Czas przyrządzania: 25 minut Ilość porcji: 6-8 babeczek Drukuj Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami By Piotr 13 lipca 2018 Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to
Pogotujmy.plzaledwie 3 głównych składników – no i oczywiście majonezu do scalenia oraz pieprzu i soli do smaku. U nas por gości często i gęsto, ponieważ mój Mąż wręcz uwielbia dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie między innymi sałatkę z porem i jajkiem , która była blogowym hitem w zeszłym roku; sałatkę z porem i ananasem , naleśniki(...)sosie pieczarkowo-porowym , cannelloni w sosie porowym , sałatkę z porem i marynowanymi pieczarkami , sałatkę krabową z porem , przepis na domową pizzę z porem i tuńczykiem , czy też pysznego kurczaka zapiekanego w porach i majonezie . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width
Kulinarne PrzebojeMeksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami rozgrzeje Was w chłodne dni i przypomni ciepłe lato pod palmami. A latem? Latem da Wam dodatkową energię :) Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami jest bardzo kremowa (ale zaskakująco lekka) i orzeźwiająco pikantna (oczywiście możecie ją dostosować do Waszej tolerancji skali Scoville’a :) ). Znajdziecie tu pomidory, chili, czerwoną fasolę i kukurydzę(...)kumin, meksykański ser (który łatwo możecie zastąpić w razie potrzeby) i oczywiście nachosy :) Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami wykorzystuje także świetny smak pieczonego kurczaka (najlepiej takiego z rożna). Składniki: 1 puszka (400g) pomidorów 1 puszka (400g) czerwonej fasoli 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej 4 ząbki czosnku 1 duża biała cebula 250g pieczonego kurczaka, najlepiej z rożna 1l bulionu
Pociąg Do Kuchniktóry je wymyślił zależało na czasie, dlatego pokroił bulwy na cienkie plasterki (nie przecinając ich jednak do końca) i dzięki temu szybciej je upiekł. Wyszło bardzo efektowne, ale proste danie. Ziemniaki są lekko podpieczone z wierzchu, kremowe w środku, pachnące ziołami. W taki sam sposób można upiec też słodkie ziemniaki, czyli bataty, z tym że trudniej je pokroić(...)Ziemniakami Hasselback to prawdziwa ozdoba niedzielnego i świątecznego stołu. Świetnie smakują z pieczoną brukselka, której lekko gorzkawy smak ładnie łączy się słodkimi ziemniakami i stanowią doskonałe towarzystwo dla aromatycznego kurczaka w cytrusach. Przepis na kurczaka pieczonego w cytrusach Składniki: 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Przygotowanie: Krok 1 Umyj
Niedzielny kucharzmuzułmańską kuchnią. Nie można chyba być w większym błędzie! We Francji, Irlandii, Anglii i Szwecji ceni się dania z jagnięciny. Przepisy z jagnięciny są smaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań. U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj(...)czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso
codojedzeniaBardzo lekkie, pieczone, siekane kotlety drobiowe polecają się na obiad. :-) Odgrzane również smakują dobrze, co sprawdziłam zabierając je do pracy. Smakowały nam bardzo a dodatek warzyw
Szefowa kuchniWrapy z indykiem – czy jest polski odpowiednik słowa wrapy? czy już się tak przyjęło jak guglować, flesz, jogging i parę innych? Ale z braku lepszego
PaleoLifeteż jesteście zdania, że dania proste i łatwe w przygotowaniu są zwyczajnie najlepsze? Ja myślę, że zdecydowana większość tak :-) I tak sobie właśnie wymyśliłam, że opiszę Wam tu moją ulubioną galaretę (tej tradycyjnej nie lubię, po prostu...). Nie jest skomplikowana w wykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt(...)końcowy jest bardzo zadowalający :-) SKŁADNIKI 2 duże udka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli natka pietruszki zielony groszek (ewentualnie 1 - 2 jajka ugotowane na twardo) sól, pieprz 4 - 5 łyżeczek żelatyny woda Obrane warzywa (oprócz cebuli) i mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą, tak żeby skryła całość, a następnie gotujemy
Czary - gary w kuchniSkładniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem 2 łyżki miodu spadziowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać(...)wstawić do lodówki na 2-3h. Po danym czasie mięso przełożyć do rękawa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez 1h. Pod koniec rękaw rozciąć aby mięso zarumieniło się. Do przygotowania tej potrawy użyłam Chrzanu Luksusowego firmy WSP Społem , który otrzymałam aby przetestować i przygotować przepis. Chrzan Luksusowy charakteryzuje się wyrazistym i czystym smakiem
