Składniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie
W Mojej Kuchni LubięTo danie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to
Kulinarna Pokusaczasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Granitium włoskiej firmy www.ballarini.pl
Blondynka GotujePotrawa jak w tytule czyli włoski makaron kolorowy, hiszpańskie chorizo oraz polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa
Moje Małe CzarowanieSpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)przy jego sporządzaniu. Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich: Carbonara Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi. Carbonarę sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese
Luźna Kuchniaporze roku ( oczywiście najlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje
Gotowanie to kochanieSkładniki na spód:2 łyżki śmietany 30% lub 36%1 żółtko200 g mąki pszennej40 g cukru110 g zimnego masłaszczypta soliSkładniki na nadzienie:2 szklanki różnych orzechów1
My Culinary ArtJest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i
zielonacukinkaWłoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego.Składniki na 2 porcje:100 g ryżu arborio2 szklanki gorącego bulionu warzywnego200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)50 ml białego winamała cebulaząbek czosnku2 łyżki masła2 łyżki startego
wyzwania kuchenneGnocchi, czyli włoskie kluski, to odpowiednik naszych polskich kopytek. Moje gnocchi zrobiłam z dodatkiem sera ricotta. Dzięki temu zyskały niebywałą delikatność.Składniki: NA
kolorowotorcikowoDziś przedstawiam jedną z najlepszych zup z pieczonej dyni jakie jadłam, z dodatkiem puree z jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na
karmelowyintensywny aromat czosnku i ziół, zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam!P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny, która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos, ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte, w Niemczech Grüne Soße, a w Hiszpanii(...)spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej niż potrzeba do obtoczenia ziemniaków, ale nie przejmujemy się tym, bo przecież można ten sos dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako
Chilli Czosnek i Oliwadyskontowych panuje teraz akcja „Włoskie smaki”. Z ciekawości zgarnęłam ze sklepu ulotkę z „Włoskimi rodzinnymi przepisami”. Postanowiłam kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele
Kolizje SmakówKlasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory
wyzwania kuchennewykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja.Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku”. Nazwa trochę przewrotna(...)menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim”. Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca, pod spodem pyszne mięso. Najlepszym punktem był sos na bazie
Pasja Smaku