dania, tak na jesieni idealnym posiłkiem jest dla mnie krem. W sklepach jest jeszcze duży wybór świeżych warzyw, które wprost idealnie nadają się na kremy. Na pierwszy rzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem
PatiGotujedaniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet wrogom kuchni azjatyckiej (a są tacy...? :D). P.S. Wybaczcie mi proszę, że tak rzadko zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego
Kuchnia Prezydentowejdania, które każda gospodyni przyrządza inaczej, a ustalenie tradycyjnej receptury jest niemożliwe. Jednym z nich jest bez wątpienia spaghetti carbonara. Według jednych, przepis oparto na racjach żywnościowych żołnierzy amerykańskich, którzy podczas II Wojny Światowej przemierzali Sycylię i Półwysep Apeniński. Według innych, danie ma znacznie starszą proweniencję i miało dodawać sił już bojownikom Garibaldiego albo latyńskim górnikom. Zresztą(...)wersji, danie zawdzięcza ją bogatej, pieprznej posypce. Ustalenie prawdy jest przy tym bez znaczenia, a spór smakoszy wersji ze śmietaną i jej pozbawionej, należy oddać osądowi podniebień. Pewne jest, że Pasta alla carbonara w pełni zasłużenie stała się jednym z symboli Włoch, a jeżeli miałaby na to jedynie pół wieku, tym bardziej czapki z głów. 400 g makaronu spaghetti
Bon Ton Italiasię z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania pieczywa. Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękopytka, w tym także na kopytka dyniowe, to rzadko które z nich są niskowęglowodanowe. Co zamiast skrobi? Nie jest to bowiem taka prosta sprawa, żeby przerobić na wersję lowcarb danie, które z zasady jest wysokoskrobiowe, a co za tym idzie także wysokowęglowodanowe. To właśnie skrobia, a niejednokrotnie także dodatek mąki pszennej daje odpowiednią konsystencję tradycyjnym kopytkom. Czym w takim(...)oczekiwany efekt kleistości i mazistości. Tutaj jednak z pomocą przychodzi glucomannan . Pamiętacie ten składnik? Jest to sproszkowany korzeń konjac, który stanowi główną ingrediencję tzw. zero carb pasta inaczej zwanej makaronem shirataki . Sprawdził się już zarówno w chowderze z owoców morza , jak i puddingu czekoladowym , w tym przypadku także okazał się brakującym ogniwem. Keto kopytka dyniowe z pesto z bazylii Keto
Modern Cave GirlNie możemy podróżować to zafundujmy sobie chociaż podróż kulinarną. Dziś zapraszam Was do spróbowania smaków z Azji. Trochę podrabiane, trochę spolszczone, ale rozgrzewa i smakuje bardzo
Emskie SmakiBardzo smaczne faworki bez jajek, to moja propozycja na ostatnie dni karnawału . Są proste w przygotowaniu i w miarę szybko się je robi, nie licząc
Smakowite Daniabolw ? Po polsku to dosłownie miska Buddy. Ich popularność zaczęła się w mediach społecznościowych, najpierw opanowała Instagram, a potem Facebooka. Na kulinarnych blogach znajdziecie mnóstwo przepisów na te smakowite dania, zostały też wydane książki w całości poświęcone własnie tym miskom. Przepięknie wyglądają, kuszą kolorowymi składnikami i są bardzo odżywcze. Miski zdrowia, bo tak też się je nazywa(...)szerokiej misce, aby wszystkie składniki były ładnie wyeksponowane. Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka, jakie produkty powinny się w niej znaleźć: Baza – stanowią ją różnego rodzaju makarony, kasze, a także sycące warzywa, na przykład bataty lub buraki. Warzywa – powinny one stanowić około 50% miski. Z reguły używa się dwóch-trzech rodzajów warzyw, w większości na surowo. Wybierzcie swoje
Kulinarne przygody Gatitysię co z nich wyczarować. Ponieważ nie lubię marnować produktów, często zalegających w szafce czy lodówce postanowiłam oczywiście wykorzystać to co miałam pod ręką. Zapraszam na wariację :-) Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą Uwielbiam warzywa w każdej postaci. Przepis na spaghetti z cukinii pojawiał się nie tak dawno na moim blogu. jeśli macie ochotę na zoodles(...)jeszcze chwilę wszystko razem smażymy, stale mieszając. Ricotta nieco ma się stopić i ładnie pokryć warzywa. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotową masę przekładamy na wyłożoną wcześniej podsmażoną cukinię. Danie idealnie nadaje się na letnią kolację. Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej
Marta próbujeJedno z najprostszych dań kuchni włoskiej i jedno z podstawowych. U mnie zmodyfikowane pod względem dodatku natki pietruszki zamiast świeżej bazylii. Będziemy potrzebowali spaghetti, które ugotujemy al dente w osolonej wcześniej wodzie. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Dusimy. Wlewamy pomidory z puszki i rozgniatamy je widelcem. Dusimy. Dodajemy natkę(...)pietruszki i wrzucamy nasz makaron. To wszystko. Na koniec obficie sypniemy parmezanem, nalejemy sobie lampkę wina i …smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidań, bo go po prostu wielbię, a już pokazują się kwiaty szczypiorku, które smakują wręcz doskonale! W zeszłym roku przyrządzałam z nim kilka potraw, a niektóre znalazły się również na blogu, np.: Sałatka z kwiatami szczypiorku , czy grzanki z serkiem i kiełbasą . Sałatka z szynką to niejedna propozycja jaką chciałam Wam dziś polecić: Sałatka ryżowa Sałatka z makaronem Sałatka
MamaOskarkaZupa grysikowa – znacie taką? Ja za nią przepadam! Jest tania, prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Potrzebujemy wywar warzywny lub rosół – ja najczęściej wykorzystuję
Dorota Smakujedanie z gotowych, ale sprawdzonych produktów z Hiszpańskiego Smaku: smażonej cebulki i sosu forito (tomate frito), kiełbasy z krainy Basków - chistorry, pikantnego chorizo i pasty z papryczek - piparry. Składniki: kiełbaska chistorra (opcjonalnie świeże chorizo) 2 kiełbaski grillowe chorizo pikantne ząbek czosnku łyżka piparry (pasty z papryki) słoiczek sosu sofrito/passaty smażona na oliwie cebula łyżka oliwy z oliwek makaron spaghetti
Cytryna&Co.danie smaczne, zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu. Jeśli kupisz łososia ze skórą, dopraw go i usmaż skórą do dołu, na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy skóra się zrumieni, zdejmij łososia, przełóż skórą do góry i zdejmij ją delikatnie. Teraz odejdzie bez problemu. 2 porcje 1 filet z łososia bez skóry, ok. 250-300 g 150 g makaronu
Kucharzyca