dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:493/601)

Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 144

pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego

KasiekGotuje
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 195

chyba właśnie dlatego pojawiają się one tutaj tak często – moich codziennych potraw tutaj nie dodaję, bo wydają mi się zbyt…no właśnie…codzienne? Moja dzisiejsza batatowa propozycja obiadowa to zapiekanka, która nie jest w wykonaniu szybka, ale za to jest łatwa, nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych oprócz wbijania widelca do buraków/batatów, krojenia i używania blendera(...)folię, po 15 minutach dokładamy bataty (również owinięte w folię). Po ok. 40 minutach od włożenia buraków, sprawdzamy widelcem czy są już miękkie (muszą być miękkie, aby bez problemu dały się pokroić). Zazwyczaj potrzeba na to ok. 1 godziny. Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu

Fill The Bowl
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 279

Czasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do

Jak gotować i nie zwariować
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 187

Najlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz na winie z marchewką 160

mięsa wołowego, ja z kolei zastąpiłam go mięsem wieprzowym - choć z wołowego ten gulasz również już kiedyś robiłam . Od czasu jak po raz pierwszy podałam na stół to danie, na stałe gości w moim repertuarze kulinarnym . Razem z rodziną lubimy go jadać chociażby z okazji przeróżnych świąt lub zgromadzeń pokoleniowych, a to ze względu na jednogarnkowe, nieskomplikowane przygotowanie (nadmiarem(...)aromatu.  Podawać z kopytkami lub kluskami œśląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest całkiem słuszna i służy jako dodatek obiadowy

Grunt to przepis!
Ziemniaki fondant – rozpływają się w ustach! 604

Te ziemniaki najpierw się smażą, chwilę potem gotują, później duszą, na koniec znowu się smażą i… rozpływają się w ustach! Ziemniaki fondant ( pommes de terre

Karo in the Kitchen
Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach! 157

Jakiś czas temu poszłam z ukochanym na obiad do restauracji. Jednak nie taki zwykły obiad, bo mieliśmy go zjeść w całkowitej ciemności! Generalnie byliśmy tam w porze obiadowej, dlatego nazywam ten posiłek obiadem, ale oficjalnie całe to przedsięwzięcie nazywa się “Kolacją w ciemności”. Odbywają się one w restauracjach w wielu miastach w Polsce, w określonych godzinach, a dokładny(...)tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury. Podsumowując – polecam

karmelowy
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 139

Panzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do

Karo in the Kitchen
Ragù z indyka i boczniaków z czosnkowo-ziołową posypką 122

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych

Karo in the Kitchen
Drugie śniadanie do szkoły #1 205

przykładowych jadłospisów, zamienników, tłumaczenie  konsekwencji  otyłości itp. 2. Obowiązkowa godzina WF dziennie od przedszkola do liceum. 3. Kontrola sklepików szkolnych. 4. Kontrola stołówek i zewnętrznych dostawców posiłków obiadowych do szkół   „Sklepiki szkolne i automaty to w obecnym wydaniu działalność gospodarcza, która nie prowadzi misji zdrowego żywienia, za to edukuje dzieci swoim asortymentem w miejscu edukacji. Sprzedawcy chcąc(...)latków z nadwagą w Polsce jest najwyższy na świecie. Wśród 12-latków wielu waży nawet ponad 100 kilogramów.” 1 PROBLEM NADWAGI I OTYŁOŚCI W POLSCE WŚRÓD DZIECI I MŁODZIEŻY - DANE EPIDEMIOLOGICZNE Ponieważ nie jestem dietetykiem i nie mam żadnego przeszkolenia jak powinny wyglądać prawidłowo skomponowane posiłki w przygotowaniu "śniadaniówki" staram się kierować zasadami żywienia dzieci w wieku szkolnym oraz oczywiście

Atlas Smaków
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 151

macie ochotę i przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę. Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym(...)Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne koło, możesz przyłożyć ciasto do obiadowego talerza i odciąć nierówne końce przy pomocy noża. 5. Na jedną połowę placka nałóż 1/4 farszu, pozostawiając ok. 1-centymetrowy margines. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 178

mięsny” kolor i zamienia się w fantastyczne, zwarte, miękkie w środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki, jak i w towarzystwie ziemniaczków i surówki, w klasycznej obiadowej scenerii. Składniki na 4 duże burgery lub 6 mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały(...)sosem BBQ , z frytkami, np. z batatów czy pikantnymi ziemniaczanymi łódeczkami , ale też jako element klasycznego obiadu. Smacznego! Masa na burgery powinna być na tyle kleista, by dała się łatwo formować; nie powinna być zbyt wilgotna, tzn. kleić się do natłuszczonych dłoni, ale też nie może być zbyt sucha – widać to zwłaszcza, jeśli brzegi kotletów przy formowaniu „pękają

Even Better Food
Surówka z czerwonej kapusty 163

Jesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę?   Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych

Kolorowa kuchnia Elki
Basmati z imbirem i Emaus 199

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli 197

efektownym obiadem. Stosuję wtedy wypraktykowaną metodę resztkowego gotowania , gdzie z kilku, zapodzianych w przepaściach szafek, głębinach lodówki czy czeluściach zamrażarki, składników, wychodzi mi szybkie, ale nadal całkiem zjadliwe danie.  A że zgodnie z hasłem akcji, Błyskawiczny Piątek dziś mamy, prezentuję błyskawiczną w przygotowaniu tartę z gotowego ciasta kruchego , kilku rodzajów mrożonych warzyw, pod kołderką z mozzarelli. Nie napracowałam(...)się sera z wierzchu. W oczekiwaniu na upieczenie się tarty, załadować brudnymi naczyniami i odpalić zmywarkę, zetrzeć na mokro stanowisko pracy, zaparzyć herbatę do posiłku, przygotować talerze i sztućce obiadowe i herkulesowym wysiłkiem odciągnąć Pana Męża od komputera. Było to 20-25 minut bardzo produktywnie spędzone :) Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania