Pożywna i pyszna kanapka dziś na stole. Polecam na obiad, śniadanie czy wczesną kolację, idealna kanapka. Jeśli zapakujecie do pracy czy szkoły wszyscy będą zadowoleni. Indyjska
Moje Małe CzarowanieDzisiaj przedstawiam Wam pomysł na szybką i smaczną przekąskę – pierożki z warzywami z ciasta francuskiego. Takie pierożki idealnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na
greengoodiesPrzygotowanie tej sałatki zajmuje trochę czasu. Przyznaję. Ale czy jest ktoś, kto nie lubi "cezara"? Chyba nie. Sałatka nie zawiera wielu składników, ale eksplozja
Pichceniomaniato doskonała przystawka podczas przeróżnych imprez. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek słodkiego ciasta i gdyby nie groszek nikt by się nie zorientował, że to jednak wytrawne danie, do tego pyszne, syte i efektowne. Do przygotowania porcji w foremce o wymiarach 15x20 cm, gdzie uzyskamy około 8 kostek "ciasta" potrzebujemy: Ciasto szpinakowe(...)łyżki oleju 125 ml mrożonego szpinaku dobrze odsączonego od wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Pasta 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka lub 1 bardzo duża 2-3 łyżki majonezu 3 jajka 1 serek śmietankowy, taki z kubełka 2 łyżki oleju przyprawa gyros sól, pieprz 1 mała puszka groszku Bonduelle 1 pęczek
Jadło i czytadłodań. Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK składniki na 4 porcje przygotowanie: 15 minut przyrządzenie: 15-20 minut 4 łodygi trawy cytrynowej, rozbitej i pociętej na kawałki 12 listków limonki Kaffir 4 łyżki cienko pociętego galangalu 4 korzenie kolendry 4 obrane szalotki 2 średniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka szklanka
ClauditteMissCookingtradycyjne danie polskie, lecz czasami należy urozmaicać nasz stół i postanowiłam zasięgnąć przepisów z kuchni bliskiego wschodu. Jednym z pierwszych przepisów, jaki zrobiłam był to guvec, czyli gulasz po turecku. Następnie przygotowałam zupę-krem z czerwonej soczewicy, następnie był to ajvar – pasta pomidorowo-paprykowa, a potem całkiem zagłębiłam się w... Więcej The post Chlebek pitta z kurczakiem i szpinakiem
Magiczny GarnekKotlety siekane z karkówki. Karkówka wieprzowa bardzo często gości na naszym stole, pyszna jest pieczona , karczek rolowany z boczkiem , czy też w postaci panierowanych kotletów . Gdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki (na 1 porcję) na ciasto: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/4 łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda, na
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDanie jako przekąska albo obiad. Jeśli nie macie resztek z obiadu z dnia poprzedniego, to pierś z indyka i ziemniaki możecie upiec jednocześnie. Ta sama temperatura i ten sam czas pieczenia (podane poniżej). Nawet w jednym naczyniu żaroodpornym - tak było u mnie. Składniki: 1 burak ugotowany z listkiem laurowym i zielem angielskim 1 pierś z indyka (lub kurczaka) upieczona
Szczęśliwa kuchniadanie to chyba jedno z moich najcieplejszych studenckich wspomnień kulinarnych – stołówka na wrocławskiej ASP jakieś 8-10 lat temu nie miała zbyt bogatego menu, ale znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety) lub kurczaka (pierś
Karo in the Kitchenmiejscu w wyśmienitym towarzystwie pysznego jedzenia. Ogromnym atutem jest kuchnia wysunięta, w której widać jak kucharz dokładnie przygotuję serwowane dania. Możecie wszystko podglądać i dopytywać się o skład danej potrawy. Karta menu posiada stałe pozycje dań, ale jest urozmaicona częścią zmienną, która zmienia się co kilka dni. To kolejny ogromny atut, iż za każdym razem(...)skosztowania czegoś nowego. Mimo, że karta jest mała każdy w niej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość z odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę
Niezły MłynekSposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na
BullioCiasto? Owoce? Pozory mylą:). Filety z pieczarkami zapiekane pod paprykowo-serową kruszonką robią prawdziwą furorę. Świetne na imprezę, bo całość można przygotować wcześniej a przed podaniem
Szefowa kuchniLubimy od czasu do czasu zjeść obiad ugotowany w całości na parze. Jest on delikatniejszy, lżejszy, a przede wszystkim zdrowszy, no i robi się go
Simply FoodDziś lekka kuchnia z marchewką w roli głównej, owinięta w przepyszną,, delikatną pierś kurzą , oprószoną białym pieprzem i podana z surówką z marchewki.Wspaniały przepis
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki