Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała(...)Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami
Smakowity Blog Kulinarnyoregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem(...)dodatkową 1 łyżką oliwy, raczej normale niż al dente. Pozostałe oregano grubo siekamy. Mięso podajemy z peperonatą i makaronem oraz pozostałym oregano. Przez Krystian Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Kulinarna Pokusa/div> #gallery-92 {margin: auto;} #gallery-92 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text
Kulinarna PokusaSKLADNIKI500 g wędzonego białego sera mozzarella16 świeżych liści cytryny ( tylko ekologiczne )wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić biały ser na szerokie plastry i przy pomocy 2 wykałaczek
zielonacukinkaLasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki
Słodka StronaDziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy:*Do ciasta:- 3 szklanki mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjimomentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje.Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany.Smacznego
Kulinarna rozmowaobiad. Taki według Was strzał w dziesiątkę...Oczywiście są to Włosi przestraszeni wizją schabowego z kapustą . Chcą jednak zjeść coś swojego, włoskiego, makaronowego, ale według Waszej fantazji. Wy musicie wypaść jak najlepiej i podać im danie zrobione z makaronu, które ich nie zawiedzie, które będzie im na pewno smakowało i będą chcieli wrócić do Was raz jeszcze...Nie musi(...)zatem zapraszam na konkurs z makaronami MALMA!-per l'amore della pasta! Konkurs trwa od dnia 31 lipca do godziny 23.59 dnia 24 sierpnia 2014 1/ Zrób włoskie danie z makaronu 2/ Zrób zdjęcie lub kilka zdjęć i wyślij na adres zkuchnidokuchni@interia.pl, z dopiskiem w temacie „Konkurs Malma” ,a w treści wiadomości napisz nick
Z Kuchni Do Kuchniostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii, która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka(...)oczy,naszą trzustkę i skórę. Pestki dyni to bogactow kwasu foliowego,magnezu,cynku,fosforupotasu,miedzi i żelaza, obfituje w witaminy E,B1 i B2. Ot dlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie EUFORIĘ. Sos do makaronu przygotowałam w domu.Tak jak robłam to na Sycylii przez klika ładnych lat. Składniki -kilka soczystych pomidorów -1 papryka czerwona -1papryka igołomska -czosnek
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka
zielonacukinkaSKŁADNIKI1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony )150 g białego sera mozzarellasóloliwa z oliwekpor4 łyżki tartego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa głębokiej patelni lekko podsmażyć pokrojony kawałek pora z
zielonacukinkaDzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta
zielonacukinkaCoś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie
zielonacukinkaGnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde
codojedzeniaSKLADNIKI4 duże paprykioliwa z oliwek1 ząbek czosnkułyżka kaparów12 oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, zabek czosnku, kapary, oliwki, pokrojoną paski
zielonacukinka