dania z kurczaka - 13513 przepisów (strona:631/901)

Zalewajka 358

Znacie zalewajkę? To moja ulubiona zupa! Uwielbiałam ją jako dziecko i uwielbiam nadal. Ostatnio rozmawiałam ze znajomymi o naszych ulubionych daniach i okazało się, że w niektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna(...)lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :)  Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki

Zawsze głodna!
Filecik pysznie nafaszerowany 299

wiem dlaczego, ale bardzo lubię nadziewane filety z kurczaka. Czasami są to roladki a czasami po prostu nacinam filet robiąc kieszonkę i wypełniam go w środku jakimś pysznym farszem. Nie pamiętam aby jakiś farsz mi się powtórzył, bo zawsze robię je spontanicznie z tego co mam. Nie dość, że taki filet jest soczysty i smaczny to jeszcze ładnie prezentuje się(...)talerzu. A podobno najpierw je się oczami, więc chyba coś w tym jest bo lubię jak danie ładnie wygląda. No i oczywiście musi dobrze smakować bo to jest bardzo ważne.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 190

Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez

Ostra na Słodko
FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI 219

Lubię potrawy gotowane na parze. Może ktoś powie,że niedobre bo mało doprawione...Nic  z tych rzeczy, mozna się do tego smaku przyzwyczaić tym bardziej

Z Majeczką w kuchni
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ i WĘDZONKĄ 309

Chociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące

Przepisy Aleksandry
Trójkolorowy makaron z klopsikami 284

lodówce zostało mi trochę pieczarek i kilka łodyg selera naciowego i coś trzeba było z tego zrobić, bo lekko traciły już świeżość. Dziś proponuję więc danie z cyklu „porządki w lodówce”. Takie potrawy często wychodzą naprawdę super i później sama się sobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego(...)powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażenia

Ratunku obiad
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 256

Ibolya Olah  wraz z nieodłącznym uśmiechem i wielką sympatią do uczestników warsztatów.  Każdy z nas miał swoje stanowisko i każdy sam od początku do końca przygotowywał swoje danie. Na początku Ibolya pokazała nam wszystkie składniki, opisała je. Nawet nie wiecie jak dużo można powiedzieć o pozornie zwyczajnej limonce czy papryczce chili ;) Kiedy już wszystko wiedziałyśmy (teoretycznie), każdy(...)piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.)  Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 192

postał pierwszy TGI Fridays w Warszawie. Najpopularniejszą przystawką, która jest serwowana w  restauracjach  nieprzerwanie od 1974 roku są Loaded Potato Skins, czyli nadziewane łódki ziemniaczane.  Bestsellerowe dania z grilla serwowane są najczęściej ze słynnym sosem Jack Daniel’s. I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ sos jest obłędny ! Najsłynniejszy natomiast amerykański klasyk alkoholowy to Long(...)szczerze powiedziawszy po tych kilku przystawkach jesteśmy już pełni. Muszę przyznać, że troszkę się obawiałam amerykańskich dań, które słyną z tego, że są ciężkie i bardzo kaloryczne, spodziewałam się tłustego fast foodu... Otóż, jeśli chodzi o TGI Fridays nic bardziej mylnego. Dania wcale nie ociekają tłuszczem, a wszystko w parę chwil znika  z talerzy. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 202

osób z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia. Strusina zawiera także cenne dla organizmu człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią około 35% ogólnej zawartości tłuszczu (dla porównania w mięsie kurczaków jest to 20%, a w wołowinie zaledwie 5%.) Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F). Cechą charakterystyczną mięsa strusiego jest również stosunkowo duża zawartość kwasu(...)oraz chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń). Co można przygotować z mięsa strusia Łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kuskusem i pieczarkami 221

