kurczaka. Zestaw lanczowy jest mocno zróżnicowany: jest dużo warzyw, ale też mięsa – i wołowina i drób – oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela(...)można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek
Niedzielny kucharzTym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty
Vegan TasteGdy na dworze robi się słonecznie, a nowalijki są jeszcze niedostępne, zioła nawet niewysiane, to musimy sięgnąć po produkty suszone, mrożone czy puszkowane, by na talerzu
zobacz ich smakTen suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no
Apetyczna babeczka„Powoli trzeba opróżnić zamrażarkę i przygotować ją na nowy sezon owocowo – warzywny. W mojej jest jeszcze sporo zapasów miedzy innymi mrożona dynia. Postanowiłam spożytkować jej część
Wiem co jemPierwsza myśl: jak to - mleko zamiast śmietanki? :-) Przepis pochodzi stąd: KLIK . Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma
Szefowa kuchnisami początkowo podchodziliśmy do idei tego miksu z dystansem, bo przecież standardowo warzywa świeże podaje się obok pieczonych. Jednak wymieszanie sałatki z warzyw pieczonych ze świeżymi składnikami przenosi danie w zupełnie inny wymiar. Dwie ważne uwagi: ta sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Być może pomysł z pieczeniem nowych ziemniaków nie przemawia do Ciebie, ale uwierz, że nowe ziemniaki(...)małe różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia. Polej 2-3 łyżkami oleju, posyp łyżką czosnku i po łyżeczce tymianku i oregano. Posól – płaska łyżeczka wystarczy (po upieczeniu możesz danie dosolić). Wymieszaj składniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz 25 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia. Po 25 minutach warzywa powinny być miękkie – sprawdź przede wszystkim ziemniaki, nakłuwając szpadelkiem
Niedzielny kucharzCześć :D O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół....no właśnie rosół.... Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy...Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne(...)osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2 liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Kolejno
Pieprzyć z Fantazjądzięki dużej zawartości antocyjanów. Kolor zielony to efekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi(...)kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe! To jak, macie ochotę "olać konwenanse" i zaskoczyć bliskich?! 🙈👌😋 SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli 90 ml rzepakowego Oleju Wilkopolskiego
Słodko-Słony Świat Ilonypapryczki chili (posiekana, bez pestek) ok. 40 gr.twardego sera, startego na tarce (parmezan, pecorino romano,grana padano) 4-5 jajek sól,pieprz oliwa do natłuszczenia formy PRZYGOTOWANIE: Jeżeli mama makaron typu nitka rosołowa lub spaghetti-to tniemy na mniejsze kawałki. Szynkę lub boczek rumienimy na małym ogniu, na suchej patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca(...)formy, wysmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. czas pieczenia ok. 20 minut-ale trzeba sprawdzać-wbijając patyczek w środek Frittaty. Jeżeli patyczek jest suchy-to danie gotowe
Kopystką po garachktóry zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :) Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw i mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi(...)ząbki czosnku 1 marchewka 1 biała część pora 2 cm imbiru 2 zielone cebulki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym i dodać przyprawę pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę obrać
Kuchnia na wzgórzuKiedy czuję się przejedzony różnymi mięsami, szybkimi potrawami na bazie makaronu sięgam po coś innego, po prostu eksperymentuję - tzn. staję w sklepie i rozglądam się po półkach za produktami, które mogą spasować do siebie. I tak na przykład dzisiaj użyłem swych oczu w sklepie - patrzę - kukurydza. Taką prosto z puszki mógłbym jeść na okrągło, uwielbiam jej słodycz. Do koszyka. Teraz(...)wkręciłby się w klimaty i kolor kukurydzy - cieciorka. Do koszyka. Do kasy. Do kuchni. Refleksja... jednak na ogół nie przepadam za słodkościami - czy to w deserach, czy w daniach głównych. Jednak tym razem postanowiłem zrobić zupę inną niż zwykle, przełamać swoje uprzedzenia i wyobrażenia na temat słodkości. Z początku wydawało mi się, że będzie wręcz za słodko na talerzu
Right Behind The KitchenDodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól. Cebulę dymkę pokroić skośnie na 2 cm kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem. Odstawić na bok. W głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku(...)sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (1988) ; przepis lekko zmodyfikowany
Pełny talerz