dania mięsne - 13801 przepisów (strona:755/921)

Caccio e peppe – rzymski makaron 79

Caccio e peppe to włoska klasyka którą znajdziecie praktycznie w każdej rzymskiej restauracji. Musicie go spróbować podczas podróży lub zrobić go w domu. Konieczny jest do

nietylkopasta.pl
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 142

Święta bez bigosu to nie święta i umówmy się, nie ma dobrego bigosu bez długiego smażenia i gotowania. Najlepiej także, jeśli gotowa potrawa ma czas odstać

Pichceniomania
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 270

pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony! Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest(...)być bardzo smacznie! Więc jeśli chcecie nam potowarzyszyć i zasiąść z nami do wirtualnego stołu... zaobserwujcie nas (tutaj) i polubcie na facebooku (tutaj) ;)To jest zaproszenie! :) Oficjalniej się nie da, bo to macie czarno na białym!Dodatkowo Przepisy na pierogi:- Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z suszonymi pomidorami, serem

Wypisz Wymaluj
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 179

fali produkcji dań strączkowych wpłynęły do mojej kuchni również kotlety z ciecierzycy.  Najpierw zobaczyłam je u Rodzynki , a potem jeszcze w kilku miejscach. Składniki były prawie takie same, różnica była w sposobie upieczenia: w piekarniku albo na patelni. Mnie spodobała się  bardziej wersja z piekarnika. Zrobiłam je dwa razy i oba, choć różniły się dodatkami, miały wspólną(...)jadłam ciecierzycy, pozdrawiam :-) karmel-itka 2012/02/23 16:17:15 bardzo ładne zdjęcia! te kotleciki wyglądają naprawdę kusząco. podoba mi sie przepis, muszą smakować świetnie! ciekawa alternatywa dla zwykłych, mięsnych kotletów. basia3005 2012/02/23 16:41:14 wygladaja super moje mozesz zobaczyc tutaj  montignac.webd.pl/viewtopic.php?p=305203#305203 tylko nie wiem jak zgodne to z twoja metoda kikimora666 2012/02/23 17:52:38 Kotleciki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 511

razu wyjaśnię, że nie jestem specjalistką, a wiedzę czerpię z własnych (lub mamy, czy babci) doświadczeń. Jest wiele przepisów i z każdego ciasto wychodzi inne, chociaż jak by dać ten sam przepis różnym gospodyniom, to i tak każdej wyjdzie trochę inne ciasto, ale tak jest chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni(...)dosyć długo- co najmniej 10-15 minut, bez różnicy za to jest to, czy użyjemy do tego miksera z końcówka do ciast drożdżowych (haki), czy też użyjemy siły swoich mięśni i tak jak moja babcia będziemy wyrabiać ciasto ręcznie. Ważną sprawą przed dodaniem ciepłego tłuszczu jest wyczucie czy ciasto jest odpowiednio wyrobione. Sprawdzimy to przykładając palec do ciasta i szybko

Rozpustne gotowanie
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 118

Po upieczeniu niedawno chleba na zakwasie na liściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. 62

 Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Przepis na barszcz czerwony z okolic Białowieży. Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Zupy pojawiają się na stole na co dzień

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

zdejmowałam liście. Ze zdejmowanych liści ścinać środkowy gruby nerw, żeby gołąbki nie wyszły łykowate. Liście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym(...)szafki. Stoi na kuchence i właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także

Codzienna kuchnia niecodzienna
Twardy orzech do zgryzienia 118

krwi, a nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i chorobom układu krążenia. W kuchni orzechy laskowe wykorzystywane są zarówno do przygotowania słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Olej świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, mięs, makaronów i deserów. Orzechy ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe) jako jedyne wśród orzechów rosną i dojrzewają pod ziemią. I choć(...)albo koreańskiej. Szyszki dojrzewają długo i dopiero na 4 roku łuski się otwierają. Zawarty w orzeszkach wielonienasycony kwas pinolenowy normalizuje ciśnienie, a dzięki zawartości potasu piniole wspomagają prawidłową pracę mięśni oraz układu nerwowego, Orzeszki piniowe są jednym ze składników pesto, ale także świetnym dodatkiem do sałatek czy makaronów. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

