Jakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie(...)ładnie zgęstnieje, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i energicznie wmieszaj jajko. Do dużego i natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż jedną trzecią sosem mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią ziemniaków i bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut
karmelowywyczekiwałam chwili, w której w końcu odwiedzę pizzerię skrywającą się za czarnym bannerem i ciemnym tynkiem. Akurat mieszkałam w okolicy, a do pizzerii miałam dosłownie kilka kroków. Dłużej nie dało się odwlekać wizyty w lokalu przy ulicy Weteranów, zwłaszcza, że pizzeria zbierała dość pochlebne opinie. Ten wpis jest efektem dwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie(...)dobrymi składnikami. Oliwa świetnie do niej pasowała. Mąż jednak stwierdził, że nie stanie się fanem karczochów. pizza Prince (23 zł) Przy drugiej wizycie w lokalu postawiliśmy na coś mięsnego. Pozazdrościliśmy też sąsiadom ze stolika obok świeżej rukoli, dlatego wybór mógł być tylko jeden. Na naszym stoliku w krótkim czasie wylądowała pizza K2 (26 zł) z salsiccia piccante, czarnymi oliwkami
Pasja SmakuMamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec
Kolizje SmakówOstatnio na blogu było bardzo słodko, bo królowała krucha tarta z karmelem i kremem z kaszy manny, a dziś dla odmiany coś zupełnie innego - kaczka, przygotowywana
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski Gęsta, sycąca i treściwa zupa jarzynowa z dużą ilością mięsa. Rumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna
Blog z ApetytemNajlepszy pomysł na piątkowy obiad? Placki ziemniaczane na przykład. Uwielbiam je. Jest wiele sposobów ich przyrządzania i podawania. Jadłam już placki z cukrem i śmietaną, z
Kuchnia po mojemuSzczególnie poleca się ją osobom cierpiącym na problemy z zasypianiem, ponieważ wypita przed snem, pomaga się odprężyć, uspokoić i wspomaga lepszy sen. Ponadto pomaga w walce z migrenami, skurczami mięśni, problemami trawiennymi oraz przeziębieniem. Herbata z liści po zaparzeniu ma lekko słodkawy smak w przeciwieństwie do suszu z kwiatów, więc można je mieszać, aby to zniwelować. Matcha konopna Matcha, czyli(...)niej także ciasta drożdżowego, bo nie urośnie na takiej mące. Zaleca się stosować ją w proporcjach 4:1 (mąka pszenna:mąka konopna), aby znacznie podnieść wartość odżywczą dania, nie wpływając diametralnie na konsystencję. Moje wrażenia po włączeniu konopi do diety Przyznaję, jestem mile zaskoczona. Sądziłam, że to znowu moda i wymysł, który jak szybko się pojawił, tak szybko
Analiza SmakuSk ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru
mojej kuchniSk ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru
w mojej kuchniPrzeglądając blog zauważyłam, że nie ma przepisu na zimne nóżki. A co to jest, ktoś się zapyta? To tradycyjne mięsne galaretki przygotowane na bazie nóżek wieprzowych, tzw. zimne nóżki, galat lub galart . Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką ? Do galatu drobiowego , który przygotowuję na Wielkanoc wkładam do środka(...)oraz pozostałe przyprawy. Ja dodaję sporo pieprzu, gdyż lubimy pikantne galaretki, do tego po wystudzeniu, czasami wywar wydaje się delikatny i nie doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz mięso da się łatwo oddzielić od kości. Odcedzamy przez durszlak, aby został sam wywar. Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę kroimy w talarki. Do galatu z zimnych nóżek nie dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chilli, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja
Zasmakuj KuchniSerii Grand Theft Auto chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Klasyk sam w sobie. W tym wpisie przyjrzymy się bliżej przekąsce prosto z San Andreas – Chilli Dogs
Nerds Kitchenwypuścić całą parę wodną, która zebrała się podczas pieczenia. Upieczone bataty wkładam jeszcze na chwilę na metalowej tacce obok żaru, żeby jeszcze bardziej podeschły. Po lekkim przestudzeniu, kiedy dadzą się wziąć w rękę, ściągamy z upieczonych batatów skórkę. Bataty tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę i studzimy – najlepiej w szerokiej misce, która pozwoli im dobrze odparować. Co jakiś czas mieszamy(...)praskę ząbek czosnku. Bardzo włoskie będzie podanie tych gnocchi z palonym masłem, startym parmezanem i smażonymi listkami świeżej szałwii (ta pyszna wersja podania jest na moich zdjęciach). W mięsnej wersji te gnocchi szczególnie dobrze komponują się z sosem śmietanowo-pieprzowym i kruszonką zrobioną z wysmażonego na chrupko bekonu. A w wydaniu raw pasują do nich świeże pomidory, bazylia, rukola
Karo in the KitchenPewnie każdy z Was próbował kiedyś lazanii. My również jedliśmy wiele i TYLKO nasza nam najbardziej smakuje :) Kluczem jest pewien sekretny składnik, który odkryliśmy kiedyś i
Moja DelicjaNie wszystko co dobre wymaga czasu, ale tak jest – stety-niestety – z dobrą zupą cebulową. To trochę jak książkowy romans – zaczyna się płaczem, a kończy pasmem
Karo in the KitchenDziś przedstawiam przepis na niezawodne pikantne żeberka w glazurze barbecue, którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie
karmelowy