dania z kurczaka - 13513 przepisów (strona:652/901)

Filet kurczaka w pietruszkowej panierce. 129

zjeść, pomyślałam i tak też zrobiłam. Jednak smak jaki powstaje w czasie smażenia, jest rewelacyjny. Z nataki wydobywają się całkiem inne aromaty, niż te do których przywykliśmy. 2 piersi kurczaka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe Mięso lekko rozbijamy, nie chodzi o cienki płat,  ale i masywną(...)talerz wysypujemy drobno posiekaną natkę. Mięso maczamy w jajku, a następnie w pietruszce i przekładamy do bułki. Smażymy na  złoty kolor. Dla tych co pomyślą, że można natkę dać do jajka i zaoszczędzić sobie pracy. Nic z takich, próbowałam i tego obejścia. Natka razem z jajkiem się zsuwa  i zazwyczaj lokuje w jednym końcu. A jak obtaczamy

Dieta moja pasja
Kotlety z piersi kurczaka nadziewane, panierowane w płatkach z quinoa 161

Ostatnio odkryłam płatki quinoa czyli płatki z komosy ryżowej. Nazywana skarbem Azteków, uprawiana od 6000 lat. Wspaniałe źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja wykorzystałam

Smaki Ewy
Naleśniki pszenno – gryczane ze szpinakiem i kurczakiem z sosem czosnkowo – koperkowym 125

To już kolejny przepis na wytrawne naleśniki. Trochę dzięki naleśnikarce, bez której pewnie nie potrafiłaby m już żyć :). Tym raz em smaczna i dietetyczna wersja z

Smaki Ewy
Galareta drobiowa z udek kurczaka. Szybka, smaczna, świąteczna :) 304

Jeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny,  ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową

Kuchnia z widokiem na ogród
Sajgonki 167

Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis(...)pochodzi z regionu Bardzorumcajsowego. Składniki: 200g filetu z piersi kurczaka 150g kiszonej kaputy 1 średnia marchew 6 arkuszy papieru ryżowego 2 łyżki suszonych grzybów Mun 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru tłuszcz do głębokiego smażenia Przygotowanie: Grzyby Mun namaczamy w ciepłej wodzie 15 minut, kroimy w paski. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy

Gotuj z Rumcajsem
SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWEGO I ANANASA 613

                Dziś proponuję sałatkę która nie wymaga za dużo pracy a smakuje

potrawyregionalne
PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ 172

  Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw,zaraz po pomidorach.Dziś propozycja papryki faszerowanej,która jest smaczna oraz świetnie wygląda.Przepisów jest mnóstwo,tutaj możemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Spaghetti z wołowiny i warzyw 138

Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania od  firmy Folwark    trzy sosy . Sos czosnkowy - Lekki majonezowy sos o charakterystycznym smaku wynikającym

Różowa kuchnia
Udka w miodowej glazurze z chilli 153

 Moja nagroda pocieszenia. Jest mi źle. Mój mężczyzna wyjechał na kilka tygodni, a ja przed Jego wyjazdem obiecałam sobie, że zacznę się zdrowo odżywiać. I

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem z dodatkiem łuski gryczanej 219

spore kawałki, cukinię w plastry i przesmażamy z obydwu stron (jak w przepisie na  sałatkę z mozzarellą i awokado ). Dodajemy smażonego lub ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Do wykonania sosu potrzebujemy 2 łyżki ulubionej musztardy, odrobinę oliwy i płaską łyżeczkę mielonej łuski gryczanej. Łuska jest częścią gryki bogatą w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera m.in. miedź i mangan oraz(...)zdobyła dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego - aż 81,5g w 100 g :) Zatem warto pamiętać o niej w kuchni. Wszystkie składniki razem mieszamy i tak powstałym sosem polewamy nasze danie :) Przed podaniem sałatkę możemy posypać świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami

Taste Of My Day
Zapiekanka z Ugotowanych Warzyw 174

Przygotowanie zapiekanki z ugotowanych warzyw jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam

Mama Gotuje
Shawarma 156

Shawarmą zajadałam się w Turcji, bardzo mi tam smakowała ta potrawa:) Dlaczego więc nie przygotować sobie takich pyszności w domu?? Przygotowałam, a jakże:) Obiad był pyszny

In my kitchen
Zalewajka 298

Znacie zalewajkę? To moja ulubiona zupa! Uwielbiałam ją jako dziecko i uwielbiam nadal. Ostatnio rozmawiałam ze znajomymi o naszych ulubionych daniach i okazało się, że w niektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna(...)lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :)  Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki

Zawsze głodna!
Sałatka Cezar na szpinaku 353

Klasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy

Kuchnia PROzdrowotna
Filecik pysznie nafaszerowany 225

wiem dlaczego, ale bardzo lubię nadziewane filety z kurczaka. Czasami są to roladki a czasami po prostu nacinam filet robiąc kieszonkę i wypełniam go w środku jakimś pysznym farszem. Nie pamiętam aby jakiś farsz mi się powtórzył, bo zawsze robię je spontanicznie z tego co mam. Nie dość, że taki filet jest soczysty i smaczny to jeszcze ładnie prezentuje się(...)talerzu. A podobno najpierw je się oczami, więc chyba coś w tym jest bo lubię jak danie ładnie wygląda. No i oczywiście musi dobrze smakować bo to jest bardzo ważne.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania