Całkiem smaczna, prosta tarta, która świetnie nada się na wieczór z przyjaciółmi. Pyszne pomidory- czerwone, żółte i zielone oraz kozi ser w połączeniu
Mango PapajaImpreza sylwestrowa za pasem, więc wasz drogi Rumcajsew ma coś dla was na szaloną noc. Lahmacun – tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z
Gotuj z RumcajsemUdało mi się kupić a sklepie osiedlowym tortellini na nadzieniem serowym. Bo niestety na wsi często bywa, że wielu produktów po prostu nie ma. I zdarza
Ewa w kuchniAntipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla
W kuchni Katiejednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich najbliższych. Nie da się ukryć, iż najbardziej pracochłonne jest przygotowanie maku, który trzeba oczyścić, namoczyć, wygotować, a na koniec zmielić. Zgodzicie się jednak, że wysiłek się opłaca ;) Zazwyczaj robiłam to sama, jednak(...)został mój mąż Rafał, który znakomicie sprawdził się w roli kuchcika i razem przygotowaliśmy wiele smakołyków :) Mam nadzieje, że i wam zasmakuje nasz makowiec. Może upieczecie go na Sylwestra bądź Nowy Rok, żeby odrobinkę się zasłodzić? Zapraszam! :) Makowiec - bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego
Sajkofanka smakuZastanawiałam się co by tu dla Was wykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej(...)wegańskiego jogurtu naturalnego *(małe opakowanie jogurtu ma standardowo 150 g, czyli około 180 ml-możecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj
greenscarfW zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada
Ugotowane pozamiataneGdybym miała wyrzucić wszystkie sprzęty kuchenne i zostawić sobie tylko 1 rzecz, albo gdybym pakowała się na bezludną wyspę, na pewno zatrzymałabym keksówkę. Ilość jej zastosowań
Ugotowane pozamiataneTalerz takiej sałatki śmiało można zjeść na obiad. W lodówce mam zawsze sałatę lodową lub mix sałat. Kiedy nie jesteśmy bardzo głodni, ale czujemy, że jednak
bistro mamaŚledzie pod pierzynką to popularna na kresach wschodnich sałatka śledziowa. Znana jest tam również pod nazwą `Szuba`. Kolorowa i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna
Kulinarne Przebojedawna, czyli po prostu doświadczenie pewnej ciągłości, która wydaje się nie mieć ani początków, ani końców w przeciwieństwie do sytuacji, z którą mamy do czynienia za każdym razem w sylwestra - rozgraniczenia. To chyba taka wyuczona właściwość dzisiejszego człowieka, aby wszystko dzielić, analizować, grupować, nazywać. Uważam, że jest to całkiem przydatne, lecz tylko wtedy, gdy nie zapominamy o całościowym spojrzeniu(...)staramy się widzieć wszystko, co jest możliwe do zobaczenia, bez względu na to, jakie niesie to ze sobą konsekwencje (najczęściej emocjonalne). To prawda, że łatwiej jest powiedzieć, że dany rok był taki, czy siaki, zamiast mówić, że życie było takie, czy siakie, kiedy wciąż się żyje. Ostatnio usłyszałam stwierdzenie, że tak naprawdę wszystko, co w życiu
Weganizm infantylnyChrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się
Kulinarne Przebojemojego zaniedbania :) Przepis na najlepsze ciasto pierogowe znajdziecie w poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy(...)rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy
Spektrum SmakuNajlepsze są nieplanowane sylwestry, zorganizowane w ostatniej chwili.. Już dawno się tak nie wybawiłam jak teraz. Mam nadzieję, że cały 2015 rok będzie tak udany jak tegoroczny sylwester, czego i wam życzę :-) Dzisiaj podam przepis na wspaniały zapiekany omlet na cieście kruchym. To był jeden z takich dni kiedy, głowę ma się pełną pomysłów i chce się zrobić(...)musi się udać i nie pomyliłam się, wyszło przepyszne! Już dawno nie jadłam czegoś tak wspaniałego. Połączenie idealnie kruchego ciasta z idealnie wypieczonym omletem oraz wspaniały smak dały wyśmienity efekt. Polecam, nie będziecie zawiedzeni :-) Przepis jest dla 3 – 4 osób. Należy przygotować naczynie do zapiekania, ja użyłam blachy o wymiarach 30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej
Na słodko lub wytrawnieJuż niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!