delikatność, symfonia smaków. W dodatku, jest bez pieczenia i całość jego przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 45 minut(!) Moimi głównymi pomocnikami w sprawach smaku przy tym obłędnym serniku byli: olej arachidowy Oleofarm od Oleje Świata masło z nerkowców od Primavika Bez tych dwóch panów sernik nie byłby tak wyśmienity ;) Potrzebujemy: SPÓD: około(...)utworzyły cienką warstwę. Wkładamy do lodówki. MASA JAGLANA: szklanka suchej kaszy jaglanej dwie szklanki wody do ugotowania kaszy 10 truskawek 100 ml oleju arachidowego jeśli lubicie bardzo słodkie desery, możecie dodać 3 łyżki cukru Kaszę jaglaną najpierw obficie przelewam na sitku wrzątkiem, później zimną wodą. Dopiero wtedy wrzucam ją do garnka zalewam dwiema szklankami wody i gotuję na małym ogniu
MamaOskarkaSprawa wydawała mi się niemożliwa dopóki nie zajrzałam do Doroty z MW [ klik ] a tam piękne bezy ale okazuje się że to nie bezy z białek
Moje Małe Czarowaniepolskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne. Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński do panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze(...)ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje się do masy serowej nieco mąki ziemniaczanej lub pszennego grysiku, a w celu podniesienia pulchności trochę proszku do pieczenia. Użycie proszku pozwala na zredukowanie
Ciastka - domowe słodkościMini ptysie Mini ptysie Jak dokładnie przygotować ciasto parzone możemy zobaczyć tu http://podstawygotowania.pl/2019/05/07/jak-przygotowac-ciasto-parzone-karpatka/ Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g
Pomysłowa kuchniaBabka piaskowa od zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą. U mnie w domu i pewnie u wielu z Was będzie ona pieczona w tym roku. Babka
mecooksZ racji 5 rocznicy ślubu postanowiłam zaskoczyć męża jakimś nowym, pysznym torcikiem. Upiekłam wiec tort bezowy. Przepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis
Wielki apetytSkładniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MojaQchnia.plSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka) 140g mąki pszennej tortowej 70 g masła 35 g cukru pudru 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki
ClauditteMissCookingPropozycja na śniadanie, ale także na podwieczorek to Pancake. Oczywiście to nie są pierwsze tego typu placuszki, które robiłam, ale te są nieco inne, bo bez
Kuchnia co dniaU mnie już powoli coraz bardziej świątecznie... Wyciągam ozdoby z szafek, wyciągnęłam pudła z bombkami i wybraliśmy choinkę na tegoroczne święta... Dlatego te ciasteczka również już
CzarnawisienkaKlasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu
Wanilia i KardamonNie da się ukryć, że z glutenem zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie
Pieguskowa KuchniaLubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez
Poezja smaku