nadaje daniom ostrości. Harissę możemy kupić w formie pasty lub sosu. Uczulam Was przed kupowaniem w ciemno. Zawsze warto spojrzeć na skład, ponieważ w niektórych produktach jest masa zbędnych dodatków i soli. Przygotowanie zupy zajmuje kilka chwil. Jeśli chcecie, żeby była bardziej gęsta i treściwa można dodać do niej jakąś drobną kaszę np. jaglaną lub krótkie nitki makaronu. Ilość
wiecejwarzyw.plodcedzony makaron, oliwki (kroimy na pół), suszone pomidory (kroimy na mniejsze kawałki), doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i dokładnie wszystko mieszamy. Trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu, aby smaki się połaczyły i gotowe. Jeśli mamy zbyt mało oleju z pomidorów to dodajemy zwykłego oleju. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemakaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb. Ryby nie należą do najtańszych produktów ale wybierając tanie dodatki, wciąż można przyrządzić smaczny i tani obiad. Zresztą wszystko zależy jaką rybę wybierzemy. Śledzie do smażenia są tanie i bardzo smaczne. Często kupuję ryby na obniżkach. 30 % taniej to dużo. Placki , kopytka , knedle …To moje ulubione dania
codojedzeniamakaron całkowicie wystygnie dodajemy go do sałatki i wszystko mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstały sos czosnkowy dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę jeszcze doprawiamy solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji – KLIKNIJ TUTAJ Imprezowe hity! Przepisy na przekąski, dania
Blog z Apetytemdania, tak na jesieni idealnym posiłkiem jest dla mnie krem. W sklepach jest jeszcze duży wybór świeżych warzyw, które wprost idealnie nadają się na kremy. Na pierwszy rzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem
PatiGotujedaniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet wrogom kuchni azjatyckiej (a są tacy...? :D). P.S. Wybaczcie mi proszę, że tak rzadko zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego
Kuchnia Prezydentowejdania, które każda gospodyni przyrządza inaczej, a ustalenie tradycyjnej receptury jest niemożliwe. Jednym z nich jest bez wątpienia spaghetti carbonara. Według jednych, przepis oparto na racjach żywnościowych żołnierzy amerykańskich, którzy podczas II Wojny Światowej przemierzali Sycylię i Półwysep Apeniński. Według innych, danie ma znacznie starszą proweniencję i miało dodawać sił już bojownikom Garibaldiego albo latyńskim górnikom. Zresztą(...)wersji, danie zawdzięcza ją bogatej, pieprznej posypce. Ustalenie prawdy jest przy tym bez znaczenia, a spór smakoszy wersji ze śmietaną i jej pozbawionej, należy oddać osądowi podniebień. Pewne jest, że Pasta alla carbonara w pełni zasłużenie stała się jednym z symboli Włoch, a jeżeli miałaby na to jedynie pół wieku, tym bardziej czapki z głów. 400 g makaronu spaghetti
Bon Ton Italiasię z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania pieczywa. Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękopytka, w tym także na kopytka dyniowe, to rzadko które z nich są niskowęglowodanowe. Co zamiast skrobi? Nie jest to bowiem taka prosta sprawa, żeby przerobić na wersję lowcarb danie, które z zasady jest wysokoskrobiowe, a co za tym idzie także wysokowęglowodanowe. To właśnie skrobia, a niejednokrotnie także dodatek mąki pszennej daje odpowiednią konsystencję tradycyjnym kopytkom. Czym w takim(...)oczekiwany efekt kleistości i mazistości. Tutaj jednak z pomocą przychodzi glucomannan . Pamiętacie ten składnik? Jest to sproszkowany korzeń konjac, który stanowi główną ingrediencję tzw. zero carb pasta inaczej zwanej makaronem shirataki . Sprawdził się już zarówno w chowderze z owoców morza , jak i puddingu czekoladowym , w tym przypadku także okazał się brakującym ogniwem. Keto kopytka dyniowe z pesto z bazylii Keto
Modern Cave GirlNie możemy podróżować to zafundujmy sobie chociaż podróż kulinarną. Dziś zapraszam Was do spróbowania smaków z Azji. Trochę podrabiane, trochę spolszczone, ale rozgrzewa i smakuje bardzo
