wcisnąć i pozostać świeże, soczyste pomidory, ilość bez znaczenia listki bazylii kilka ząbków czosnku pieprz oliwa z oliwek sól i cukier do smaku starty parmezan Typowa włoska potrawa codzienna, obiadowa, w samo południe... szczególnie na Sycylii, bo między Włochami a Sycylią to jest taka różnica, że na Sycylii MUSI być salsa robiona w domu ze świeżych pomidorów(...)Ugotowałam makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchniwersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe(...)usmażonego wcześniej kurczaka, wszystko razem dokładnie mieszamy i podajemy – posypane prażonym sezamem i pociętym szczypiorem, z miseczką ostrego sosu – nie tylko dla odważnych! SKŁADNIKI proporcje składników na 2 porcje obiadowe MIĘSO I MARYNATA 2 piersi z kurczaka, ok. 450g 2 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka płynnego miodu
Karo in the KitchenNiejednokrotnie pisałam, że pomidory w puszce to żelazny punkt naszej spiżarni – zupa, sos, gulasz, włoska pasta – wszystko jedno – pomidory po prostu muszą być na półce! Ten
Karo in the KitchenW naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i
Kulinarne S.O.S.W naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i
Kulinarne S.O.S.proste pytanie "Czy gdyby ta rzecz, którą chcemy kupić, nie była w promocji, to nadal chcielibyśmy ją kupić?" I sprawa jest bardzo prosta, bo jeśli odpowiedź jest twierdząca, to daną rzecz nabywamy, a jeśli odpowiedź brzmi "nie", to odkładamy na półkę. Streszczenie tego punktu brzmi - nie postępujemy według maksymy "Grażyna kupuj, bo tanie". 6. Mrożenie warzyw i owoców w sezonie(...)kosztem w ciągu jednego roku uzbierałyśmy ponad 600 zł dodatkowych pieniędzy na urlop, a z tych złotówek i dwójek - kupiłyśmy bez obciążania domowego miesięcznego budżetu sporo rzeczy (porcelanowy serwis obiadowy, komplet garnków, dużo różnych elektronarzędzi, a nawet ten motyw na bloga jest z oszczędności). System bardzo się nam sprawdza od wielu lat i żałujemy, że tak rzadko płacimy gotówką
dobra gospodyni dom wesołym czyniNa spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów
Jak gotować i nie zwariowaćSzybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają
Karo in the KitchenFanclub bułeczek z rozmarynem czyli ciąg dalszy Toksańskich opowieści ze smakiem Aleksandry Seghi To już nie pierwsza książka tej autorki, która cudownie przenosi na bezdroża Toskani
Apetyczna babeczkadużą porcję i smaczną zawartość michy. Jedyny mankament to obsługa dość niemrawa i długi czas oczekiwania na jedzenie. Choć to Weekend za pół ceny był... rozumiem specyfikę pory obiadowej w lokalu przy takiej imprezie. ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Południk 18 Kawiarnio-Herbaciarnia Podróżnicza - ul.Garncarska 7/8/9, Gdańsk Miejsce z duszą! Dobra herbata czy piwo, z prelekcją podróżniczą w tle. A dla spragnionych dodatkowych wrażeń(...)Pokazy kulinarne (wraz z przesmaczną degustacją) przygotowywane były przez MAKRO - Dobre bo Polskie . Szczęśliwiec, który poprawnie odpowiedział na jedno z pytań konkursowych , rozkoszował się potem takim oto wykwintnym daniem Dodatkową atrakcją był pokaz jak przygotować zdrowy koktajl zgodnie z ideą "Slow Food" Dziewczyny z pietyzmem podchodziły do odtworzenia koktajlu idealnego z niespotykanymi składnikami - te kwiecie na pierwszym planie miało
Grunt to przepis!Włoskie kluseczki gnocchi można zrobić nie tylko z ziemniaków – w mojej wersji powstały ze zdrowej i pożywnej kaszy jaglanej. Bez dodatku jajka, całkowicie bez glutenu – bo
Karo in the Kitchenmiesięcznej Zosi nigdy nie dopuszczałam do siebie myśli że mogłabym jej podawać gotowe jedzenie ze słoiczka. Pragnę dla swojego dziecka wszystkiego co najlepsze, a dla mnie najlepszym rozwiązaniem obiadowym dla niemowlaka są przygotowywane w domu obiadki. Mam w swoim otoczeniu wiele mam, które jednak wybrały drogę słoiczkową i wcale nie jest tak, że je potępiam za ich wybór. Każda matka(...)kleikiem. * od 7 miesiąca życia ** wg. nowego, przyjętego w 2014 roku schematu żywienia niemowląt, dziecku podajemy całe jajko , a nie jak dotąd samo żółtko wraz z wprowadzaniem nowych dań do diety (około 5 -6 miesiąca). Zaczynamy od podawania połowy jajka np. jako dodatek do zupki jarzynowej lub innych dań co drugi dzień (3-4 razy w tygodniu
Kuchenne aromatyenergię i samopoczucie, dlatego w The Bowl znajdziecie tylko kuchnię inspirowaną naturą, w 100% bezglutenową, bezcukrową i wegańską, a to wszystko podane w ogromnej misce! Nie spodziewajcie się wymyślnych dań – tutaj króluje zdrowie i prostota, a także pozytywna energia. Dodatkowo, jest to jedna z niewielu certyfikowanych organicznych restauracji w Niemczech. Spędziłam tutaj jedno popołudnie, a towarzyszyła mi miska(...)wygodnej kanapie w stylu retro i rozkoszować się widokiem stylowego fortepianu. Można też tu wpaść na obiad – aktualna oferta jest rozpisana na tablicy. Jeśli jednak oferta obiadowa Charliego Was nie przekona, to dwie przecznice dalej znajduje się Maroush – libański fast food, którego hummusy i falafele obiegły już chyba cały instagram . Nie jest to opcja dla osób z celiakią
Fill The BowlMój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy
Jem więc Jestem