dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:722/1001)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 210

 Jakiś czas temu prezentowałem Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym  dziś przedstawiam alternatywę tej zapiekanki, czyli pyszną zapiekankę makaronową z mięsem

Kuchnia Łukasza
Gulasz z indyka w woku- montignac 224

Dieta nie oznacza jeść nudno, dlatego warto sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy 109

Dostęp do win z najdalszych zakątków świata powoduje, że coraz chętniej sięgamy po ten trunek, by urozmaicić pyszne danie i podkreślić jego smak. Przystępne ceny zachęcają równie mocno. Bez względu na pochodzenie, warto zapoznać się jednak z ogólnymi zasadami podawania wina z konkretnymi potrawami, co być może pomoże uniknąć ewentualnego faux pas. Oczywiście, jeżeli wychodzimy z założenia, że zasady(...)łamać, to nie powinniśmy zbytnio przejmować się tym regulaminem. Natomiast jego znajomość pozwala cieszyć się wybitnym smakiem poszczególnych dań, wyzwalając ich najlepszy smak i aromat. Do jakich potraw białe wino? Białe wino, które tak de facto ma odcień żółci i brązu, to wino, które ma wielu zwolenników od tysięcy lat. Niezależnie od gatunku uchodzi raczej za delikatniejsze, w przeciwieństwie

ProstePesto.pl
Poniedziałek: Smażone sajgonki 182

gdyż farsz jest zwarty i nie wypłynie do rondla. Robienie sajgonek wymaga pewnej wprawy, ale w gruncie rzeczy jest proste. Warto poświęcić im trochę czasu, ponieważ jest to pyszna danie, które może być przekąska, ale sajgonki podane z ryżem i sałatą zamieniają się w pełnowartościowy obiad. Sajgonki nie są solone, dlatego trzeba do nich podać sos na bazie sosu(...)mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść) 20 g (kilka łyżek 3-4) suszonych grzybów typu mun 1 mała szalotka drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko Garść kiełków fasoli (opcjonalnie) 20 małych arkuszy

Niedzielny kucharz
Boeuf Stroganow 197

karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy  z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością(...)bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
PESTO PISTACJOWE 304

Pesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na pewno się uzależnisz, a przynajmniej tak było w moim przypadku . Moje domowe pesto jest oparte na przepisie babci mojego męża. Jest łatwe w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonne. SKŁADNIKI : pistacje(...)szklanki czosnek – 2 – 3 ząbki świeża bazylia – 10 listków sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Pistacje obrać z łupinek i starannie wyczyścić z twardych części, żeby były zielone. Dać do miksera. Obrać czosnek, posiekać i dodać do pistacji. Wlać oliwę z oliwy, wrzucić orzeszki piniowe i bazylię. Ser parmezan zetrzeć na tarce i również przełożyć do miksera. Całość doprawić

kuchniabellissima.wordpress.com
Gościłam w Radiu Katowice i opowiadałam o swoich pasjach 115

Dokładnie tydzień temu, we wtorek, byłam gościem audycji "Przystanek lato" w Radiu Katowice . Opowiadałam o swoich pasjach, zwłaszcza o fotografowaniu dań i blogowaniu. Dziękuję za zaproszenie! Zapraszam do posłuchania! Podczas wywiadu wspomniałam o dwóch przepisach, które znajdziesz na blogu: Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Składniki: 400 g jeżyn, świeże lub mrożone 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka nasion(...)kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika. Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Składniki: makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje sos pomidorowy z ziołami orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy i gasimy

Moja smaczna kuchnia
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 234

pudrem. I okruszki moich faworków na futrzastej piersi. Zżarł wszystko. Ani przez chwilę nie żałował. Za każdym razem, gdy zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy(...)łyżek śmietany. Jeśli w początkowej fazie ciasto nie chce się zlepić – jeszcze 7 i 8 łyżka śmietany. Zagniatamy elastyczne, twarde ciasto – konsystencją i wyglądem będzie przypominało to na makaron. Zagniatamy ciasto w kulę.   Ciasto możecie zrobić też w malakserze. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do misy malaksera. Dodajemy pokrojone zimne masło. Całość kilkoma obrotami noży łączymy, żeby masło bardzo drobno