Emskie SmakiBardzo smaczne faworki bez jajek, to moja propozycja na ostatnie dni karnawału . Są proste w przygotowaniu i w miarę szybko się je robi, nie licząc
Smakowite Daniabolw ? Po polsku to dosłownie miska Buddy. Ich popularność zaczęła się w mediach społecznościowych, najpierw opanowała Instagram, a potem Facebooka. Na kulinarnych blogach znajdziecie mnóstwo przepisów na te smakowite dania, zostały też wydane książki w całości poświęcone własnie tym miskom. Przepięknie wyglądają, kuszą kolorowymi składnikami i są bardzo odżywcze. Miski zdrowia, bo tak też się je nazywa(...)szerokiej misce, aby wszystkie składniki były ładnie wyeksponowane. Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka, jakie produkty powinny się w niej znaleźć: Baza – stanowią ją różnego rodzaju makarony, kasze, a także sycące warzywa, na przykład bataty lub buraki. Warzywa – powinny one stanowić około 50% miski. Z reguły używa się dwóch-trzech rodzajów warzyw, w większości na surowo. Wybierzcie swoje
Kulinarne przygody Gatitysię co z nich wyczarować. Ponieważ nie lubię marnować produktów, często zalegających w szafce czy lodówce postanowiłam oczywiście wykorzystać to co miałam pod ręką. Zapraszam na wariację :-) Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą Uwielbiam warzywa w każdej postaci. Przepis na spaghetti z cukinii pojawiał się nie tak dawno na moim blogu. jeśli macie ochotę na zoodles(...)jeszcze chwilę wszystko razem smażymy, stale mieszając. Ricotta nieco ma się stopić i ładnie pokryć warzywa. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotową masę przekładamy na wyłożoną wcześniej podsmażoną cukinię. Danie idealnie nadaje się na letnią kolację. Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej
Marta próbujeJedno z najprostszych dań kuchni włoskiej i jedno z podstawowych. U mnie zmodyfikowane pod względem dodatku natki pietruszki zamiast świeżej bazylii. Będziemy potrzebowali spaghetti, które ugotujemy al dente w osolonej wcześniej wodzie. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Dusimy. Wlewamy pomidory z puszki i rozgniatamy je widelcem. Dusimy. Dodajemy natkę(...)pietruszki i wrzucamy nasz makaron. To wszystko. Na koniec obficie sypniemy parmezanem, nalejemy sobie lampkę wina i …smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidań, bo go po prostu wielbię, a już pokazują się kwiaty szczypiorku, które smakują wręcz doskonale! W zeszłym roku przyrządzałam z nim kilka potraw, a niektóre znalazły się również na blogu, np.: Sałatka z kwiatami szczypiorku , czy grzanki z serkiem i kiełbasą . Sałatka z szynką to niejedna propozycja jaką chciałam Wam dziś polecić: Sałatka ryżowa Sałatka z makaronem Sałatka
MamaOskarkaZupa grysikowa – znacie taką? Ja za nią przepadam! Jest tania, prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Potrzebujemy wywar warzywny lub rosół – ja najczęściej wykorzystuję
Dorota Smakujedanie z gotowych, ale sprawdzonych produktów z Hiszpańskiego Smaku: smażonej cebulki i sosu forito (tomate frito), kiełbasy z krainy Basków - chistorry, pikantnego chorizo i pasty z papryczek - piparry. Składniki: kiełbaska chistorra (opcjonalnie świeże chorizo) 2 kiełbaski grillowe chorizo pikantne ząbek czosnku łyżka piparry (pasty z papryki) słoiczek sosu sofrito/passaty smażona na oliwie cebula łyżka oliwy z oliwek makaron spaghetti
Cytryna&Co.danie smaczne, zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu. Jeśli kupisz łososia ze skórą, dopraw go i usmaż skórą do dołu, na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy skóra się zrumieni, zdejmij łososia, przełóż skórą do góry i zdejmij ją delikatnie. Teraz odejdzie bez problemu. 2 porcje 1 filet z łososia bez skóry, ok. 250-300 g 150 g makaronu
KucharzycaGorący, pożywny, sycący gulasz przepełniony warzywami, aromatycznymi pomidorami, kiełbasą chorizo i kostkami słodkiego ananasa, doprawione chili i kolendrą, podane z natką i/lub cheddarem. Wspaniały obiad na
Zasmakuj Kuchnidanie – na przykład na niedzielny obiad. A potem wykorzystać do cna to co z niego zostanie . Dzięki temu nagle okaże się, że niewielkim kosztem uzyskacie jeszcze dwa solidne i smaczne obiady. Na przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki
