biegu. Otwieram lodówkę, robię szybki rekonesans i po chwili już wiem, co będziemy jeść. A po kolejnej, nieco dłuższej chwili jedzenie jest już na stole. Czas na bardziej skomplikowane dania będzie prawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach(...)Zestawiamy z ognia. Dodajemy tuńczyka oraz bazylię i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, każdą porcję dekorując pozostałą bazylią. Smacznego! P.S. Taki makaron świetnie smakuje w wersji obiadowej - na ciepło, ale też jako sałatka - na zimno. Makaronowe sałatki są bardzo sycące i doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek do pracy :) Ja specjalnie przygotowałam podwójną porcję tego makaronu, żeby
Ratunku obiadZamiast zaopatrzyć się w paczki chipsów i niezdrowych napoi, znacznie lepiej jest sięgnąć po wodę mineralną z plastrami cytryny i mięta, domowe kanapki i ciasteczka, a w porze obiadowej podać nasze przepyszne warzywne kotleciki :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora 2 duże marchewki 2 małe cukinie 2 mała cebule 1 duża papryka 6 pieczarek 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi doskonałą przekąskę w plenerze :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaDziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie
potrawyregionalneposypka Maczek Mango Delecty płatki kokosa Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrami, pamiętając by wsypywać je stopniowo. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg np. od talerza obiadowego. Hońka białka mrozi, zbierając je gdy nie są potrzebne. Dzięki temu, jak mawia wieść gminna, piana lepiej się ubija. Na wyrysowany okrąg nakładam pianę, rozkładając ją w miarę równomiernie. Całość(...)przykrywamy drugim blatem, na który dajemy drugą połowę, obsypujemy maczkiem mango i płatkami kokosa. Całość przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli piekliśmy dwa blaty, to możemy śmiało większą część śmietanki dać do środka, a na wierzch mniejszą, celem dekoracji. Pozostawione w zamrażalce lub lodówce maliny zużywamy do dekoracji. Część wkładamy w śmietankę, by przełamywały jej strukturę. Kilka kładziemy na wierzchu. Kombinacja dowolna
Karczma HonoriettyMuszę się do czegoś przyznać - lubię gotować - zdaje się, że dotąd o tym nie wspominałam;) Fakt, że lubię nie oznacza rzecz jasna, że
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazdecydowanie najbardziej (poza świeżym) lubię korzystać ze szpinaku w liściach, mrożonego w formie kostek. PRZYGOTOWANIE Szpinak odmrażamy na sicie i odciskamy z niego wodę – ile tylko się da! To, co się nie uda odcisnąć odparuje na patelni, ale płynu powinno być mało, żeby szpinaku nie gotować za długo bo wtedy straci formę i ładny kolor. Obieramy i drobno kroimy(...)jako dodatek do makaronu – użyjcie ugotowanych dużych muszli, nadziejcie je szpinakiem wymieszanym ze 100g wędzonego łososia, posypcie serem i niewielką ilością tartej bułki i zapieczcie. SKŁADNIKI 2 duże porcje obiadowe, albo 4 porcje jako dodatek do obiadu 300-350 mrożonego szpinaku, w liściach lub grubo siekanego, nie może być mocno rozdrobniony ½ szklanki drobno startego sera Pecorino Romano albo parmezanu 200g
Karo in the KitchenSkładniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1
W Mojej Kuchni Lubięktórą poradzą sobie nawet początkujące osoby. Czytaj przepis na klopsiki w sosie pomidorowym… 2. Kotlety z kalafiora Pyszne, chrupiące kotlety z kalafiora to lekka i zdrowa propozycja obiadowa. Kotlety z kalafiora są chrupiące z zewnątrz, a bardzo soczyste w środku i wbrew temu co może się wydawać, są bardzo sycące.Kotlety z kalafiora to idealny pomysł na obiad. Przepis(...)kalafiorowa zupa w postaci pysznego, lekkiego kremu. Krem z kalafiora przygotowuje się bardzo szybko i tak samo łatwo, a zupa jest pyszna i bardzo sycąca! 10. Tagliatelle Carbonara Fantastyczne danie! Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra tutaj z makaronem, razem tworzą pyszną całość. Makaron w sosie Carbonara to moja propozycja na sycący obiad dla całej rodziny
NiePieprz.plCzęsto brakuje mi pomysłów na obiad, i muszę posiłkować się internetem. Szczególnie, jeśli nie bardzo chce mi się gotować – ma być szybko, tanio i smacznie
Jak gotować i nie zwariowaćMięso ryb jest źródłem pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. W porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych charakteryzuje się większą ilością fosforu, potasu i magnezu. Ryby, szczególnie morskie
mojewypiekiinietylkoWątróbka w panierce Składniki: - ziemniaczki - sałatka obiadowa - 1,2 kg wątróbki indyczej Do panierki: - 1 jajko - 5 łyżek mąki - mleko - 3 ząbki świeżego czosnku - bułka tarta - sól, pieprz Bardzo w naszym domu polubiliśmy wątróbkę, powiem nawet, że zostaliśmy trochę zmuszeni do jej polubienia gdyż organizm mojego starszego syna nie produkuje żelaza więc podaję(...)środku.Smażę tylko po 2 szt. na osobę żeby zjeść na świeżo do obiadu ponieważ odgrzewana wątróbka bez sosu nie ma już tak fajnego smaku. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt jednej porcji z ziemniakami i sałatką wynosi
Tanio smacznie i prostoJestem obiadową niedojdą.Większość osób, która ma blogi kulinarne, czuje się w kuchni jak ryby w wodzie. Potrafią zrobić wszystko, coś z niczego, na już, a
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKotlety mielone nie należą do dań wyszukanych, jednak są proste, smaczne i niespecjalnie skomplikowane. Żeby się szybko nie znudziły, robię je w kilku wersjach oraz z różnorodnymi dodatkami. Na kolejną zapraszam w dzisiejszym poście. Kotlety mielone z marchewką Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną(...)kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Smacznego
Ratunku obiadwysmażamy na chrupko pocięte na cztery części plasterki bekonu. Usmażone plasterki ściągamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po całkowitym ostudzeniu bekon powinien stwardnieć na tyle, żeby dało się go pokruszyć na mniejsze kawałki. Do wytopionego z bekonu, wędzonego tłuszczu który został w rondlu, dodajemy masło. Rozpuszczamy je i na gorące masło wrzucamy pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę(...)Specjalnie nie soliłam jej też później – bekon którego używam jest już dla nas wystarczająco słony. Jedynym z lekko posolonym elementem tego przepisu jest jajko w koszulce. SKŁADNIKI 2 porcje obiadowe albo 4 mniejsze, jako dodatek 700g zielonej fasolki szparagowej 100g bekonu 150g czerwonej cebuli 3-4 ząbki czosnku 30g masła sól pieprz do podania – jajko w koszulce, płatki chili, sól
Karo in the Kitchen