Prosto i Smacznie z AnetąZwykły kotlet drobiowy a dla urozmaicenia pierzynka z pieczarek i sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z
Monia miesza i gotujeWakacje to czas ciągłych grilli i wiecznych problemów, co na nim położyć zamiast tradycyjnej toruńskiej, śląskiej bądź innej popularnej... Postanowiłam Wam troszkę podpowiedzieć, ale pech chciał, że jak danie było gotowe do grillowania, to rozpadał się deszcz. Posłużyłam się więc piekarnikiem, z funkcą grilla... Was jednak zachęcam do wypróbowania, bo pomysł zachwyci nie tylko domowników, ale i znajomych(...)jeszcze jeden argument przemawiający za tymi pysznymi faszerowanymi pieczarkami... Cukinia jest teraz najlepsza :) Składniki: Na 10 sztuk: 10 bardzo dużych pieczarek 1 średnia cukinia 1 filet z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka czerwona 200g sera żółtego mozzarella 200g boczku wędzonego 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżej bazylii Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziePyyszne! Na zdjęciu: bób, mizeria, nuggetsy jaglane (pomysł od smakoszki jaroszki ), cukinia z curry, ziemniaki po węgiersku (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy? Składniki: 1 filiżanka
Qlinarnie i QlinarnieKażdy z nas miał okazję kiedyś choć raz zjeść buraki zasmażane. Ja i mój starszy syn uwielbiamy je i gdyby nie fakt że barwią na czerwono
Magiczny Garnekjednym z ostatnich wpisów prezentowaliśmy makaron ze smażonym kurczakiem i szałwią . Tym co zostało mi po przygotowaniu tamtej potrawy była spora ilość tegoż właśnie zioła. Z jednej strony zbierałem już się do przygotowania carbonary – to znana potrawa i w dodatku jedna z moich ulubionych, więc na tym blogu nie może zabraknąć naszej jej interpretacji. Tyle tylko, że szałwii raczej się(...)carbonary nie daje. Stanąwszy więc nieco w „rozkroku” pomiędzy jednym daniem a drugim, zacząłem się zastanawiać co np. można „wyjąć” z carbonary, aby w połączeniu z szałwią (i być może czymś jeszcze) dobrze smakowało. Pierwsza myśl była taka, że dobra parą może być szałwia i wędzony boczek, z którą gdzieś już się kiedyś spotkałem. I tak krok po kroku
Kulinarna Pokusamnie wyszło rewelacyjnie. Klopsiki są delikatne i rozpływają się w ustach. Czuć wyraźny smak duszonych porów. Jako dodatek zrobiłam prostą sałatkę z kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez(...)400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia 1 szklanka bulionu z kurczaka sok z 1 cytryny jogurt grecki natka pietruszki sałatka z kalarepy 3 kalarepy 3-4 liście jarmużu na dressing 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany
W kuchni wieczoremsałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji) sos sojowy pieprz jajka (2-3) cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka w miseczce(...)solimy, ewentualnie trochę). Jak będzie gotowe to do widzenia do jakiejś miseczki i czeka. 3. Teraz tak, najlepszy jest wok, ale bez się też da, wiem, bo robiłam też na patelni. Wrzucamy ryż na rozgrzany olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć. 4. Wbijamy jajka i tu też zależy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataI znowu kasza jaglana w roli głównej. :-) Bardzo pasuje do meksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad
Szefowa kuchniTaki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy przepis tutaj (klik) Aby zmniejszyć ilość tłuszczu
IMPRESJA SMAKUtradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam ciekawych propozycji u innych(...)fetą, znaleziona u Natalii na http://www.poezja-smaku.pl/salatka-z-arbuzem-i-feta/ tak mnie zaciekawiła, że od razu ją przygotowałam. Zgadzam się zupełnie, że ta sałatka z arbuzem i fetą jest idealnym daniem na ciepłe dni… lekka dzięki arbuzowi, zaspokajająca głód dzięki fecie, odświeżająca dzięki limonce, mięcie i pietruszce… No po prostu pyszna!Sałatka z arbuzem i fetąSkładniki
UgotujmyTo.plTemperatura za oknem i brak możliwości skorzystania z tradycyjnego grilla nie oznacza wcale konieczności rezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy
Szefowa kuchnimieszankę przypraw garam masala Royal Brand i dusić z 2 minuty wsypać pozostałe składniki: cukinię, czosnek, paprykę, pomidory dusić wszystko z 5 minut na koniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub z bułką........SMACZNEGO!!! przyprawy z Indii GARAM MASALA Royal(...)mięs, ryb - produkt naturalny,nie zawiera glutaminianu sodu - opakowanie: 30 gram - smak: cierpki i pikantny - zapach: podobny do curry, aromat Indii - zastosowanie: uniwersalne, do ryb, mięsa, drobiu, szczególnie do dań indyjskich, nadaje im smak orientu - skład: kozieradka, kmin, kolendra, gorczyca, goździki, pieprz, cynamon, anyż, czosnek, kminek
W Mojej Kuchni Lubięzbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Doskonale zastąpi drugie danie. To taki rodzaj dania jednogarnkowego. Ostateczna jego wersja tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy makaron będzie już miękki warto jeszcze raz skosztować zupę i przyprawić lub dodać nieco soku z cytryny(...)świeże w większej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują. Zupa Tom Yum Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szalotki 8 małych pieczarek 150 g ugotowanej al dente fasolki szparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych
Kulinarne przygody GatityROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ I SEREMSKŁADNIKI:filety drobiowe -1 podwójneszynka -4 plastryser żółty -4 plastrypapryka czerwona -4 słupki papryka żółta -4 słupkisól i pieprzjajko -2 szt
Kuchnia DanusiBliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin. Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być także farsz drobiowy, lub wieprzowy. Nasza rodzina bardzo lubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki(...)ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma na bardziej gładką masę
Kuchnia ŁukaszaPałki kurczaka to taka wdzięczna cześć kurczaka o niezliczonej ilości sposobów przygotowania, marynowania, ze za każdym razem ich smak może być inny. Ja tym razem do marynaty postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał(...)pyszny gesty sos. Z tęsknoty za latem jest to danie idealne na zimowy obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubie roladki drobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i
Monia miesza i gotujeciężkich świątecznych daniach, przyszła pora na szybki i nieskomplikowany obiad. Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast(...)jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory w puszce 20 dag sera żółtego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Ostra papryka w proszku Bazylia Oregano Puszka tuńczyka (najlepiej
Fabryka pomysłówdodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie delikatniejsza. Jeśli używacie suchej fasoli, to niestety, ale trzeba ją wcześniej namoczyć i podgotować i do zupy dodać już praktycznie(...)zupy zwykle dodaję połowę liści botwinki, ale jeśli wolicie, możecie użyć wszystkich. No i koperek…to nieodzowna część wiosennej kuchni. Bez tych zielonych gałązek nie ma typowych wiosennych dań a ja uwielbiam zapach świeżego, posiekanego koperku I buraczki z botwinki…są delikatne, szybciutko się gotują, smakują po prostu buraczanie A co w planach? Pierogi z botwinką
Mieszam w Garnkuklasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej z zalewy(...)kukurydzą Bonduelle. Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (wraz z adresem email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: blog@karmelowy.pl . Konkurs trwa od 12.12.2016 r. do 19.12.2016 r. do godz 23:59. Wysyłką nagrody zajmuje się sponsor konkursu. Laureatami zostanie 3 uczestników, których sałatki będą
karmelowyBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z
Moja smaczna kuchnianadzieję, że teraz to już tylko coraz cieplej będzie, to wolę się przygotować na powrót zimna. I gdyby jednak zima postanowiła wrócić, to mam w zanadrzu tajną broń. Danie z serii brzydkie a dobre. Pyszną, gęstą, rozgrzewającą, szybką i do tego zdrową zupę... pomidorową :D Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak. Daje niezłego kopa, kiedy potrzeba doładować(...)Należy przygotować: 100 g zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy
Ratunku obiadnadal mój tata, ku naszemu zaskoczeniu. Ale wtedy ten cukier do pomidorów smakował super, bo w sumie dlaczego do letniego słodkiego pomidora nie dodać innej słodyczy. W moim dzisiejszym daniu nie dodałam jednak jednak białego cukru, a dużo lepiej pasujące do niego maliny. Trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smaki gdzieś powtórzone z pomidora, dlatego tradycyjne dodatki w postaci czerwonej cebuli(...)razem zamiast szczypioru do sałatki zaproponuję listki mięty! Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z pomidorów