Niedzielny kucharz4-5 30 min Łatwe Tanie Rozgrzewająca zupa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i do tego pyszna! Składniki 1l bulionu warzywno – drobiowego 3-4 łyżki koncentratu
PysiaGotuje.pltego zrobiło to było coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi(...)wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce. Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny. Była taka sytuacja, że myśmy dostawali kartki, ale były osoby, które
Kryzysowa Książka Kucharskadania. Jaka dynia do czego? Ja twierdzę, że: - dynia prowansalska muszkatołowa, w skrócie muscat, jest bardzo soczysta, świetna na surówkę i można robić z niej sok. - dynia hokkaido doskonale się piecze, smaży czy dusi i uzyskamy z niej gęsty, ciemnopomarańczowy przecier na kluski czy do ciasta - dynia makaronowa najlepsza do upieczenia a jej włóknistego miąższu użyć zamiast makaronu
Smaczna PyzaW cieście na naleśniki bez większego problemu można pominąć jajko, należy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji mleka i mąki. Dodałam też dwie duże łyżki dobrze utartego
Roślinna - blog wegańskiKażdy z nas kocha pizzę:). Jej smak można przenieść na inne potrawy, co już nie raz prezentowałam na blogu. Dziś przedstawiam makaronową zapiekankę o smaku pizzy
Szefowa kuchniDzisiaj szybki przepis na wegetariańską zapiekankę. Składniki można dowolnie komponować ja po prostu wrzuciłam to co mi zostało i wyszła bardzo dobra zapiekanka. Zamiast papryki
KukuleczkiIdealne na przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Chrupiące pieczarki w panierce zachwycą nie jednego grzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych(...)przepisów, w których doskonale sprawdzą się pieczarki polecam Wam: makaron w lekkim sosie pieczarkowym (na bazie mleczka kokosowego) , jak również ryżowe muszelki w mięsno-grzybowym sosie. Tego typu przepisów znajdziecie sporo na moim blogu, ponieważ uwielbiam pieczarki i bardzo często wykorzystuje je w moich potrawach. *przepis własny Składniki: (na około 10 sztuk) 10 sztuk pieczarek 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
Słodkie okruszkiOstatnio rzuciły mi się białe szparagi w oczy, niby mniej szlachetne od zielonych, ale równie smaczne. Mogę odhaczyć na liście kolejne warzywo, które Nina je i
greenscarfdaniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem
Chilli Czosnek i Oliwaamatriciana, które kilka dni wcześniej pierwszy raz jadłam we włoskiej tratorii. Składniki proste, wykonanie nieskomplikowane, smak wspaniały i trochę polski; boczek i cebula w narodowym, przaśnym duecie przy akompaniamencie makaronu penne oraz parmezanu. Niefortunnym okazało się przegrzebanie kilkunastu stron w necie, żeby porównać przepis z tym, co jadłam - wszędzie panoszyły(...)ostra kiełbaska włoska pepperoncini. Następnym razem zrobię już bez tej przyprawy - moim zdaniem agresywna ostrość przytłacza delikatny zapach wędzonki, który powinien jednak wysuwać się na pierwszy plan w tym daniu. I to mówię ja Prezydentowa, która tak przepada za ostrą papryką! :) Ale, jak to się mówi, co za dużo to i świnia nie chce, więc umiar trzeba zachować
Kuchnia Prezydentowejwiele z nich jest dla mnie nieosiągalnych. Ciekawi mnie bardzo jak smakuje tatarak w cukrze, sucha orszada, sok berberysowy czy chasse-cafe . Zachwyca mnie bogactwo pomysłów i różnorodność dań jakie serwuje. Marzy mi się choć jeden raz spróbować jego menu, a uwierzcie, że ma inną propozycje na każdy dzień roku! Gdybym tylko zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym(...)wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser. Nie zdołałabym zjeść pewnie nawet
KUCHARNIAdanie np. z ziemniakami, buraczkami.......SMACZNEGO!!! pomidory suszone na słońcu Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu - właściwości: tradycyjny sposób suszenia na słońcu nadaje pomidorom bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie: można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy
W Mojej Kuchni Lubię