SKŁADNIKI200 g wędzonego łososia1 mała cebulanatka pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek200 ml śmietany sojowej4 łyżki wódki500 g makaronu wstążkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo osolonej wrzącej wody wrzucić makaron. W
zielonacukinkaSKLADNIKI3 łyżki oliwy z oliwekpapryczka chiliząbek czosnku2 puszki pomidorównać pietruszki2 puszki tuńczyka500 g makaronu typu spaghettiSPOSOB POSTEPOWANIAWlać do garnka oliwe z oliwek dodać czosnek,papryczke
zielonacukinkaSKŁADNIKI300 g mielonego mięsa700 ml przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliwekpół cebuli1 marchewseler naciowypapryczka chilipół szklanki bialego wytrawnego winasól do smakuświeży liść bazyli500 g makaronu
zielonacukinkaKuchnia włoska to przede wszystkim makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła ! Składniki:2 puszki pomidorów pelati1 średnia cebula4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek300 g makaronu spaghetti1 mały słoiczek czarnych oliwek1 mała papryczka chilipół pęczka świeżej bazyliistary Parmezan lub Grana PadanosólpieprzPrzygotowanie:Makaron spaghetti gotujemy(...)cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.Smacznego
Oryginalny smakPizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu
Słodka Stronaniedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednocześnie przepysznym daniem ugościła mnie moja mamusia :) Mimo że dokładnie widzisz co jest na talerzu, smak i tak jest zadziwiający. Sos pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka
My Culinary ArtJako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100
My Culinary Artjedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy(...)dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie
Smakowity Blog Kulinarnylubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie.Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania.Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników.Dla dwóch osób- 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku)- 8-10 dużych ząbków czosnku- 2-3 pomidory(...)Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym(2łyżki).Wstaw wodę na makaron. Dobrze posól.Posolony makaron to 80% powodzenia aby danie smakowało. Podczas gdy makaron się już gotuje w/g przepisu na opakowaniu, zacznij na małym ogniu podgrzewać czosnek z oliwą.Mieszaj co chwila, aby go nie przypalić, ok.5-6 minut. Przy
Pasje JolkiArrosticini (zwane także rustelle, rrustell, arrustelle, spidducc’ i spierini) są tradycyjnym daniem Abruzji, przede wszystkim okolic masywu Gran Sasso. Ta tradycyjna potrawa z grilla jest
Bon Ton ItaliaPrzepis na Trippa alla Florentina, podpatrzyłam kiedyś u Roberta Makłowicza, gdy podczas swoich licznych wojaży odwiedził Toskanię. Zaciekawiło mnie to danie, bo przepis różni się
Gosia gotujeOstatnio po obiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet
Kolizje SmakówSKŁADNIKI1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego250
zielonacukinkaSKŁADNIKI500 g żeberek z prosiakacebulamarchewselerszklanka białego wytrawnego winaoliwa z oliweklistek laurowysól do smakuziarenka pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki. Podsmażyć
zielonacukinkaCzarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem z
Oryginalny smakLubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć
Kulinarne przygody GatityI znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na
My Culinary ArtSzybkie danie, które na pewno wam posmakuje :) Mój ukochany ucieszył się, że przygotowanie potrawy nie wymaga pięciu garnków i trzech desek do krojenia (chwilowo mam
My Culinary Art