Stworzone w 1843 roku przez młodego cukiernika Auguste’a Juliena ze słynnej wówczas paryskiej cukierni Chiboust , ciasto Saint-Honoré to klasyka francuskiego cukiernictwa. Nazwane tak na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNiech was nie zwiedzie fenomenalny wygląd, który zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! Biszkoptowa zebra jest wbrew pozorom łatwym w przyrządzeniu ciastem. Tworzenie jej pięknego wzoru
Dieta bez mlekaSłodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast. Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem
OliveandThymeDziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym
Mienta blogKokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę
W kuchni Karmel-itkimaksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny. Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka 200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej od Polskie Młyny) szczypta soli 8-10 jaj Krem patissiere(...)spiczastej, która pozostała po szprycowaniu ciasta z rękawa. Dzięki temu ptysie będą ładne, okrąglutkie bez czubków jak bezy. Blaszki z ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 10-15 min, w zależności od rozmiaru ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić
Kocham..lubię..gotuję..będzie on znacznie zdrowszy. Zamiast słodyczy można przygotować w domu zdrowe i smaczne sałatki owocowe lub desery: ➤Sałatka ze świeżym ananasem, bananem, brzoskwinią i suszoną żurawiną ➤Cytrusowa sałatka z lekko korzennym sosem i naturalnym jogurtem ➤Owocowy deser jogurtowy z ekspandowanym ziarnem i miodem Kawa czy herbata? Odwieczny dylemat w biurze, choć chyba raczej to kawa(...)kowo krótko. Pomyślcie jak musi się męczyć serce po takiej dawce pobudzających składników. Nie jest to nic dobrego ani bezpiecznego. Zamiast kawy lub herbaty spróbuj napić się owocowych soków i koktajli, są proste i szybkie do przygotowania i na pewno mogą zastąpić kawę lub herbatę: ➤Zielony koktajl z kiwi, jarmużu
Codzienna kuchnia niecodziennasobą bardzo zżyci i nie lubimy się rozstawać. Kiedy musiałam wyjechać na kilka tygodni, wtedy Klakierek zamienił w piekło życie moim domownikom ;) Noce mieli zarwane, bo budził ich co chwilę. Domagał się jedzenia niemal bez przerwy. Do tego chodził podenerwowany i pyskował ;) tak tak, mój kot to straszny gaduła, zapewne po pańci ;) Interesuję się(...)samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaPamiętam czasy, kiedy świadomie zrezygnowałam z glutenu, nabiału, mięsa i ograniczałam spożycie jajek. Były to bardzo intrygujące lata, pełne wiecznego poszukiwania idealnego składnika, produktu
W kuchni Karmel-itkiJednogłośnie cała rodzina zdecydowała, że w tym roku zamiast piernika babci będzie ten. Sorry babciu, ale sama to przyznałaś :( Słodki, smakuje jak klasyczny i pokuszę się
CzarnawisienkaDziś mam dla Was świetny przepis na Błyskawiczne pączki serowe, które można przygotować na Tłusty Czwartek, na każdą inną okazję i bez okazji . Możemy wyjść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarnawał w tym roku mamy bardzo krótki, więc postanowiłam Was zaprosić na coś słodkiego… Karnawałowe kwiatki puchatki. Czemu taka nazwa? Bo te ciasteczka puchną podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj podałam przepis na sernik z żółtkami. Czas wykorzystać białka. Ja zrobiłam to od razu. Potrzebne będą małe foremki z kominkiem lub jedna duża. Ciasto jest
AZgotuj!Za taką tartą jabłkową przepada mój młodszy syn i potrafi spałaszować ją w dużej części samodzielnie. Ale to chyba lepsza wersja słodkości. Domowej roboty z dużą
MODA NA BIO- 8 jajek - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego, dobrze sprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu
Pasje JolkiNie ma chyba amerykańskiej czy brytyjskiej cukierni lub kawiarni bez "blueberry muffins" w menu. Nic w tym dziwnego, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek lubi
Smakowity Blog Kulinarnywielu przepisach na pyszne ciasta i desery możemy spotkać się z pozycją: „ jaja w temperaturze pokojowej”. Kiedy tak naprawdę musimy tego przestrzegać, a kiedy możemy pozwolić sobie na użycie zimnych jaj do przygotowania wypieków? Po krótce odpowiem Wam na pytanie, czy jajka muszą być w temperaturze pokojowej. W moim codziennym pieczeniu, takich zwykłych, niewymagających ciast bardzo często używam(...)temperaturze pokojowej są bardziej luźne, dzięki temu można lepiej je napowietrzyć- ubić. Nie dla wszystkich ciast jest to takie ważne. Najbardziej istotne jest to w przypadku pieczenia biszkoptów . Szczególnie tych bez proszku do pieczenia, gdzie odpowiedzialność za wyrośnięty biszkopt biorą na siebie dobrze ubite białka. Serniki , które potrafią strasznie opaść – również „lubią ciepłe jajka
Rusty ForkTegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany(...)powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Ubitą pianę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy krążki. Mnie wyszły 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy
Ciastkozercyogólnemu przekonaniu, zdrowe desery nie są suche i bez smaku. Wręcz przeciwnie. Po prawie dwóch latach eliminowania cukru i gotowych słodkości mogę z ręką na sercu stwierdzić, że nigdy nie powróciłabym do poprzednich nawyków żywieniowych. Słodkie batony czekoladowe, żelki i landrynki działają na mnie odrzucająco. Naprawdę, wolę przygotować super słodki deser ze zdrowych składników i zjeść kawałeczek więcej niż(...)łyżek mleka (może być sojowe lub ryżowe) 1 spora łyżka miodu lub innego słodzidła Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta. Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185*C. Piec 15 minut. W tym czasie przygotować krem. Krem: 250 g twarożku półtłustego 1 łyżeczka miodu 1 szklanka mrożonych malin (rozmrozić) 3 łyżki
Chocolate Muffin Bloglekkiego". Lekki to ten deser jest ale jeśli chodzi o gramaturę, ale nie jest lekki od kalorii :) Powrócę do tego deseru latem, gdy w ogrodzie będę miała sezonowe owoce. Ten torcik bezowy nie smakuje jak typowa sklepowa sucha beza, jest przyjemnie wilgotny w środku i jest piękny jak tutu baletnicy (czyli spódnica baletnicy) :)Anna Pawłowaskładniki na torcik bezowy:4 białka(...)sztywno. Następnie bardzo powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być aksamitne, lśniące. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka. Pieczemy około 1 godziny. Następnie torcik
Bon Appetit Małgorzaty