oleju 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynków, zamiennie suszona żurawina pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Do ciasta dodajcie opłukane i osuszone rodzynki. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ciasto posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniPrzepis jest przerobioną wersją ciasteczek z bloga http://www.bettygotuje.pl . Masa bez dodatku kakao przed upieczeniem pachnie słodko i kojarzy się z przyjemnym zapachem kaszy
cukrem pudrem posypaneSkładniki: BEZA: białka 8 sztuk "XL", sól - szczypta, cukier drobny 300 gram, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka DODATKI: śmietana 30 % 500 ml, galaretka
W Mojej Kuchni Lubięprzeczekanie – byle do wiosny. Dzisiejsze ciasto jest mocno owocowe – ma w sobie plastry pomarańczy, sok pomarańczowy i tartą pomarańczową skórkę. Perfekcyjny deser do herbaty Earl Grey! Tortownicę o średnicy 21-24cm wykładamy grubym papierem do pieczenia. Uważamy, żeby go nie przerwać i nie podziurawić! W małym rondelku lub na niewielkiej patelni szykujemy syrop ze 100g białego cukru(...)ciasta wymagają jednakowej temperatury – inaczej skończycie z zakalcem. Wyjmujemy wszystko na blat, odmierzamy i odważamy składniki około 2 godzin wcześniej. Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W misce ucieramy mikserem a puszysto miękkie masło z oboma cukrami – białym i brązowym. Do utartego na puch – wbijamy po jednym całym jajku i miksujemy do połączenia. Ciągle miksując
Karo in the KitchenDeser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka(...)duża łyżka żelatyny na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBezglutenowe gryczano migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto Składniki: Na ciasto szklanka mąki gryczanej pół szklanki mleka migdałowego 1 jajko szczypta soli wiśnie cukier
AZgotuj!Jeśli jeszcze macie resztki cukinii w ogródku, ewentualnie odnajdziecie ją w sklepie, na zakończenie sezonu cukiniowego proponuję szybkie i banalne w wykonaniu ciasto;)Nawet mając dużo
Lawendowe NieboDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja
Gotuję TestujęOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne
Z miłości do słodkościmarchewkę, banany, jajka i olej, krótko wymieszać mikserem (lub łyżką). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny(...)oczywiście daktyle- duza i przepyszna dawka energii, a ponadto potrafia zastąpić słodycze. Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek. Swoje dane adresowe proszę przysłać na email: mala.cukierenka@gmail.com
Mała CukierenkaCiasto bez cukru i bez laktozy Zdrowe słodycze – pyszne słodycze ! Bez konserwantów – zrób sam i przekonaj się jakie to proste. Składniki
I LOVE LIFESernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje
Oryginalny smakSernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i
Oryginalny smakOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodSzukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście
W kuchni Karmel-itki