środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 40-50 minut. Pyszna na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę
Monia miesza i gotujeDanie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa.składniki:1 solony cały śledź mleczak1 cebula0,5 l przegotowanej zimnej wody1 listek laurowy Kamiskilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Kamis3-4 łyżki octu 10 % Jamar4 łyżki śmietany 18 %Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego
Monia miesza i gotujedanie robię bardzo rzadko ze względu na kalorie. Jednak wczoraj po przebudzeniu, naszła mnie tak wielka ochota, że musiałam je przyrządzić. U mnie w domu różnie się podaje placki (z sosem, cukrem, śmietaną). Wersja zapiekana jest moim pomysłem sprzed kilku lat, kiedy to dopiero zaczynałam przygodę z gotowaniem. Już jako dziewczynka miałam pociąg do kuchni. Ja najbardziej lubię
Fabryka pomysłówJest to moja dzisiejsza obiadokolacja. Danie nie należy do skomplikowanych, a jest smaczne i tanie. Można wręcz powiedzieć, że typowe na studencką kieszeń. Naszło mnie dziś, na coś a'la chińskiego. Składniki na 2 porcje:pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag)mrożonka warzyw chińskich4 łyżeczki sosu sojowegook 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej Kamismakaron chiński noodles
Fabryka pomysłówJest to pyszne, szybkie i rozgrzewające danie w sam raz na jesienne chłody. Kojarzy mi się z tą porą roku ze względu na kolory warzyw. Sposobów na leczo jest mnóstwo, jedni dodają cukinię, inni wolą wersję na ostro. W moim natomiast nigdy nie może zabraknąć właśnie cukinii i dużej ilości papryki. Idealnie pasuje do makaronu, ziemniaków
Fabryka pomysłówszybkie i proste danie idealnie sprawdzi się na leniwy obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest, że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł trafi także w Wasze gusta smakowe.Ps. przepis dołączam do akcji Placki
Fabryka pomysłówPopularne w chińskich knajpkach kulki to syte i smaczne danie, które wbrew pozorom można w łatwy sposób odtworzyć w domu. Moja wersja jest bardzo podobna w smaku, jak i w wyglądzie do oryginału. Najlepszym dodatkiem do nich jest ryż oraz słodki sos chili. Wzorowałam się na przepisie ze strony chińskie przepisy. Składniki na ok. 40 sztuk
Fabryka pomysłówOstatnio zauważyłam tendencję, że żywię się samym drobiem. Postaram się to trochę zmienić, ale nic na to nie poradzę, że jestem fanką głównie kurczaka. Dzisiejsze danie również go w sobie zawiera. Jest proste, smaczne i zdrowe. Dodatkowo, świetnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Na początku miałam przyprawić je bazylią i oregano, finalnie zostało zastąpione przyprawą meksykańską (wykorzystałam saszetkę
Fabryka pomysłówJest to kolejne danie które próbowałam odtworzyć w domu. Wcześniej jadłam je w chińskiej knajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki
Fabryka pomysłówakcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście włoskie danie, które jest bardzo podobne do pizzy, ale ma kształt „pieroga”. Bardzo długo miałam zagwozdkę, co zrobić, aby ten przepis nie był banalny. Cały czas chodził za mną ananas i kurczak, więc chciałam te smaki połączyć. Niestety w tej kwestii musiałam użyć siły przekonywania w stosunku do brata, który unika tego owocu
Fabryka pomysłówUpały doskwierają, więc wśród moich obiadów królują przeważnie te lekkie z dużą ilością warzyw. Najlepiej, gdyby dało się je jeść zimne. Takim przykładem będzie tortilla złożona z sałatki, z dodatkiem mięsa usmażonego w ostrej przyprawie i delikatnym schłodzonym sosem. Tak powstał obiad idealny! Ps. od wtorku powracam już do rzeczywistości spośród tych wszystkich ustaw i innych prawniczych cudów(...)łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać olej i przyprawę (ilość zależy od tego jak ostro lubicie, ja dałam ok. 1,5 łyżki). Wymieszać. Odstawić na 2 h do lodówki. Po tym czasie usmażyć mięso. Ja już nie dodawałam więcej oleju. Sałatka: sałatę umyć, pokroić, porwać na drobne
Fabryka pomysłówpesto (ja miałam bazyliowe, ale nada się każde inne zielone, domowe lub kupne) 10 dag pieczarek Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 1 opakowanie mozzarelli (125g) Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc jakieś 1 małe) - u mnie 18% Sól Pieprz Bazylia i oregano lub zioła włoskie Kamis Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić(...)niej zagłębienie (ja dałam do dużej miski). Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać olej i mieszaninę wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać
Fabryka pomysłówmiarę systematycznie pojawiać. Dlatego dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis zainspirowany blogiem, z którego zaczerpnęłam pomysł na portugalskie ciastka. Oczywiście i tym razem nie zawiodłam się, dlatego od teraz danie wchodzi na stałe do mojego menu. Można je przygotować praktycznie przez cały rok, gdyż zawiera produkty łatwo dostępne o każdej porze roku. Ponadto, nie napracujemy się przy
Fabryka pomysłówreceptura, choć wiem, że ma wielu zwolenników. Ja jedynie zasugerowałam się składem opakowania. Nie chciałam płacić za gotowca, który zawiera mnóstwo konserwantów i nigdy nie dorówna wersji domowej. Danie smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu penne 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 15 dag pieczarek 1 cebula
Fabryka pomysłówmoim przypadku zupa dyniowa i w dodatku mleczna to smak, do którego chętnie wracam, gdyż zawsze podobną przygotowywała mi mama albo babcia. To było jedno z tych dań, do których nie trzeba było wysiłku by zadowolić mała Anię. Słodkie, pomarańczowe plamki dyni, które chętnie łowiłam w talerzu oraz zacierki - im więcej tym lepiej! A i co najważniejsze - niechętnie dzieliłam
Fabryka pomysłów