Obiad gotowy
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

temperaturę około 90°C. Ta opcja jest idealna do potraw z wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa jest podgrzewana do temperatury około 75-80 °C i następuje to znacznie wolniej niż w przypadku(...)około 9 do 10 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Soja nie tylko dla wegetarian 93

węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych. Co ciekawe, stosunek ten jest  zdecydowanie bardziej korzystny niż w produktach mięsnych. Oprócz tego, ziarna soi są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B. 100 g soi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor(...)oraz łagodniejsze w smaku shoyu, czyli te, których okres dojrzewania jest krótszy. Sos sojowy ma niepowtarzalny aromat i nadaje się, wbrew pozorom, nie tylko do dań orientalnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań.    Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety

Smiling Shrimp
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 125

kosmicznie i kojarzy się z nowoczesną fabryką, nie martwcie się, do produkcji nie używa się żadnej chemii. Jest to nadal proces mechaniczny, a maszyny jedynie ułatwiły go, zastępując pracę mięśni. Taki sprzęt pozwala lepiej kontrolować ważne parametry, takie jak temperatura, dostęp tlenu, dzięki czemu oliwa jest wyższej jakości, niż ta produkowana w tradycyjnym młynie. Wszystkie urządzenia kontrolowane są za pomocą(...)niej ekologiczny gaz. Jestem pod wrażeniem pomysłowości i zaradności tych chłopaków! Tak wygląda finalny produkt . Na butelce znajdziecie informację o odmianie oliwek (są to oliwy jedno odmianowe), tłoczarni, dacie zbioru, terminie przydatności. Zwróćcie też uwagę na symbol czarnego koguta ( gallo nero ),  którym mogą być oznaczane tylko produkty pochodzące z regionu Chianti Classico.  Kolejnym etapem naszej wycieczki była degustacja

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak przechowywać mięso – część I 294

jest świeży. Dlatego najlepiej mieć jakiś zaufany sklepik mięsny, w którym znamy obsługę a ona zna nas i wiadomo, że nie wciśnie nam trefnego towaru. Niestety, dobrych osiedlowych mięsnych sklepów nie ma zbyt wielu i wszędzie rządzą hipermarkety i dyskonty ze swoim przemysłowym drobiem. Jeśli nie możesz ufać sprzedawcy musisz polegać na sobie. Przed zakupem kurczaka drobiu dobrze mu się(...)się nie przypala. Nadziewanego kurczaka pieczemy pół godziny dłużej zwykłego kurczaka. 10. Nie trzymaj pieczonego mięsa w temperaturze pokojowej Rosół z kury jest jednym z koronnych dań na polskim, zwłaszcza niedzielnym stole. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny i to samo dotyczy bulionu. Jeśli ugotujesz rosół

Niedzielny kucharz
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 184

kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie(...)mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można dodatkowo zmielić na proszek) - bardzo dobrze zagęszcza masę mięsną zmielona na pył kasza jaglana - do sosów i zup skrobia kukurydziana - do sosów i zup i deserów (skrobia traci swoje właściwości zagęstniające, gdy jest zbyt długo podgrzewana) mąka tapioka - do ciast

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 161

się skrystalizuje, przyjmuje kolor od białego do kremowo-żółtego. Działa korzystnie na układ pokarmowy. Osłonowo na jelita, żołądek i wątrobę, zabogiega schorzeniom dwunastnicy bądź łagodzi je. Zapewnia regenerację mięśni i komórek skóry. Przydatny dla osób chorjących na cukrzycę - jest źródłem fruktozy. Wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. *** MIÓD CHABROWY (MODRAKOWY) . fot.: Karmel-itka. Miód bardzo rzadko spotykany, występuje(...)leczyć prostatę. ***  MIÓD Z BIAŁEJ KONICZYNY. Powstaje z nektaru kwiatów białej koniczyny. Miód koniczynowy ma łagodny smak z wyraźnym, niespotykanym w innych miodach,  kwaskowatym posmakiem. Taki sam da się wyczuć aromat. W stanie płynnym jego barwa jest słomkowożółta. W jego zapachu wyraźnie  czuć woń koniczyny. Jest to jednak bardzo delikatny zapach. Po skrystalizowaniu ma barwę jasnożółtą, smak

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania