dawna, czyli po prostu doświadczenie pewnej ciągłości, która wydaje się nie mieć ani początków, ani końców w przeciwieństwie do sytuacji, z którą mamy do czynienia za każdym razem w sylwestra - rozgraniczenia. To chyba taka wyuczona właściwość dzisiejszego człowieka, aby wszystko dzielić, analizować, grupować, nazywać. Uważam, że jest to całkiem przydatne, lecz tylko wtedy, gdy nie zapominamy o całościowym spojrzeniu(...)staramy się widzieć wszystko, co jest możliwe do zobaczenia, bez względu na to, jakie niesie to ze sobą konsekwencje (najczęściej emocjonalne). To prawda, że łatwiej jest powiedzieć, że dany rok był taki, czy siaki, zamiast mówić, że życie było takie, czy siakie, kiedy wciąż się żyje. Ostatnio usłyszałam stwierdzenie, że tak naprawdę wszystko, co w życiu
Weganizm infantylnyChrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się
Kulinarne Przebojemojego zaniedbania :) Przepis na najlepsze ciasto pierogowe znajdziecie w poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy(...)rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy
Spektrum SmakuNajlepsze są nieplanowane sylwestry, zorganizowane w ostatniej chwili.. Już dawno się tak nie wybawiłam jak teraz. Mam nadzieję, że cały 2015 rok będzie tak udany jak tegoroczny sylwester, czego i wam życzę :-) Dzisiaj podam przepis na wspaniały zapiekany omlet na cieście kruchym. To był jeden z takich dni kiedy, głowę ma się pełną pomysłów i chce się zrobić(...)musi się udać i nie pomyliłam się, wyszło przepyszne! Już dawno nie jadłam czegoś tak wspaniałego. Połączenie idealnie kruchego ciasta z idealnie wypieczonym omletem oraz wspaniały smak dały wyśmienity efekt. Polecam, nie będziecie zawiedzeni :-) Przepis jest dla 3 – 4 osób. Należy przygotować naczynie do zapiekania, ja użyłam blachy o wymiarach 30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej
Na słodko lub wytrawnieJuż niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!popychacza" postaram się użyć kompotu świątecznego, jednak nie będzie on na suszu jak to zwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można(...)marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę
bastalenaCamembert na krakersach z żurawiną to najszybsza przekąska na domową imprezę. Gotowa w kilka minut! Czas wykonania: 10 min Ilość porcji
KuchniaWeDwoje.plKto lubi sery, zwłaszcza te z pleśnią, polubi też te ciasteczka. Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty" Co prawda w przepisie mowa
bistro mamaOstatni wpis w tym roku i ostatni przepis więc musi być naprawdę smakowicie. Parę dobrych miesięcy temu czytając różne przepisy natrafiłam na jeden niezwykły, który mnie
Kubki smakuVafini to cudeńko,które niedawno odkryłam.Eksperymentuje ostatnio dość sporo i was zachęcam do wspólnej zabawy.Lada dzień Sylwester,więc będzie ku temu okazja. Dziś zapraszam was na wersję,która pokochają również wasze dzieciaki. Składniki: pieczarki cebula ser żółty koncentrat pomidorowy oregano listki świeżej bazylii oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy wraz(...)suszonego oregano. Vafini smarujemy doprawionym koncentratem pomidorowym i wkładamy do nich gorący farsz.Wierzch obsypujemy tartym serem. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Vafini utrzymały swą chrupkość przez 70minut.,więc najlepiej przygotować danie przed samym przyjścem gości. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytMamy kolejny weekend więc mamy kolejne ciasto. Dziś zapraszam Was na ciasto cytrynowo - ananasowe. Przepis podobno jest z jakiejś gazety. Niedawno przepis dostałam od sąsiadki ale
Ewa w kuchniherbatki albo kawki, za chwilę zabieram się za polukrowanie. W każdym razie ciasteczka są naprawdę warte spróbowania i gorąco je polecam, jeśli już nie na święta, to na Sylwestra. Przepis radośnie podpatrzony u Bei . Brunsli 100g gorzkiej czekolady 250g zmielonych migdałów 150g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki cynamonu spora szczypta mielonych goździków szczypta soli 2 białka(...)dodać do suchych składników, następnie dodać przestudzoną lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą
Przepysznik - BLW i nie tylkoSzybkie paszteciki z mięsem i kapustą Nie masz pomysłu co podać na przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi? Ja polecam szybkie paszteciki z mięsem i kapustą. U
Słodkie okruszkiJedną z bardziej inspirujących książek jakie ostatnio czytałam było “ Naturalnie ”. Alaina Ducasse’a. Zachęca ona, żeby bawić się przepisami i wymieniać składniki na bardziej sezonowe a
Ugotowane pozamiataneDzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis. Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne. Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu
Ewa w kuchniNormal 0 21 Pomysł na taki tort nie powstał przypadkiem... Powstał z myślą o dwóch rzeczach, z których jedna to obchodzony 25 października Światowy Dzień Makaronu
Kolorowy Przepisownik