dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:486/601)

Grzybowa soczewica z kurczakiem 155

Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla osób dbających o zdrową dietę. Soczewica ma mnóstwo wartości odżywczych: białka, potasu oraz kwasu foliowego i z powodzeniem zastępuje węglowodanowe dodatki np. makaron. Świetnie nadaje się dla sportowców po wysiłku fizycznym. Składniki: 50g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) biała cebula 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 500g piersi lub polędwiczek z kurczaka(...)minuty. Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy). W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem. Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie

Pyry na Gaz
Catering dietetyczny? Pomelo! 140

dość sucha. Zabrakło mi tu choćby łyżeczki oliwy na sałacie i szczypty przypraw. Drugim śniadaniem był jogurt z chia i dżemikiem. Całkiem smaczna i sycąca kombinacja, porcja spora. Porcję obiadową z kolacyjną zamieniłam rolami z racji tego, że to co na kolację nie było szczelnie zapakowane i bałam się wracać z tym do domu bo mogło się po prostu wylać(...)warto rozważyć taką opcję choćby z racji zbilansowania i różnorodności posiłków.   Czy jedzenie oferowane prze Pomelo jest smaczne? Tak. Każde z dań, poza sałatką, miało wyrazisty smak i przyjemną formę, mimo tego, że były to dania odgrzewane a nie przygotowywane na świeżo. Czy skorzystam jeszcze kiedyś z cateringu dietetycznego Pomelo?  Pewnie nie choćby z racji

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 121

stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy(...)podajemy od razu – gorące, z chrupiącymi lekko słodkimi orzechami. Porcje można dodatkowo posypać startym serem, pieprzem i natką – ich nigdy nie jest za wiele! SKŁADNIKI proporcje na 2 porcje obiadowe 70-80g orzechów włoskich 200g makaronu spaghetti albo bucatini 35g startego parmezanu, Pecorino Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku

Karo in the Kitchen
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 211

stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy(...)podajemy od razu – gorące, z chrupiącymi lekko słodkimi orzechami. Porcje można dodatkowo posypać startym serem, pieprzem i natką – ich nigdy nie jest za wiele! SKŁADNIKI proporcje na 2 porcje obiadowe 70-80g orzechów włoskich 200g makaronu spaghetti albo bucatini 35g startego parmezanu, Pecorino Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku

Karo in the Kitchen
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 131

się kartofle, które są tylko (tu rozczaruję mojego tatę) – jednym z warzyw. Te najczęściej są serwowane z serem w postaci zapiekanki czyli tzw gratin. Francja serami stoi. A po daniu głównym nastaje cała symfonia dodatków. I tu na pierwszym miejscu ser. Francja serami stoi. Owoce należy jeść w odstępach od posiłków. Choć  czasami Francuzi na koniec posiłku serwują(...)mnie to na początku zaskoczyło): Francuzi do obiadu jedzą nie ser pokrojony w plasterki (grzecznie nałożony na kanapki), ale … Kawałek sera, przegryzając go kawałkiem bagietki. Stąd w porze obiadowej czy kolacyjnej zawsze macie kolejki w piekarniach. Ale trochę o zdrowiu. Bo ser serowi nie równy. Po pierwsze należy rozróżnić sery z mleka krowiego i sery kozie, czy owcze. Warto

MODA NA BIO
Obiad na upały – chłodnik ogórkowy z Dijon 152

Nie ma w nim czosnku i orzechów, nie smakuje jak bułgarski tarator . Jest odświeżający i delikatny – a charakteru nadaje mu musztarda Dijon. Lekko kwaskowy, lekko ziołowy

Karo in the Kitchen
Makaron z kurkami 149

wysmażamy go na małym ogniu na złoto i chrupko – gorący bekon ściągamy z patelni, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy na papierowym ręczniku – ostudzony stwardnieje i będzie się dał drobniutko pokruszyć. Do pozostałego z bekonu tłuszczu (powinno być go zostać około 1-2 łyżeczek, nie więcej) dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone drobno szalotki i smażymy na małym ogniu do momentu(...)dente i odcedzony makaron, mieszamy go dokładnie z sosem. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy odrobiną pokruszonego bekonu, posiekaną natką, startym parmezanem i podajemy od razu. SKŁADNIKI 2-3 porcje obiadowe 4-5 cieniutkich plasterków wędzonego bekonu 1 łyżka masła 2 szalotki albo mała czerwona cebula, ok. 90g 300g świeżych kurek 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 pełne

Karo in the Kitchen
Sałatka awaryjna, czyli ukochany tuńczyk w kolejnej odsłonie 684

Nie masz czasu ani chęci na stanie przy garnkach? A może dostałaś telefon, że za chwilę wpadną znajomi z niespodziewaną wizytą? I na domiar złego lodówka

peanutbuttermonster
Kiszona brukselka 172

Wyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi brukselki, chyba nawet szpinak nie ma tylu wrogów, co

Codziennik Kuchenny
Kolorowa surówka z kapusty kiszonej 136

kapusty kiszonej chyba nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Zna ją chyba każdy i raczej każdy lubi. Z reguły taką surówkę podaje się do smażonej ryby, ale również do dań mięsnych. Ja ją bardzo lubię z tradycyjnym schabowym lub mięsem duszonym w sosie własnym. Najpopularniejsza jest surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jedynie marchewki i cebulki z olejem(...)minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Surówkę podałam z ziemniakami i kotletem schabowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną

Waniliowe Improwizacje
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 147

Prawidłowo uduszone mięso powinno być miękkie i po niezbyt silnym szarpnięciu dobrze odchodzić od kości. Uduszone golonki wyjmujemy z wywaru na deskę i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dały się wziąć w rękę. Golonki obieramy ze skórki – skórkę wyrzucamy, była nam potrzebna tylko do wywaru. Obieramy mięso z kości – pomagamy sobie w tym nożem. Indyk ma bardzo dużo twardych(...)rosołowa‘ forma jest dużo smaczniejsza i pełna – świetnie nawilża mięso i idealnie wsiąka w pieczywo, z którym takiego indyka podaję.   Z tej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji obiadowych– jeśli nie planujecie zjeść wszystkiego od razu, potrawa świetnie się mrozi. SKŁADNIKI 1400-1500g golonek z indyka (u mnie to 4 duże sztuki) 500-600g marchwi

Karo in the Kitchen
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 450

zrobić w domu. Poniżej przepis, który u mnie w rodzinnym domu gości od lat, więc jest naprawdę sprawdzony. Kluski wychodzą sprężyste i delikatne. Jest to jeden z ulubionych dodatków obiadowych mojej rodziny. Polecam! SKŁADNIKI: ok. 1,5 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana WYKONANIE: Ziemniaki ugotować w dobrze osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu, do dużej miski przepuścić ziemniaki przez praskę(...)się nie skleiły. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle

Calzonella.com
Kotlety rybne 178

Dziś naszła mnie ochota na rybkę, a już od dawna miałam na oku pewien przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! :)   Składniki: 400g dorsza

Jak gotować i nie zwariować
Flądra z ziołowym masełkiem 199

Wspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania