kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj . Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe! Sałatka z pomidorami i grzankami To sałatka typu: szybciej już się nie da
RozdomowionaZapiekanki ryżowe z warzywami to jedne z łatwiejszych i nie trudnych do przygotowania obiadowych dań, najlepiej smakuje gdy jest dość dobrze doprawione pieprzem lub nawet odrobiną chili, czosnek w tej potrawie można pominąć –to ukłon wobec tych którzy niekoniecznie tolerują jego obecność w kuchni. Zapiekankę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, wtedy jest najsmaczniejsza, doskonale wpisze się(...)jednodaniowy obiad jak i ciepłą pożywną kolację. Składniki: 2 torebki ryżu 1 mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska
Wanilia i KardamonRosół to idealne danie na weekendowy obiad. Choć trzeba się zdrowo naczekać nim będziemy mogli go skosztować, to samo przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Rosół to jedna z najbardziej lubianych wśród dzieci zup. Dla niemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo(...)antrykot)* ćwiartka z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki pół selera por 4 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Wołowinę oraz kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka. Mięso zalewamy 5 litrami wody i stawiamy na najmniejszym gazie. Po zagotowaniu ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy tak przez 2,5 godziny. W trakcie gotowania zbieramy z powierzchni bulionu szumy. W międzyczasie obieramy włoszczyznę
Dieta bez mlekapokarmowego, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, fluoru oraz jodu. Myślę, iż ta długa lista mówi sama za siebie – powinniśmy to warzywo podawać naszym pociechą. Moja propozycja na danie z kalafiorem – to przepyszna zupka kalafiorowa. Oczywiście dla Karolinki w wersji zmiksowanej, – ponieważ nie lubi ona jak za dużo „dziwnych warzyw” pływa jej w talerzu. Podając(...)kalafior · 6 ziemniaków · 4 skrzydełka z kurczaka · liść laurowy · 2 kulki ziela angielskiego · 3 marchewki
Pani domowaKuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus(...)warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Kuskus z warzywami z patelni- składniki: piersi z kurczaka warzywa na patelnię (600g) kuskus (200g) sól pieprz przyprawa curry zioła prowansalskie olej Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą oraz bazylią. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę - zawijamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę oraz koncentrat mieszamy wraz z solą papryką słodką oraz oregano - wykładamy na nasze naleśniki. Tak przygotowane danie
Moje-pitraszeniekurczaka oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojone w "łódeczki) ziemniaki, oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zioła, czosnek, z odrobiną soli utrzeć w moździerzu, dolać 2 łyżki oliwy, wymieszać i polać po potrawie. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 140 stopni. (Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, danie przełóż do naczynia żaroodpornego) Po zapieczeniu wierzch dania posypać rukolą skropioną sokiem z cytryny i oliwą. Dziękuję
Kuchnia w opałachSzpinak, czyli zmora dzieciństwa stała się dla mnie wykwintnym warzywem do przygotowania szybkich dań. Można i na ciepło i na zimno. Mnóstwo pomysłów, niezliczona ilość przepisów. Dzisiaj przygotowałam sałatkę ze świeżego szpinaku.Jednym z ważniejszych składników, który dodaje to "coś" do smaku jest ocet balsamiczny Polecam!! Sałatka smakuje najlepiej z ciepłą bułeczką. Składniki: torebka świeżego szpinaku kiść białego winogronu(...)koktajlowych pomidorków garść prażonych pestek dyni oliwa ocet balsamiczny ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie) ser sałatkowy typu feta Sposób przyrządzenia: Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Smacznego
pieprzny smaczekLekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej bazą jest ser feta(...)jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko
KUCHARNIAkurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry.Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso. Okazało się, że mięso przygotowane w ten sposób jest rzeczywiście smaczne;)) Co prawda nadal nie jestem przekonana do tego typu kostek rosołowych, jednak danie
Z miłości do słodkościPierożki podpatrzyłam oglądając amerykańska edycję Masterchefa. Sposób ich wykonania zaprezentowała w jednym z odcinków mama Joe Bastianicha. Jest to wspaniała alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko(...)łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku
Mania Gotowaniazmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym(...)stek był wypieczony, Męża różowiutki w środku. Mięso po zdjęciu z patelni lekko posoliliśmy i wylądowało na sałacie. Na steku wylądowało zaś masełko czosnkowe produkcji Męża. Należy pamiętać by dać mięsu wołowemu chwilę na rozluźnienie po usmażeniu zanim przystąpimy do krojenia ;) Efekt obłędny. Niebo w gębie. Bez porównania ze stekiem, który jakiś czas temu spożyliśmy w jednej z sieciowych restauracji
Kuchnia po mojemuzapewnili finalistom oraz ich towarzyszom 3-dniowy pobyt w hotelu Sheraton , dzięki czemu wszyscy mogliśmy się wcześniej lepiej poznać! Absolutnie nie było czuć rywalizacji pomiędzy finalistami – wręcz przeciwnie : dało się odczuć , że wszyscy chcą się świetnie bawić , choć nagroda w postaci 3-dniowej wycieczki do Włoch , wraz z kursem gotowania , byłaby napewno niesamowitym przeżyciem! Po zameldowaniu się w hotelu(...)luzie jak wcześniej , a na twarzach finalistów widać było zdenerwowanie i powagę.O 10 przystąpiliśmy do działania!Na stanowisku 14 razem z mamą przyrządzałam ” Glazurowane polędwiczki z kurczaka z sosem szampańskim i ziemniaczanymi ptysiami „O ile przygotowanie poszło nam rewelacyjnie , tak zawiódł niestety sprzęt – na początku piekarnik odmówił posłuszeństwa … a potem jeszcze palnik do glazurowania też
Ostra na Słodkoautoreklamy, czyli pochlebnych recenzji, listy wyróżnień (w tym certyfikat MADE IN BIESZCZADY) i opowieści "jak to się zaczęło", przez listę potraw, gdzie pomysłowe, rymowane nazwy kryją naprawdę smaczne, świeże dania, po telefon ratunkowy GOPR i rozkład jazdy pociągów turystycznych. Menu można wziąć pod pachę na pamiątkę lub jako wizytówkę, bo oprócz jedzenia Chata Wędrowca służy również noclegami. Bardzo(...)powodu również podkreślają, że można zamówić połówkę owego giganta. Serdecznie polecam poprosić całość na dwie osoby. Wtedy dopiero zobaczycie o jakich gabarytach mowa. Co do samego smaku, jest to danie z serii tych, o których mniej więcej wiemy czego możemy się spodziewać, ale za każdym razem jesteśmy zaskoczeni jak pyszne może być coś tak prostego.Jagody jednak
W kuchni wieczoremśrednicą, która będzie pasować do większości garnków. Jeśli zamierzacie często przygotowywać potrawy na parze, warto zainwestować w parowar lub moolticooker. To idealny sprzęt dla zabieganych bo umożliwia przygotowanie kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy(...)produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku
Smakowity Blog KulinarnyJeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne(...)próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki
Codzienna kuchnia niecodziennaNasze wszystkie smaki w jednej formie <3 Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 100 g pomidorków koktajlowych 100 g sera feta 50 ml oleju z
R'n'G KitchenZaletą tych kotletów jest olbrzymia prostota i szybkość ich przygotowania. Wystarczy zmielić składniki, wymieszać, doprawić i krótko usmażyć. Kotlety podajcie z ulubionym sosem, naprawdę idealnie pasuje
nietylkopasta.plSezon grillowy w pełni. Co roku prócz kiełbasek, karkówki czy kromek chleba przygotowuje coś specjalnego. Sajgonki to popularne danie w kuchni chińskiej oraz w kuchni krajów Azji Południu-Wschodniej. Sajgonki to naleśniczki nadziane warzywnym lub mięsnym farszem. Sajgonki je się z sosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja(...)wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek SOS: 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ząbek czosnku
Kuchnia w oparachmega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru. Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania. Takiej formuły jeszcze nie próbowaliśmy, dzisaj polecamy Wam za to wypróbowany sos szczypiorowo-imbirowy. To doskonały dodatek do dań typu leftovers . Do makaronu możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego(...)saveur.com , ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku. Składniki: Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g) Kawałki pieczonego kurczaka Pomidorki Sos 3-4 pęczki szczypioru 5 łyżek tartego imbiru 1/4 szklanki oleju roślinnego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka octu winnego Łyżeczka soli Przygotowane: Krok 1 Przy pomocy robota ręcznego
Niedzielny kucharzproblemu przygotować tradycyjnie, jednak wolnowar ma dla mnie tę przewagę, że po włożeniu składników zapominam o nim na parę godzin i nie martwię się, że fasola się przypali. Równocześnie danie jest moim zdaniem bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy(...)puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g - puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu z kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek
Stare GaryFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie
Oka w rosole czyli KaFka gotujepatelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem faszerować nadzieniem papryki do pełna układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć(...)spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO!!! #myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN
W Mojej Kuchni LubięRoladki drobiowe z cukinią gotowane w foli spożywczej. To fajna alternatywa dla tradycyjnych roladek. Do tego są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne. Moje roladki
magiczna kuchnia KasiPowoli zaczynamy przygotowania do Świąt Wielkanocnych! Serie przepisów z tej okazji rozpoczną drobiowe jajeczka w galarecie;) Robiliście już kiedyś takie? Nie??! Zróbcie koniecznie na te
Życie zaczyna się w kuchniSopa de Azteca-zupa rodem ze słonecznego Meksyku. W oryginalnym przepisie używa się awokado-ja zrezygnowałam,gdyż nie lubię smaku tego owocu. Zupa jet bardzo prosta
Kopystką po garachMąż stanął przed nie lada wyzwaniem, miał pierwszy raz przygotować wątróbkę drobiową i zamiast zrobić to prosto, swojsko, to od razu popłynął w klimaty indyjskie. Użył
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna uczta, czyli przepis na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i
KuchniaWeDwoje.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasztet, który co roku robię na święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z
