potrafię sobie odmówić. Dodaje do nich cynamonu, bo to jedna z moich ulubionych przypraw – podbija słodki smak i pachnie nieziemsko. Z takich bezików można robić też pyszne desery, o ile wcześniej się powstrzymamy przed ich pożarciem. Składniki (na około 15-20 bezików): 4 białka (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 2/3 łyżeczki cynamonu w proszku 1 łyżeczka octu(...)Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Sztywno ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie beziki. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy wstępnie 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100* i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy beziki w ciepłym piekarniku by jeszcze dodatkowo przeschły. Bezy powinny być kruche z zewnątrz
Smaczna StronaUwielbiam je. Rurki z kremem Wszystkie te przyjęcia gdzie do selekcji słodkości zaliczają się też rurki z kremem wspominam najlepiej Rurki były dla mnie zawsze tym wyjątkowym deserem. Mama piekła je tylko na specjalne okazje. Pewnie dlatego, iż ich przygotowanie to nie pięć minut. No ale kiedy już je robiła to w domu był prawdziwy szał. Każdy chciał zjeść(...)teraz jego ulubionym deserem Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania rurek. Ciasto: 50 dkg mąki pszennej + 5 łyżek mąki do podsypania 25 dkg masła bez soli 250 ml kwaśnej śmietany (18%) cukier waniliowy
mecookstakże piękną dekoracją stołu. Kilka listków mięty, świeże lub mrożone owoce ułożone na kremie i deser jak z bajki gotowy. Nie bójcie się bezy, ona wcale nie jest taka kapryśna, na jaką wygląda. PRZEPIS NA BEZE Z KREMEM CYTRYNOWYM Składniki na bezę: 5 białek ( jajko "M" ) 250 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem cytrynowy(...)obroty miksera i ubijać do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a piana stanie się gęsta i szklista. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. 2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Dla ułatwienia, narysować okrąg o średnicy około 20 cm. Pianę z białek wyłożyć na papier, formując w miarę równy okrąg. Na środku zrobić zagłębienie
kolorowotorcikowoNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gustocieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego(...)ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort
ChilliJemyKolejny weekend przed nami, jak ten czas leci... Czy też macie wrażenie, że za szybko?! Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze da się obejść więc dziś zapraszam na pyszną tarte z brzoskwiniami, z obłędnym nadzieniem budyniowym... pycha! Składniki na spód; 20 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich 10 dag masła 1 żółtko(...)plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki ( fasola czy inne specjalne kulki). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze
Radość kipiąca uśmiechem.mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo(...)mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz czekolada będzie zimna ale nadal płynna wylać ją na ser tworząc polewę. Gdy czekolada będzie już chłodna deser należy
PychotkaaaDzisiaj Świąteczna wersja mazurka dla dorosłych :D Co prawda możecie przygotować mazurka bez alkoholu, jednak ta wersja przypadnie Wam do gustu. Będziemy wcinać nie dość
Niezły MłynekZ wierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, puszysta beza z przepysznym kremem. Ja zdecydowałam się na jagody ze względu na to, że obecnie mamy na nie
Kolejny blog o gotowaniumojprzepisna.pl | Ciasto bez cukru, z owocami Dla tych co ograniczają zawartość cukru w diecie to ciasto przypadnie do gustu, albowiem jest całkowicie bez cukru
moj przepis naDzisiaj mamy dla Was propozycję na nietypowe ciasto. Tego typu przepisy do tej pory rzadko kiedy gościły na blogu, ale mam nadzieję, że z czasem to
Kolizje Smaków„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę wszelkiej pomyślności. Niech to będzie czas realizacji marzeń, podejmowania nowych wyzwań, tworzenia smaków i dzielenia się radością. My jeszcze
Wiem co jemTarta z agrestem i bezą to sezonowy wypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza
Poezja smakuZ każdym dniem coraz bardziej myślę o świętach. Już odliczam kolejne dni do ich rozpoczęcia. Marzę o wolnych od nauki dniach, o spotkaniu w rodzinnym gronie
Be Fit Be StrongPulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej
Gotuj Z MuzykąJest to kolejna odsłona wegańskich słodyczy. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału. Bardzo smaczne, zdrowe i proste. Myślę, że są dość tanie. Składniki
Smaki Przyprawy i Kolorybazie serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku o wyraźnym kawowym akcencie, obłożona namoczonymi w galaretce biszkoptami i przykryta warstwą galaretki. Tak, to z pewnością moje ulubione ciasto bez pieczenia. Fantastyczne pod każdym względem: wygląda ładnie, konsystencję ma ciekawą i smakuje po prostu wybornie. Jeśli lubicie takie smaki, zachęcam do wypróbowania. 2 szkl. mleka w proszku 3 serki(...)biszkopty, zanurzając je dosłownie na 1-2 sekundy w galaretce lub smarując pędzelkiem z obu stron – część galaretki zostanie, można ją wcześniej odłożyć do stężenia i zjeść na deser. Biszkopty układamy jeden obok drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie 24×24 cm (lub mniejszej – ja tym razem robiłam w kwadratowej blaszce, 21x21cm). Miękkie masło ucieramy
