dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:488/601)

Tygodniówka – tani obiad na cały tydzień! 258

jeść trzeba i co jak co na jedzeniu raczej nie powinno się oszczędzać. Jak zatem gotować tanio i bez wyrzeczeń? Przede wszystkim gotować na kilka dni i wykorzystywać obiadowe resztki. U mnie jest to zazwyczaj tani obiad na dwa dni. W poniedziałek zazwyczaj serwuję niedzielne resztki. Tygodniówka No to zaczynamy… Wczoraj przyrządziłam mielone , dzisiaj je dokończyliśmy z dodatkiem surówki(...)cały dzień. Koniecznie z włoską surówką z białej kapusty. W niedzielę gotuję na dwa dni, więc często gotuję wszelkiego rodzaju gulasze. Proponuję pyszny gulasz z mielonego mięsa i soczewicy . Danie kuchni perskiej, a przy tym tanie i bardzo smaczne! Lubicie takie jedzonko? Podoba Wam się taka tygodniówka? The post Tygodniówka – tani obiad na cały tydzień! appeared first

codojedzenia
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 220

razem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć //   Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty(...)teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry, suszoną włoszczyznę, suszone pomidory i inne ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody (około 15 minut). Następnie przykryj. Cebulę drobno

Via Gusto
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 232

Witajcie kochani.  Jesień jednak nie jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub

Symfonia Smaków
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 138

Uroczysty obiad nie jest prostą sprawą. Trzeba zaspokoić różne gusta gości. Co zrobić, aby było prosto, wykwintnie oraz żeby można było przygotować wcześniej? W takiej roli

Poezja smaku
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 154

Nie lubię zwyczajnych kotletów mielonych, już od jakiegoś czasu (czyli od kiedy mam coś w kuchni do powiedzenia), dodaję do nich ogórka kiszonego, ser lub pieczarki

Pasja Smaku
Dynia piżmowa nadziewana kapustą kwaszoną 232

kwaszonej 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka (ok. 100 g) 200 g sera mozzarella olej do smażenia sól morska pieprz bazylia Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Dynia piżmowa: Dynię umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Naciąć za pomocą noża do pizzy, uważając, żeby nie przeciąć skóry. Polać z wierzchu olejem do smażenia oraz(...)funkcji termoobiegu. W takim zestawieniu dynia piżmowa traci swój naturalnie mdły smak. Kwaśna kapusta nadaje jej wyrazistego charakteru, a mozzarella wspaniale dopełnia kompozycji i zamyka danie

Pij soki wyciskane
Trójmiasto po trosze - Sopot 169

pierwszy - Bar Przystań, al. Wojska Polskiego 11 Wyszukując w internecie informacje na temat polecanych miejsc z jedzeniem natrafiłem na coś w stylu "must be, must eat" - Bar Przystań. Pora obiadowa, kurza twarz, nie będzie miejsca - na zewnątrz wszystkie stoliki zajęte, w środku to samo i nie zapowiada się aby coś się zmieniło. A jednak! Są dodatkowe stoliki nad barem, także(...)drugą rybę niekoniecznie. Obie ryby naprawdę przyzwoite, dobrze wysmażone. Sam witlinek to ciekawa ryba - jego filety są dość zwarte i solidne, mięsiste przez co z przyjemnością aplikuje się takie danie do pyszczka.  Bar Przystań - nikt nie mówił, że tam jest obsługa jak w restauracji bo chyba nie wyrobili na opłacenie kelnerów itd., na jedzenie czekałoby się godzinami

Right Behind The Kitchen
Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku 343

  Bardzo często jemy kuraka, w różnych postaciach – jest to nasze ulubione mięsko. Od czasu do czasu mam też ochotę na jego wersję z rożna. Pyszne

Jak gotować i nie zwariować
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 153

Blogerów   i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z listy "wołowina" i się udało. Moja propozycja obiadowa jak zawsze jest rodzinna i na pewno przypadnie Wam do gustu. A głównym zadaniem było stworzenia obiady za pomocą patelni WOOL . Tak przy okazji miałam możliwość testowania tego produktu(...)miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski 1 ogórek garść posiekanego kopru 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu greckiego Do całego dania znajdziecie świetne uzupełnienie tutaj  Przygotowanie: Ziemniaki dobrze myjemy i przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki nie są dość duże to ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek

Niezły Młynek
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 158

Fasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki

Karo in the Kitchen
Potrawka z kurczaka 195

Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -3 marchewki -1 puszka groszku -500 ml bulionu warzywnego -pieprz, sól  -przyprawa do kurczaka, maggi -liść laurowy, ziele angielskie

KasiekGotuje
Czy wakacje z dziećmi to jeszcze wakacje? 114

się nad hotelowy basen , bo stąd będzie bliżej do wc;)  Nie zdążyliśmy położyć się jeszcze na leżaku, kiedy nasze dziecko/dzieci  informują nas: JESTEM GŁODNY . Ponieważ to pora obiadowa idziemy na obiad do hotelowej restauracji. Skoro głodne, powinny jeść. Nic bardziej mylnego. Podziabanie widelcem zawartości talerza trudno nazwać zjedzeniem, ale wizja nie otrzymania deseru po obiedzie czyni cuda. Talerz(...)wrócić do hotelu. Po kolacji w dzieciaki wstępuje nowe życie. Szaleństwu nie ma końca….     Czy to brzmi jak horror? Być może …Podróż z małymi dziećmi potrafi dać w kość. Gdzie tu odpoczynek, ktoś zapyta? Odpoczynkiem jest dla mnie zmiana klimatu, krajobrazów, zapachów, dźwięków. Odpoczynkiem jest radość dzieci bawiących się w ciepłej wodzie morskiej lub hotelowym aquaparku. Radość

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 340

Trafił do mnie nowy "Pomysł na..." marki Winiary. Nie skłamię, jeśli przyznam, że proponowany dobór składników trafił w mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe

Pasja Smaku
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam(...)wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania go maślanką, który okazał się udany - ciasto ładnie się zezłociło. Galette pomidorowo - bazyliowe - Przepis przepis inspirowany blogiem Two Peas & Their Podna 2 porcje obiadowe (w oryginale mamy 6-8 porcji, ale to może na przyjęciu lub jako przystawka, albo dla jakiegoś wróbelka:P)Składniki: 230 g mąki pszennej 1 łyżka (14 g) cukru

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak duszony z cukinią i cebulą 160

W swojej lodówce miałam pół cukinii, z którą nie bardzo wiedziałam co zrobić. Jako, że warunki studenckie, starałam się stworzyć coś prostego, ale sycącego. Na szczęście

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania