ciemne gwiazdki: 80 g migdałów w łupinkach, 60 g cukru pudru, 60 g czekolady wytrawnej lub deserowej, 1 białko, jasne gwiazdki: 80 g migdałów bez
królestwo garówNie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie
Ola la LCHFskładniki na ciasteczka maślane: 200 g mąki orkiszowej 1 żółtko 150 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 1 łyżka kwaśnej śmietany
Domowy Smak JedzeniaRozkręcam się ze słodyczami Ostatnio była lawa , jedne z najlepszych paleo słodkości jakie zrobiłem i jadłem do tej pory. Teraz przygotowałem szybkie ciasto bez glutenu
PaleoLife28 dnia Ryśku (ja chyba coś źle liczę:-)) Poradnik domowy - gazeta niezniszczalna. Tyle lat na rynku a dalej istnieje, ma się dobrze i nawet potrafi czymś
sierotka maRysia w kuchniMuszę przyznać, że kiedyś nie przepadałam za sernikami, zawsze wydawały mi się ciężkie
Złote przepisyMacie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej
Rozpustne gotowanieDziś za oceanem święto! Zapytałam kiedyś mojego Amerykańskiego Kolegi o co w tym dniu chodzi i co właściwie świętują, bo ja to akurat wiem, że jedzą wtedy pieczonego indyka. Jego odpowiedź brzmiała: Tak, jemy wtedy dużo indyka . Aha! Zakopałam więc nos w źródła wszelakie i oto dziś opowiem Wam w skrócie jak było, bo może i Wy jesteście ciekawi ;) Otóż(...)dożynek w Anglii. Świętowali 3 dni, prawie, jak na góralskim weselu! A potem, prezydent Abraham Lincoln ustanowił Święto Dziękczynienia świętem narodowym. Gdzie w tym wszystkim ten sławny dyniowy placek, bez którego w to święto Amerykanie nie mogą się obejść? Gdzie ta słodycz o lekkim, kruchym spodzie i delikatnym, mięciutkim wnętrzu? Dynia, tak popularna w Ameryce, kiedy tylko została przywieziona
Kuchnia w Słońcu Skąpanapotrafię sobie odmówić. Dodaje do nich cynamonu, bo to jedna z moich ulubionych przypraw – podbija słodki smak i pachnie nieziemsko. Z takich bezików można robić też pyszne desery, o ile wcześniej się powstrzymamy przed ich pożarciem. Składniki (na około 15-20 bezików): 4 białka (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 2/3 łyżeczki cynamonu w proszku 1 łyżeczka octu(...)Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Sztywno ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie beziki. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy wstępnie 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100* i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy beziki w ciepłym piekarniku by jeszcze dodatkowo przeschły. Bezy powinny być kruche z zewnątrz
Smaczna StronaUwielbiam je. Rurki z kremem Wszystkie te przyjęcia gdzie do selekcji słodkości zaliczają się też rurki z kremem wspominam najlepiej Rurki były dla mnie zawsze tym wyjątkowym deserem. Mama piekła je tylko na specjalne okazje. Pewnie dlatego, iż ich przygotowanie to nie pięć minut. No ale kiedy już je robiła to w domu był prawdziwy szał. Każdy chciał zjeść(...)teraz jego ulubionym deserem Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania rurek. Ciasto: 50 dkg mąki pszennej + 5 łyżek mąki do podsypania 25 dkg masła bez soli 250 ml kwaśnej śmietany (18%) cukier waniliowy
mecookstakże piękną dekoracją stołu. Kilka listków mięty, świeże lub mrożone owoce ułożone na kremie i deser jak z bajki gotowy. Nie bójcie się bezy, ona wcale nie jest taka kapryśna, na jaką wygląda. PRZEPIS NA BEZE Z KREMEM CYTRYNOWYM Składniki na bezę: 5 białek ( jajko "M" ) 250 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem cytrynowy(...)obroty miksera i ubijać do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a piana stanie się gęsta i szklista. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. 2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Dla ułatwienia, narysować okrąg o średnicy około 20 cm. Pianę z białek wyłożyć na papier, formując w miarę równy okrąg. Na środku zrobić zagłębienie
kolorowotorcikowokoktajlu, czy takich domowych lodach z truskawkami i rabarbarem , deserach lub ciastach wypadają wyśmienicie. Dzięki nim uzyskujemy tą aksamitnie delikatną słodycz. W połączeniu z truskawkami są wręcz nieocenione . Obecnie pogoda nie rozpieszcza naszych truskawkowych plantacji i nie możemy się cieszyć w pełni z ich słodyczy. Większość z nich jest bez smaku lub delikatnie kwaskowa. Dlatego wraz z dojrzałymi bananami(...)łyżki śmietanki kokosowej ¾ szklanki chipsów kokosowych Warstwa owocowa: dwa dojrzałe banany szklanka truskawek Polewa czekoladowa: ½ szklanki oleju kokosowego 3-4 łyżki miodu ½ szklanki kakao Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Odsączamy i blendujemy z orzechami, kokosem, solą oraz wanilią. Przygotowaną masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do zamrażarki. Orzechy
PaleoLifeNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gustocieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego(...)ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort
ChilliJemyMarzyło mi się ciasto z truskawkami. Tak po prostu. Pulchne ciasto i truskawki. Zero udziwnień w stylu budyniu, kruszonki, czekoladowej polewy czy tam innych bajerów. Miało
Fill The Bowl