Ile domów, tyle przepisów na bigos, i każdyzdaniem przygotowującego, jest najlepszy. W naszym domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos
Mia Cucina SofietaNietypowa sałatka śledziowa – prosty przepis Szukacie oryginalnych sałatek i sposobów na podanie śledzia. Ta propozycja będzie dla Was idealna. Pysznie, prosto i nietypowo. Dlaczego? No
Słodkie okruszkimożecie dostać prawdziwą oliwę z oliwek grecką lub hiszpańską. Wybierz prawdziwe, duże i dorodne oliwki greckie, sięgnij po zielone i czarne, aby każdy mógł wybrać swój ulubiony smak. Podczas Sylwestra nie będziesz mieć czasu na przygotowanie kilku past, sięgnij po gotowe rozwiązania, w końcu ta Noc ma minąć pod hasłem dobrej i udanej zabawy do białego rana(...)papryczkami, świeżą bazylią, orzechami, migdałami czy włoską szynką. Sięgnij także po gotowy zestaw do bruschetty, pasta z suszonych pomidorów, papryki i oliwek czarnych jest idealna do tego dania. Tak przygotowane bruschetty wystarczy wyeksponować na dużej desce, zobaczycie, jak szybko będą znikać ze stołu ;-))). Są bardzo fajną przekąską, lekką i pożywną. Nie są obciążające
SMYKWKUCHNIRolada szpinakowa z łososiem to znakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole. U nas pojawia się zawsze na Boże Narodzenie, gdzie w Wigilię serwujemy postne
Ola la LCHFdobry, Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem, wiem - śródziemnomorskie pochodzenie tego dania jest nieco naciągane, ale niech usprawiedliwi mnie fakt, że oparłam się na przepisie Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi" . Gennaro proponuje sięgnięcie właśnie po jajka przepiórcze(...)wystarczyła mi zaledwie 1 łyżka majonezu. Jajka przepiórcze są według mnie bardzo wytworne i eleganckie, stąd dzisiejsza stylizacja zdjęć. Polecam je na Wielkanoc albo jako przystawka na przyjęcie czy Sylwestra. Zamiast tuńczyka z puszki możecie użyć wędzonego łososia. P.s. Dzisiejszy przepis dodaję do akcji wspólnego gotowania "Trzy po trzy: jajka, szczypiorek i kiełki". Zajrzyjcie do Peli i sprawdźcie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 5 jajek kostka masła lub margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki torebka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka* 2 szklanki bakalii Przygotowanie: Jajka ubić
Karczma Honoriettygrozi impotencją. Więc pan w trosce o swoje pożycie intymne oddalił się do mniej naruszonej skalpelem pani. Porzucona małżonka uroniła łzę spod skorygowanej powieki i operowała się dalej. Mamunia Sylwestra Stallone z rozpaczy, że synuś zamiast w karierę naukową inwestować dawał sobie obijać twarz ku uciesze filmowej gawiedzi też poszła w operację. W pewnym momencie brwi miała prawie na czubku(...)wtedy moje panie nazywa się miłość i należy go nakarmić czym dobrym! Dobre może być lekkie i zawierać mięso jednocześnie. Takie kombo i dowód na to, że się da! Więc dziś sałatka. Nie byle jaka sałatka. Mamy w niej rozkosznie różową i soczystą polędwiczkę, aromatyczne sery, warzywa i sałaty i olej rydzowy. Brzmi jak wstęp do food porno. Z doświadczenia
ladykitchenMichał Jancik. Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac , gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić zakupy. Na pierwszy ogień poszły dwa wina musujące, oba produkowane metodą tradycyjną – szampańską(...)Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier-Monpeloup
królestwo garówDziś polecam Wam pyszne i szybkie rollsy z chrzanowym serkiem, wędliną i sałatą . Idealna przekąska na przyjęcie (wystarczy przygotować ich więcej) lub w formie kolacji. Minimum
Słodkie okruszkiNasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim
Moja DelicjaUwielbiam nachosy z serowym sosem. Zawsze, gdy idziemy do kina kusze się na tą przekąskę. Postanowiłam, że przygotuje coś podobnego na domowy seans filmowy. Wyszło pysznie
Wielki apetytJaja faszerowane robiłam po raz pierwszy, ale wiem już, że nie ostatni. W bardzo prosty sposób można zamienić gotowane jajko w świetną przystawkę. Na śniadanie jak
Wielki apetytinspiracji i pysznych przepisów, a wszystkich niezdecydowanych przekonał do przejścia na wegetariańską stronę mocy! Trzymajcie się ciepło! Jeśli chodzi o przepisy, to ten będzie ostatni w tym roku. Na Sylwestra czy też karnawał, proponuję Wam przygotować coś z listy moich przepisów na imprezę. A dla wszystkich tych, którzy wciąż nie wiedzą czym zastąpić niezdrowe czipsy i tłuste słone przekąski(...)oliwę, wymieszać i zacząć wyrabiać (najlepiej ręką). Dodawać wodę i dalej wyrabiać ciasto, do momentu aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub otrębów. Ciasto powinno dać się formować w dłoni i nie powinno przywierać. Wyrobioną masę rozwałkować, posypać sezamem i przełożyć na pergamin. Nożem wycinać trójkąty lub prostokąty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Pełna LodówkaNie mam ostatnio weny do pisania. Tyczy się to zarówno przepisów, jak i wstępów do nich. Chciałabym, ale głowa jakaś ciężka i nic do niej sensownego
Kuchnia w czekoladzieCześć :D Bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna przekąska na każdą okazję. Pierwszy raz spróbowałam tego rodzaju skrzydełek w Sylwestra. Każdemu smakowały, więc postanowiłam wprowadzić je do domowego menu. Po pierwsze trzeba było pamiętać o dwóch, no może czterech rzeczach i składnikach: * o skrzydełkach * o maggi 1/2 szklanki * o oleju do smażenia * o mące do obtaczania skrzydełek(...)zwyczajnie ich pilnować, by nie wysuszyć na wiór. Z moich spostrzeżeń....Radziłabym unikać mocno przekrwionych skrzydełek. Może mięso z nich nadaje się do pasztetu, ale do tego rodzaju dania nie. Świetnie do skrzydełek w tym wykonaniu pasuje sos czosnkowy. Bajka! W ogóle, taka przekąska to bajka :D Polecam każdemu je zrobić :D I nie pozostaje mi nic innego
Pieprzyć z Fantazją