Smaki Na TalerzuCiasto marchewkowe, tak jak jogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony
Życie zaczyna się w kuchniWilgotne i zdrowe babeczki, szczególnie teraz kiedy borówki są w sklepach i na straganach, warto przygotować na pożywne śniadanie. Pamiętajcie, że borówki mają potwierdzone naukowo właściwości
Fleksitarianizm.plSłodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku(...)sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i mieszam. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, wykładam bezę i formuję kopiec. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam
wesoła kuchniaWspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję, szczególnie teraz kiedy rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią. Idealne, szybkie i nie wymagające wprawy ciasto. Pyszne
Z Kuchni Do KuchniJak zwykle jestem nudny i zadaje tysiące niewygodnych pytań. Od dłuższego czasu męczę temat ciast... Agnieszka uwielbia je piec! Bo
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDrogi Czytelniku, zamknij oczy i wyobraź sobie, że jesteś w lesie. Ptaki śpiewają, drzewa szumią, jest piękna pogoda. Nagle na horyzoncie pojawia się Czerwony Kapturek i
zadanie-gotowanieowocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką bezową pierzynką. Powstał fajny prosty deser, którego przygotowanie zajmuje 10 minut, a cała reszta to już cierpliwe oczekiwanie na słodkie wspomnienie letniego słońca. Piszecie się? ;) * SKŁADNIKI 400 g mrożonych owoców leśnych 8 łyżek płatków owsianych kilka(...)owoce wymieszane z płatkami owsianymi. (Możesz je dodatkowo posłodzić, chociaż ja uważam, że przy słodkiej bezie jest to niepotrzebne). Wierzch przykryj bezową czapą i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut. Wystudź do momentu, aż beza będzie zimna, a owoce jeszcze ciepłe i podawaj
Food Squaremoim domu przyjęło się, że nie zamawiamy tortów na nasze rodzinne święta. Zawsze to ja przygotowuję taki słodki deser dla moich najbliższych. Tym razem wypadło, że przygotowywałam go sama dla siebie :) Ci którzy mnie znają wiedza, że lubię rozpieszczać swoją rodzinę i zawsze zaskakuje ich czymś innym niż zwykle... Chociaż potrafię zaskoczyć zwykłymi maślanymi ciasteczkami bo tak rzadko goszczą(...)dnia bez tego napoju ale w środku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzedłużonym weekendzie??? Mój jakoś bez szału, sił jakoś nie miałam, taki jakiś leniwy był. Nie lubię tak, wolę mieć dużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam(...)mocno schłodzonego wina Monte Santi Blackberry , które jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów :-) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce mieszamy składniki suche
kruche babeczki- 5 żółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego
Pasje Jolki8 listopada (a więc wczorajsza niedziela) to Dzień Zdrowego Śniadania w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Czy u mnie śniadanie było zdrowe? Jak rzadko
Kolorowy PrzepisownikKruche ciasteczka z bezą, choć powstały przez przypadek, zniknęły w kilka godzin. Są wyjątkowo kruchutkie, słodkie i bardzo maślane w smaku. Rozwesela je kolorowa posypka kojarząca
Poezja smakubardzo jak mogłoby się wydawać, a to za sprawą dodanego do nich kakao. Można je wykorzystać do deserów z kremem, tortów czy do jedzenia 'na sucho'. Do wyboru do koloru. A w jakiej postaci Wy lubicie jeść bezy najbardziej? Składniki : 4 białka 210 g cukru pudru czubata łyżka kakao 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Białka przelewamy(...)najlepiej do takiego który ma dwie oddzielne kieszonki, jeżeli takiego nie posiadacie, postaracie się przełożyć masę tak, aby masy się nie połączyły w jedną). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe stożki, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Gotowe beziki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150`C a następnie zmniejszamy temperaturę
Słodkie PrzyjemnościMożna jeść tortillę na ciepło i na zimno, w ciepłej dużo bardziej wyczuwalny jest ser, dlatego mi smakowała bardziej. Taki sobie kąsek z kawałkami sera:) Po obiedzie koniecznie deser. Tu polecam ciacho według przepisu Dominiki . DYNIOWO-CZEKOLADOWE CIASTO 350g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2 jajka 100g cukru 1/2 szklanki oleju ok. 1 szklanka puree(...)się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 55 minut do suchego dźgulca. Sama dynia, bez dodatków Piękny jesienny kolor masy Masa jest dość gęsta Gotowe! Można je jeść na ciepło- wtedy bardziej czuć smak dyni, można ukryć i zjeść następnego dnia. Ma przepiękny kolor i cudny cynamonowy aromat. W trakcie pieczenia tego ciasta w domu pachnie
les mirabelles