nietylkopasta.plpierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule 1 czosnek solo 1 łyżka białego pieprzu 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego(...)musztardy francuskiej 2 żółtka 300 ml śmietanki 1¼ łyżki soli 50 g startego parmezanu masło klarowane lub olej do smażenia Sos 1 czerwona cebula, mała 250 ml wywaru z kurczaka 2 łyżki sojowego sosu 150 ml śmietanki 1 łyżka masła ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki dżemu z borówek Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę i posiekaj w malakserze używając noża
codojedzeniaKtoś jeszcz e nie czytał mojej Recenzji o Garnku oraz Patelni zapraszam --- Link Tu ---- RECENZJA Przygotowując to Dania w Garnku BERLINGER HAUS B, S twierdzam , że od tej pory nie użyje już innego do przygotowania dań. Garnek bardzo szybko się nagrzał T rzymał ciepło -przygotowanie gulaszu zajęło mi o połowę mniej czasu niż(...)SKLEPIE https://www.tanieagd.pl/ T O SERDECZNIE ZACHĘCAM :) Bezpośredni Link do produkt u ------ https://www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-BERLINGER-HAUS-FOREST-LINE-24CM-4.5L-BH-1197/3087 A TERAZ PRZEJDŹMY DO GULASZU SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki chińskiej mrożonej 2 łyżki curry 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np.rzepakowy Przyprawy do kurczaka
Gotowanie Patkikurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą i papryką-u mnie to nożem do siekania ziół. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać posiekane mięso i warzywa, doprawić(...)Następnie dołożyć kaszę jaglaną . Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować male kotleciki z przygotowanej masy. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Danie jest szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych.u mnie z surówka z kiszonej kapusty
w mojej kuchniDanie inspirowane kuchnią węgierską. W tym roku byłam pierwszy raz na Węgrzech i bardzo smakowała mi tamtejsza kuchnia. W zupie dominuje smak papryki i pomidorów. Do jej przygotowania użyłam ostrej pasty paprykowej, którą przywiozłam znad Balatonu, ale można pominąć i doprawić ostrą, suszoną papryką. Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam(...)użyłam delikatniejszego mięsa z piersi kurczaka. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 duże cebule 2 papryki (najlepiej mieszanych kolorów) 500 g pomidorów z puszki lub świeżych 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub suszona ostra papryka do smaku) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
BullioPlacki z cukinii i szynki. My lubimy jeść placki smażone. Każdego roku na naszej działce mamy pod dostatkiem cukinii i kabaczków, które przerabiam na smaczne dania. Przeważnie każdy jadł ju ż placki ziemniaczane, ale placki z dodatkiem innych tartych warzyw nie każdy już jadł. Idealnym składnikiem placków jest cukinia. Tym razem przedstawiam Wam mój pomysł na szybki letni(...)cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone z cukinią , kotlety z kurczakiem i cukinii . Placki z tartej cukinii przygotowuje się w iście ekspresowym tempie, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii i pokrojenie szynki. Przepis na pyszne placki z cukinii i szynki. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch) - Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę(...)cynamon, cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i tahini, wymieszać - Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnapatelnię z dodatkiem oliwy z oliwek wrzucamy kurczaka, wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy kurczak nabierze białawej barwy dorzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem. W razie gdyby z kurczaka wyciekło dużo wody - należy ją odlać. Po zeszkleniu się cebuli dorzucamy paprykę, a po chwili jeszcze szpinak, możemy dalej dusić pod przykryciem. Kiedy papryka zrobi się delikatnie miękka wsypujemy kaszę(...)jajka. Wszystko ciągle mieszamy, aż do momentu powolnego ścinania się jajka. Od razu ściągamy znad ognia, gdyż za długie trzymanie jajek na patelni może doprowadzić do wysuszenia dania (tak jak jest to z jajecznicą). Na wierzch układamy kiełki. Smacznego
Be Fit Be Strong