Gotowa i niezwykle smaczna, sałatka z kuskusem. Dobra jako danie kolacyjna, sprawdzi się również na każdej domówce. Kuskus -  kasza czy makaron ? Odwieczne pytanie... Podobno bardziej makaron, ale czy to aż tak ważne? Ważne, że kuskus nie wymaga gotowania. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i już! Bez mieszania, odcedzania, odmierzania wody. Sałatka z kuskusem jest bardzo pożywna(...)dlatego z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. A jeśli zechcecie zjeść ją na ciepło, dodając jeszcze grillowanego kurczaka, stanie się lekkim obiadem. Składniki : 300 g kuskusu 200 g pieczarek 10-12 pomidorów suszonych 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych świeża rukola 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła  sól, pieprz Na dressing: 4 łyżki oleju

kolorowotorcikowo
Zupa przedszkolaka 360

Inspiracji na dania szukałam już w różnych miejscach, w kolorowych magazynach, gazetkach Biedronki, na blogach i grupach kulinarnych, u mamy. Ale nadszedł dzień kiedy Jasiu zapragnął białej zupy jak w przedszkolu… No i miałam zagwozdkę. Okazało się że to zabielana zupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma(...)Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej) 100 ml śmietanki słodkiej 12 lub 18% liść laurowy, dwa ziela angielskie, kostka rosołowa (lub przyprawy jeśli ktoś

Mama z miasta
Żabie udka po francusku 193

Żabie udka po francusku wydają się z nazwy daniem straszliwie skomplikowanym i wykwintnym. Otóż jest zupełnie inaczej! Po pierwsze, są bardzo proste do zrobienia, a po drugie mimo, że są kanonem przystawek luksusowych francuskich restauracji, to francuscy żabojadzi, wcale nie są ich odkrywcami! Dla kuchni żabie udka odkryli Brytyjczycy i to spore parę tysięcy lat temu! Natomiast(...)jest zdecydowanie ważne to fakt, że żabie udka po francusku są niezwykle delikatnym przysmakiem, w smaku nieco podobnym do kurczaka, ale biją go na głowę. Składniki: 500g żabich udek (dostaniecie raczej mrożone niż świeże) 1-2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 100 g masła sok z 1 cytryny sól, pieprz mąka do oprószenia żabich udek posiekana natka pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Ptysie z pastą z groszku 222

Odcedzić i włożyć razem z durszlakiem do miski z lodem na ok. minutę. Odsączyć. Groszek przesypać do malaksera (lub blendera), dodać sól i czosnek niedźwiedzi (używam go, gdy przygotowuję dania dla gości, bo nie ma po nim nieprzyjemnego posmaku w ustach i nie zioniemy nim nikomu w twarz). Zmiksować. Do groszku dodać ricottę i starty grana padano. Zmiksować(...)pieprzem. Ostudzone ptysie przekroić w połowie. Pomiędzy obie części wkładać pastę groszkową. Ja zrobiłam to łyżką, ale dla ładniejszego efektu można szprycą z rękawem cukierniczym. ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Zupa z groszku i brokułów

Weekendy w domu i ogrodzie
31 dań jednogarnkowych 5622

Dania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior(...)cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 270

świecie.  PODSUMOWANIE: Najgorsza restauracja kilka minut od Bazyliki San Marco ACIUGHETA na Campo SS. Filippo e Giacomo - Castello 4357 Venezia  Omijacie ją szerokim łukiem. Kiedy zobaczyłam kurczaka z frytkami myślałam, że będę  stamtąd wiać. Ale tego było mało. Moja dorada była okolona starymi, twardymi ziemniakami i starą grillowaną papryką - wstyd byłoby mi podać coś takiego, czegoś takiego(...)Riva dei Schiavoni Lepiej. Ale moje risotto z rukolą było mega słone. Byłam tak głodna, że nie oponowałam. Zagryzałam niesłonymi krewetkami.  Zapłaciliśmy 50 euro za 2 dania i wodę. Do rachunku doliczono nakrycie - coperto 4 euro i 12% obsługi. Reasumując, ja osoba bezglutenowa musiałam zdać się na pizzę, bo świeża i chrupiąca. Zdarza się, że restauracje mają

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania