szczypiorkiem. Sernik to także deser, który często gości przy kawie i nie może go zabraknąć. PRZEPIS Spód tortownica/ średnica 26 cm. biszkopty okrągłe małe 1 op. Biszkopty wykładamy w tortownicy. Masa serowa twaróg półtłusty bez laktozy Mlekovita 1 kg. ( trzykrotnie zmielony ) jaja 3 szt. mąka kokosowa 3 łyżki śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita(...)rozcieramy je łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem. Na najniższym szczebelku w piekarniku wkładamy naczynie żaroodporne z wodą, pod sernikiem. Pieczemy około 30-40 minut, aż się zarumieni i boki sernika skurczą się. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewa olej kokosowy 4 czubate łyżki kakao 2-3 łyżki cukier puder 4 łyżki wiórki
Kuchnia Paulettesjadam na co dzień w ramach deseru, tylko inne proporcje. Tego nawet nie trzeba nazywać ciastem tylko po prostu deserem😆😎 Całość dzielimy na pół i mamy bez wyrzeczeń porządny wartościowy deser nawet na ścisłej diecie na dwa dni lub dla dwóch osób.👌👍 Zdrowe i tanie ciasto, które jest delikatne w smaku, wilgotne i słodziuchne dzięki truskawce. Obłęd(...)studzimy. Porada 2. Do blendera lub melaksera wrzucamy kaszę, jaja, twaróg, masło orzechowe i dosładzamy. Wszystko dokładnie miksujemy najlepiej na gładką masę. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wygładzamy, wsadzamy truskawki (ja dałam mrożone. Jeśli chcecie uniknąć efektu "rozlanego soku" dajcie świeże lub rozmrożone oprószcie delikatnie w mące ziemniaczanej). Pieczemy 40 min 160 stopni
Zdrowie i pysznie na talerzudeserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki jak chmurka, delikatny chrupiący na zewnątrz piankowy oraz delikatny w środku. Rozpływa się w ustach, przekonajcie się sami! Pyszna beza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty, Frisco, oraz Stovit Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków(...)koniec dodajemy octu winnego lub soku z cytryny i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką, jedynie do połaczenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg, 23 cm średnicy. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach
Podróż w kulinariaMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę
W kuchni Karmel-itkiOdkąd opracowałam przepis na idealne ciasto kruche LCHF a do tego sprawiłam sobie silikonową formę do tart, wypiekam je bardzo często. Na słodko, słono, na obiad, kolację, deser, na co dzień i od święta. To znakomita forma podania dania. Wygląda bardzo efektownie a jako farsz można skomponować wszystko, na co ma się ochotę i na co jest aktualnie sezon(...)klasyczna tarta z mięsem mielonym z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii. Składniki na ciasto: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu
Ola la LCHFCzasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia
Mieszam w GarnkuUwielbiam wszelkie owsianki, batony, czy ciasteczka owsiane, a dzisiejszy przepis jest połączeniem ich wszystkich. Świetne do pochrupania na pierwsze i drugie śniadanie, przekąskę czy deser. Banalnie proste i niesamowicie interesujące w smaku. Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę :) Składniki: - 200g mieszanki nasion i orzechów (u mnie: słonecznik, nerkowce i orzeszki ziemne) - 150g płatków(...)drewnianej łyżki lub ręki do całkowitego wymieszania się składników. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Z uzyskanej masy lepimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut. Smacznego
Be Fit Be StrongPłatki owsiane, kajmak, orzechy, rodzynki. Czy z takich składników może wyjść coś niesmacznego? Chyba nie da rady ;) Ten deser jest idealny, kiedy chcemy mieć coś energetycznego do zjedzenia, do zabrania na rower, do torby po basenie, na wycieczkę w góry. Zastrzyk kalorii i energii gwarantowany! Wiem, że kajmak nie jest mistrzem zdrowotności, ale można go zamienić na miód, syrop(...)przypalił. Orzechy, ziarenka z mieszanki i płatki owsiane umieścić na patelni i podprażyć bez tłuszczu, aż będą złote i pachnące. Ostudzić. Przesypać do miseczki, dodać rodzynki, kajmak i wymieszać tak, aby wszystkie składniki rozprowadziły się równomiernie. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po schłodzeniu pokroić na batoniki
Cakes By Kejtpropozycję na niedzielny, wykwintny deser. Idealnie nadaje się również na wystawne przyjęcia oraz wszelkiego rodzaju imprezy i święta, jeśli oczywiście - jak ja, kochacie serniki. Cudownie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej ... Dzisiejszy sernik jest moją wersją Sernika Szwarcwaldzkiego. Zamiast wiśni znalazły się w nim maliny, zyskał również dodatkową warstwę w postaci bezy. Zapraszam ... Sernik powstał na bazie(...)wymaga już zbyt wiele pracy, wykonuje się go na spodzie z ciasteczek Digestive, zatem "jedno pieczenie" mamy z głowy. Składniki (na spód): opakowanie ciasteczek Digestive (250 gramów) pół kostki (100 gramów) roztopionego masła 82 % Blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Ciasteczka drobno pokruszyć. Masło wymieszać
Garniec MagalieSzybko, szybko, nie ma czasu! Ani się obejrzę, a już mija kolejna godzina. Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś
W kuchni Karmel-itkiobronę dodam, że moje wszystkie sukienki razem wzięte kosztowały mniej niż jedna marynarka C., o! Cytryny... Bardzo je lubię. Nie wyobrażam sobie bez nich codzienności: wskakują do herbaty, nadają charakteru sałatkowym sosom, łagodzą słodycz ciast i deserów, będąc niejako na drugim planie. Tym razem postanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa(...)cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie łyżką lub dłońmi. Schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStworzone w 1843 roku przez młodego cukiernika Auguste’a Juliena ze słynnej wówczas paryskiej cukierni Chiboust , ciasto Saint-Honoré to klasyka francuskiego cukiernictwa. Nazwane tak na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNiech was nie zwiedzie fenomenalny wygląd, który zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! Biszkoptowa zebra jest wbrew pozorom łatwym w przyrządzeniu ciastem. Tworzenie jej pięknego wzoru
Dieta bez mlekaSłodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast. Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem
OliveandThymeDziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym
Mienta blogKokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę
W kuchni Karmel-itki