Kulinarne przemysleniaAromatyczna. Gęsta ale delikatna. O niecodziennym smaku. Obowiązkowo zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki. Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo :-)) o ... ćwiartki gotowanego
Walijskie PichcenieKuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus(...)warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz i curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti lub makaron z brokułem, a dokładniej mówiąc sosem brokułowym. Jest zachwycająco pyszny. Dobrze doprawiony sos świetnie kontrastuje z makaronem. Można go także użyć do ziemniaków i piersi z kurczaka. Będzie tak samo pyszny. Wariantów jest dużo, wszystko zależy tylko od tego, co chcecie zrobić, na co macie ochotę i jakimi składnikami dysponujecie. I bez sensu są wymówki(...)ciepły obiad nie mam czasu. 30 minut Was nie zbawi, a Wasze kubki smakowe i żołądeczki będą zadowolone :) Makaron z brokułami www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 1 opakowanie makaronu do spaghetti (ja dałam kokardki, bo taki mi został) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy
Kuchnia smakówW końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane
Truskawkowa FiestaBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna Pasjiniż zwykle, bo na oleju i z serem :) Myślę, że kotleciki wyszłyby też z piekarnika, może następnym razem zaryzykuje i sprawdzę :) Składniki (porcja - zdjęcie): 180 g mielonej piersi z kurczaka 45 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego 55 g posiekanych pieczarek 4 g mąki szymanowskiej (1 łyżeczka) 4 g bułki tartej (1 łyżeczka) 20 g (pół) roztrzepanego jajka(...)smażenia 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy. 2. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe kotleciki. 3. Smażymy na oleju. Można spróbować w piekarniku :) Jeżeli spróbujecie z piekarnika, dajcie znać jak wyszło :) (gdyby nie chciało się zlepiać dodać więcej bułki lub mąki) Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 510 kcal (bez oleju - 420 kcal) Smacznego
Malowane smakiemdanie i mówiła na nie zielony makaronik. przepis jest mojego autorstwa i powędrował już do wielu moich znajomych,nawet tych którzy nie lubią szpinaku po zjedzeniu tego makaronu przekonywali się do niego-szczerze polecam spróbować,tym bardziej ,ze robi się go w 30 min. SKŁADNIKI: ROZDROBNIONY MROŻONY SZPINAK ŚMIETANKA 30%(MAŁA-200G) KOSTKA ROSOŁOWA SEREK TOPIONY PIERŚ Z KURCZAKA
Swojskie jedzonkoShoarmę zazwyczaj przyrządza się z jagnięciny lub cielęciny, ale w Polsce najczęściej spotyka się wersje z kurczaka lub właśnie wieprzowe. Z tych dwóch ostatnich według mnie najlepszą jest shoarma przyrządzona z delikatnej polędwiczki wieprzowej, która usmażona w mieszance 11 przypraw na świeżym maśle daje niesamowite walory smakowe. Hmm, w zasadzie shoarma powinna być przygotowywana na rożnie obrotowym, ale takiego(...)posiadam, a jeśli już muszę ją przyrządzić inaczej, to wybieram patelnię, bo dodatek masła sprawia, że danie wydaje się delikatniejsze i rozpływa się w ustach. Tak, czy inaczej najważniejsza jest tu mieszanka przypraw, którą warto przygotować samemu
Milion SmakówKolejny weekend spędzony przy grillu. Tym razem zapraszam na szaszłyki drobiowe w przyprawie do gyrosa. Wspaniale smakują z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.
Smak mojego domuPrzepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera
My Chcemy JeśćWedług badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy zjadają rocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w
My Chcemy JeśćMoje dania są gotowane z myślą o dzieciach, ale czasami lubię wprowadzać do mojej kuchni potrawy z innych krajów. Właśnie było tak z sajgonkami. I o dziwo moje dzieci były nimi zachwycone :) Dodatkowo dodałam do nich kiełki fasoli mung z obawą, że nie będą ich jedli, ale byłam mile zaskoczona, ponieważ jedli z apetytem. Składniki(...)papier ryżowy 1 pojedyncza pierś z kurczaka po 2 łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki 2 łyżki kiełek fasoli mung sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Przygotowanie
Amatorka kuchennaPrzepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemyi gorąco pozdrawiamy. Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie
Maminek kulinarnyZastanawiałam się jak pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe
Apetyczna babeczkaobok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie. W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną ilością dodatków, to idealne danie na imprezę. Z pewnością każdy będzie miał ogromną frajdę komponując z ulubionych dodatków swoje taco. Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia meksykańskiego w Lidlu, ale myślę(...)każdym większym sklepie powinny być dostępne. Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie. Tacos Składniki: 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka około 12-14 muszli tacos ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki
Mania Gotowaniacoś, co miało potencjał! :D Skarbnicą dań meksykańskich jest pewien dobrze znany mi blog - Ale Meksyk! i właśnie tam znalazłam przepis, który wykorzystałam jako bazę dla mojego dania :) Dużo zmieniać nie musiałam, nie chciałam też przekombinować, jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie powymyślała ;) Powstało coś na kształt zapiekanki farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało(...)przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy
Ratunku obiad