Kuchnia turecka jest bardzo urozmaicona i bogata w smaki. Turcja od stuleci słynie z wyśmienitej kawy, wykorzystywanej zarówno jako napitek, jak i do podnoszenia
W poszukiwaniu inspiracjiDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele
Kraina Miodem Płynącakiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem Lekka sałatka w ogórkowym sosie, czyli porcja witamin na start Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie Wiosenna(...)cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku
Słodkie okruszkiJuż w zeszłym roku mama polecała mi ten przepis na fasolkę z marchewką ale jakoś było mi z nim nie po drodze. W tym roku mama
W garach u GosiŚwietny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i
Kulinarny S.O.S.Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i
Kulinarne S.O.S.Czas na sytą potrawę, którą przygotować można z czterech składników. Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na nieco inny obiad. Wspomniana potrawa zapewne napełni wasze brzuchy i
Kuchennyviral.plCzas na sytą potrawę, którą przygotować można z czterech składników. Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na nieco inny obiad. Wspomniana potrawa zapewne napełni wasze brzuchy i
Kuchennyviral.plZbliża się pora obiadowa, czas kiedy wszystkie Tygryski stają się baardzo głodne. Szczególnie głodek na mięsko rośnie! :) Obiadowo lub kolacyjnie polecam coś pysznego:Bitki wieprzowe z pieczarkami Składniki:plastry schabu wieprzowegocebulapodsmażone pieczarkimąkasól morska z ziołamiolej z winogron do smażenia Przygotowanie:Mięso rozbić na cieńsze plastry, przyprawić solą morską z ziołami - polecam wersję z młynkiem - jest wtedy świeża i aromatyczna(...)podsmażyć z dwóch stron. Obsmażamy dokładnie z dwóch stron.Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :)Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :)Takie mięsko może
Lawendowe NieboPieczone udka kurczaka to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią
Zasmakuj KuchniSałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczkiem to pomysł, na który natrafiłam w książce Donny Hay ( Szybko, świeżo, prosto ). „Nowy Cezar” od razu
Poezja smakuPrzepis na Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami poznałam podczas warsztatów Fit&Easy z Jaśkiem Kuroniem, o których pisałam Wam TUTAJ. Gotowałam w parze
Pasja SmakuDziś chciałabym Wam polecić przepis na szybką i smaczną surówkę obiadową. Uwielbiam marchewkę, dlatego tak często robię surówki z jej udziałem. Ostatnio połączyłam dość nietypowe smaki i... tak powstała delikatnie chrzanowa surówka marchewkowa. Jest naprawdę pyszna, spróbujcie. Idealnie sprawdzi się do obiadu. Choć ja czasem lubię ją zjeść od tak, np. z chrupkim pieczywem ;) Składniki: (na 1 porcję) 4 małe(...)trzemy na tarce na grubych oczkach. Pora drobno siekamy, dodajemy do startej marchewki. Na koniec dodajemy majonezowy sos chrzanowy, całość mieszamy. Delikatnie doprawiamy pieprzem, próbujemy. Podajemy do drugiego dania. Smacznego
Słodkie okruszkiSezon ogórkowy w pełni, a na polskich stołach króluje nieśmiertelna mizeria, którą osobiście bardzo lubię. Dla tych, którym znudziła się mizeria, przedstawiam alternatywę
To co kochampotrzeby dodawać „biały”. Jest to potrawa tak powszechna, że nie ma wątpliwości o jakim barszczu mowa. W tym regionie barszczu nie traktuje się jak zupy. Nie jest to też danie jedynie wielkanocne. W wielu regionach Polski, w tym również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury na wywarach z kości(...)skwarki. Do barszczu niekiedy dodaje się też ugotowane jajko lub swojską kiełbasę. Takie śniadanie jest syte, co dawniej pozwalało całej rodzinie na pracę w polu aż do pory obiadowej bez uczucia głodu. Kiedy ugotowano więcej barszczu, lub kiedy po powrocie z pola nie było czasu na gotowanie, gospodynie na obiad lub kolację podawały barszcz z gotowanymi ziemniakami i okraszały
Trzeci talerz