pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego
KasiekGotujechyba właśnie dlatego pojawiają się one tutaj tak często – moich codziennych potraw tutaj nie dodaję, bo wydają mi się zbyt…no właśnie…codzienne? Moja dzisiejsza batatowa propozycja obiadowa to zapiekanka, która nie jest w wykonaniu szybka, ale za to jest łatwa, nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych oprócz wbijania widelca do buraków/batatów, krojenia i używania blendera(...)folię, po 15 minutach dokładamy bataty (również owinięte w folię). Po ok. 40 minutach od włożenia buraków, sprawdzamy widelcem czy są już miękkie (muszą być miękkie, aby bez problemu dały się pokroić). Zazwyczaj potrzeba na to ok. 1 godziny. Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu
Fill The BowlCzasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do
Jak gotować i nie zwariowaćNajlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa wołowego, ja z kolei zastąpiłam go mięsem wieprzowym - choć z wołowego ten gulasz również już kiedyś robiłam . Od czasu jak po raz pierwszy podałam na stół to danie, na stałe gości w moim repertuarze kulinarnym . Razem z rodziną lubimy go jadać chociażby z okazji przeróżnych świąt lub zgromadzeń pokoleniowych, a to ze względu na jednogarnkowe, nieskomplikowane przygotowanie (nadmiarem(...)aromatu. Podawać z kopytkami lub kluskami śląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest całkiem słuszna i służy jako dodatek obiadowy
Grunt to przepis!Te ziemniaki najpierw się smażą, chwilę potem gotują, później duszą, na koniec znowu się smażą i… rozpływają się w ustach! Ziemniaki fondant ( pommes de terre
Karo in the KitchenJakiś czas temu poszłam z ukochanym na obiad do restauracji. Jednak nie taki zwykły obiad, bo mieliśmy go zjeść w całkowitej ciemności! Generalnie byliśmy tam w porze obiadowej, dlatego nazywam ten posiłek obiadem, ale oficjalnie całe to przedsięwzięcie nazywa się “Kolacją w ciemności”. Odbywają się one w restauracjach w wielu miastach w Polsce, w określonych godzinach, a dokładny(...)tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury. Podsumowując – polecam
karmelowyPanzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do
Karo in the KitchenIndycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych
Karo in the Kitchenprzykładowych jadłospisów, zamienników, tłumaczenie konsekwencji otyłości itp. 2. Obowiązkowa godzina WF dziennie od przedszkola do liceum. 3. Kontrola sklepików szkolnych. 4. Kontrola stołówek i zewnętrznych dostawców posiłków obiadowych do szkół „Sklepiki szkolne i automaty to w obecnym wydaniu działalność gospodarcza, która nie prowadzi misji zdrowego żywienia, za to edukuje dzieci swoim asortymentem w miejscu edukacji. Sprzedawcy chcąc(...)latków z nadwagą w Polsce jest najwyższy na świecie. Wśród 12-latków wielu waży nawet ponad 100 kilogramów.” 1 PROBLEM NADWAGI I OTYŁOŚCI W POLSCE WŚRÓD DZIECI I MŁODZIEŻY - DANE EPIDEMIOLOGICZNE Ponieważ nie jestem dietetykiem i nie mam żadnego przeszkolenia jak powinny wyglądać prawidłowo skomponowane posiłki w przygotowaniu "śniadaniówki" staram się kierować zasadami żywienia dzieci w wieku szkolnym oraz oczywiście
Atlas Smakówmacie ochotę i przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę. Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym(...)Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne koło, możesz przyłożyć ciasto do obiadowego talerza i odciąć nierówne końce przy pomocy noża. 5. Na jedną połowę placka nałóż 1/4 farszu, pozostawiając ok. 1-centymetrowy margines. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka
Chilli Czosnek i Oliwamięsny” kolor i zamienia się w fantastyczne, zwarte, miękkie w środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki, jak i w towarzystwie ziemniaczków i surówki, w klasycznej obiadowej scenerii. Składniki na 4 duże burgery lub 6 mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały(...)sosem BBQ , z frytkami, np. z batatów czy pikantnymi ziemniaczanymi łódeczkami , ale też jako element klasycznego obiadu. Smacznego! Masa na burgery powinna być na tyle kleista, by dała się łatwo formować; nie powinna być zbyt wilgotna, tzn. kleić się do natłuszczonych dłoni, ale też nie może być zbyt sucha – widać to zwłaszcza, jeśli brzegi kotletów przy formowaniu „pękają
Even Better FoodJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych
Kolorowa kuchnia ElkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarnieefektownym obiadem. Stosuję wtedy wypraktykowaną metodę resztkowego gotowania , gdzie z kilku, zapodzianych w przepaściach szafek, głębinach lodówki czy czeluściach zamrażarki, składników, wychodzi mi szybkie, ale nadal całkiem zjadliwe danie. A że zgodnie z hasłem akcji, Błyskawiczny Piątek dziś mamy, prezentuję błyskawiczną w przygotowaniu tartę z gotowego ciasta kruchego , kilku rodzajów mrożonych warzyw, pod kołderką z mozzarelli. Nie napracowałam(...)się sera z wierzchu. W oczekiwaniu na upieczenie się tarty, załadować brudnymi naczyniami i odpalić zmywarkę, zetrzeć na mokro stanowisko pracy, zaparzyć herbatę do posiłku, przygotować talerze i sztućce obiadowe i herkulesowym wysiłkiem odciągnąć Pana Męża od komputera. Było to 20-25 minut bardzo produktywnie spędzone :) Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy
Grunt to przepis!