Karo in the Kitchen
Pomidorowa 135

marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt.,koncentrat pomidorowy Pudliszki cena ok. 2,00 zł., makaron opakowanie cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł.   Przygotowanie:  Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść laurowy(...)czym wszystko wlewam do garnka i mieszam. Gotuję to jeszcze ok. 20 min.  Gdy marchewka będzie miękka i wtedy doprawiam zupę tak mniej więcej gdyż gorącej zupy nie da się doprawić. Po ugotowaniu odstawiam zupę na chwilę, żeby do siebie "doszła". Do miseczki daję łyżkę śmietany. Wlewam zupę. A teraz smacznego :))) Podsumowanie: Cena jednego garnka

Tanio smacznie i prosto
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 172

dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe(...)Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron Truskawkowo - Serowy z Miętą i Migdałami 213

muszelki (ja użyłam Czanieckie Makarony La Italia Muszla ) 200 g sera białego półtłustego cukier puder - do smaku truskawki cukier drobny płatki migdałów Skworcu kilka listków świeżej mięty   Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Część truskawek blendujemy z drobnym cukrem, mus wlewamy do rondelka i redukujemy, odparowując część płynu. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki(...)szlaczki z musu truskawkowego, na które ułożyłam muszelki makaronowe. W muszelkach umieściłam nasz słodki ser biały, po jednej cząstce truskawki. Całość delikatnie polałam musem truskawkowym, posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Danie obsypałam pozostałymi cząstkami truskawek i listkami mięty.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - garnek i rondel serii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Marynowana wołowina z warzywami 234

Dzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecam Zaczynamy Składniki na marinate do wołowiny: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyzki oleju sezamowego Wykonanie: Wyciskamy czosnek przez(...)wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę oleju sezamowego- na bardzo

Smaki Edyty
Poniedziałek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto 156

kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne, a nie chcieliśmy(...)radość była większa niż z nowego play station. Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł. Danie jest łatwe do zrobienia i mega szybkie w wykonaniu, a przy tym szalenie efektowne, zdrowe i smakowite. Składniki: Krewetki tygrysie 250 g Duża cukinia Garść pomidorków koktajlowych Kilka rzodkiewek

Niedzielny kucharz
Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami 147

Kolejne danie, które wymyśliłam na trwający konkurs kreatywny - robi się na jednej patelni i praktycznie samo! :) Ja w tym czasie popijałam kawę przed telewizorem ;) efekt - coś pysznego :) gdyby nie konkurs pewnie nigdy bym nie zrobiła obiadu ze śliwką, a tak - mam kolejną pyszną pozycję obiadową w przepisowniku :) a w zasadzie to już 3 pozycje! :) Na dodanie kukurydzy wpadłam przeglądając(...)zapytał czy aż trzeba było konkursu, żebym mu częściej kaszę gryczaną gotowała :D bardzo ją lubi, ja zresztą też, ale jakoś tak zawsze wychodziło, że do obiadu były ziemniaki, makaron... Zawstydził mnie, ale ma rację - kasza jest bardzo zdrowa i będę ją przyrządzać częściej :) nie przepada za to za kukurydzą w potrawach, ale zjadł ze smakiem - dla mnie to sukces

Kolorowy Przepisownik
Cukinia w pięciu smakach 118

Korzystając z faktu, że zebrałem na działce ostatnią cukinię w tym roku, postanowiłem ją przyrządzić na pięć sposobów w jednym daniu. Tzn jedno to nie do końca cukinia, bo kwiaty cukinii, ale, że żyjemy w katolickim kraju to posłużę się katolicką nomenklaturą i uznam kwiat cukinii za cukinię. Już kiedyś robiłem podobny przepis, który podpatrzyłem w serialu naukowym Kuchenna(...)smaku Wykonanie: Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przykładając wzdłuż tarki tarki tak, żeby powstały nam długie cienkie paski, które na potrzeby tego przepisu nazwiemy makaronem. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy lekko i dolewamy wody. Dusimy aż bardzo zmięknie, dodajemy czosnku i kwiatów cukinii i chwilę dusimy. Cukinię kroimy w plasterki i podsmażamy z dwóch

Kryzysowa Książka Kucharska