dania włoskie - 500 przepisów (strona:9/34)

Ciasto marchewkowe z ananasem 136

firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Była sobie kurka w polencie. 119

Kaszka kukurydziana u nas nie jest tak wykorzystywana do dań jak np. we Włoszech słynna "polenta"włoska  potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej  obecnie na ogół z mąki  lub kaszki kukurydzianej u nas bardziej znana jako mamałyga. A szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej

Basia w kuchni
B... Bruschetta w 2 wariantach! 151

Znana wszystkim włoska przekąska sprawdza się również idealnie jako danie na kolację bądź lunch! Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha!Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę

Kitchens Alphabet
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 166

Włoch charakteryzuje się niepowtarzalnymi tradycjami kulinarnymi, także Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię(...)miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoska pizza 165

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek był(...)sklepowych gotowców mi nie smakuje, ale te jest naprawdę godne polecenia Wszystkich miłośników pesto bazyliowego zachęcam do zrobienia pizzy z jej dodatkiem. Dajcie koniecznie znać czy wam również smakowało Post Włoska pizza pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 163

Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie

Walijskie Pichcenie
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 257

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):300 g dyni pokrojonej w kosteczkę1 cebula3 ząbki czosnku4 średnie pomidory bez skórypieprzsólpłaska łyżeczka startego korzenia imbiru1/4 łyżeczki

kuchcikownia
Buraczki z fasolą i orzechami włoskimi 255

Jeśli chodzi o buraczki to ja je uwielbiam:), pod każdą postacią!. Są pyszne, można z nich wyczarować wspaniałe wytworne dania, a jak smakują.... Składniki na sałatkę; 1/2 kg buraczków 10-15 dag orzechów włoskich 2 średnie cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu sól pieprz Buraczki ugotować, obrać

Apetyczna babeczka
Włoska kapusta i bigosik 141

 składniki* 1 kapusta włoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy

Mix smaku
Jabłko zapiekane z kruchym ciastkiem 171

cytryną, dodajemy do tego miód oraz cynamon wszystko razem wymieszamy. Jeżeli chcemy zrobić "bogatszą wersje" możemy do tego dodać sparzone rodzynki, uprażone orzechy włoskie. Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania. - tak przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę- stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy

Basia w kuchni
Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto 195

Dzisiaj moja kuchnia serwuje szybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i

Kulinarne przygody Gatity
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 174

danie z makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii.Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami... 189

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka ostra

W Mojej Kuchni Lubię
Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami 193

zamiennika (jogurt grecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił.    Składniki: - arbuz- cukier puder- odrobina oliwy (dałam olej arachidowy)- jogurt grecki (u mnie mascarpone)- 100g orzechów włoskich- 15g masła- 65g miodu      Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to skarmelizować orzechy. W tym celu rozpuszczamy, na średnim ogniu, w rondelku(...)smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie.Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia w osłupienie, ale już pierwsze kęsy powodują

mojewypiekiinietylko